Magyar Ügyvéd Blog

Kövér Lászlónak elgurult a gyógyszere

2021. május 21. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-05-21_20_13_00.pngParlamenti hozzászólásában senkinek nem javasoljuk, hogy a címben jelzett fordulattal éljen, mert az Országgyűlés elnöke a házőrséggel vezettetné ki vasba verve a renitens ellenzéki képviselőt. Ugyanakkor nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy Kövér László a „ficsúr” kifejezés használata miatt csaknem tízmilliós büntetést szabott ki. Talán csak nem a személyes ellenszenv vezeti?

A Jobbik elnöke, Jakab Péter a kormány válságkezelését támadta a parlamentben május 17-én, majd többször leficsúrozta a fideszes képviselőket és a házelnököt is. Ezért Kövér László 9,6 milliós büntetést szabott ki. Ezzel Jakab csúcsot döntött, mert ennél nagyobb bírsággal az ország „házmestere” még senkit nem büntetett. De könnyen elképzelhető, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság előtt ez a döntése is elbukik, mert volt már erre példa korábban.

A ficsúr szó jelentése feltűnő öltözetű, piperkőc, bájgúnár férfi a lexiq.hu értelmezése szerint. A kifejezés a román fecior (kiejtve: fecsor) szóból származik, aminek eredeti jelentése fiú, legény. A ficsúrnak tehát semmilyen pejoratív tartalma nem volt, és mai jelentése csak később alakult ki, miután a magyarok átvették a szót Erdélyből. Valószínűleg az úriaskodás, az előkelősködés beleérzése miatt ruházták fel később azzal a többletjelentéssel, hogy rosszindulatúan célozzanak arra, aki ki van cicomázva, majmolja a divatot, kivagyi módon viselkedik.

Ez már csak azért is furcsa, mert 2016 májusában maga Orbán Viktor miniszterelnök mondta a parlamentben az akkor még szintén jobbikos Vona Gábor azonnali kérdésére reagálva: „önök radikálisból mérsékeltek lettek, férfiakból cuki zsúrpubik…”. Később még magasabbra tette a tétet: a „kormányzáshoz komolyabb eszközökre van szükség, mint egy szemöldökcsipesz.” A kormányfő 2017 februárjában addig merészkedett, hogy azt is kijelentse: „nem szoktam én, illetve nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni” – amivel sokak szerint Vona vélelmezett nemi identitására utalt. Vagyis a korabeli sajtó szerint nyíltan buzizott. 

A zsúrpubi szlengszó, amit elsősorban elkényeztetett úrifiúra használnak, aki tehetős szüleitől mindent megkap, nem kell erőfeszítéseket tennie egzisztenciája megteremtéséért. Szóval a ficsúr és a zsúrpubi között nincs lényeges különbség, de ez utóbbi fordulatot akkoriban a házelnök nem kifogásolta.

A hazug, a tolvaj, a hazaáruló, a szemkilövető, a sorosista, és mostanában az oltásellenes fordulat is mindennapos a parlamenti hozzászólásokban, ezekhez képest a ficsúr igencsak visszafogott minősítés. Azt, hogy miért éppen ez csapta ki a biztosítékot a házelnöknél, nemigen érthető. Az meg végképp nem, hogy ezért a szóért miért jár csaknem tízmilliós büntetés. Ha csak nem azért, mert egy ellenzéki képviselő támadta meg a 133 bátor fideszes képviselőt.

Kövér Lászlónak tényleg elgurult a gyógyszere. A legkevésbé sem kívánjuk a Jobbikot védeni, de a házelnök döntése minden határon túlmegy. Már csak azért is, mert az ellenzéket lehazaárulozó ellenzék fogalmát a Fidesz vezette be. A parlamenti jegyzőkönyv tanúsága szerint a „hazaáruló” jelző kétszer is elhangzott az ülésteremben, mindkétszer fideszes képviselő szájából.

Kövér László pedig 2018 decemberében a Pesti Srácoknak adott interjújában beszélt a néhány elkényeztetett balos zsúrfiúról, ám akkor még nem volt ilyen érzékeny, mint mostanában. Mellesleg őket – akik a magyar jogállamiságot vitató Sargentini-jelentést támogatták – nemes egyszerűséggel hazaárulónak minősítette.

Vajon milyen összegre büntetné magát Kövér a saját szájából elhangzott zsúrfiú és a hazaáruló fordulat miatt?

(Fotó: index.hu / Kövér László)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9816568270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása