Magyar Ügyvéd Blog

Miért jönnek a neonácik Magyarországra?

2023. október 04. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2023-10-04_11_23_23.pngNémetországban egy náci karlendítésért elviszi az embert a rendőrség, Magyarországon viszont ezt eltűrik, ezért merészkednek ide a nácik – reagáltam arra, hogy a magukat ortodox nemzetiszocialistának nevező osztrák neonácik terveznek a hétvégén gyűlést Sopronba. Miért ne tennék, ha nálunk a holokauszthoz asszisztáló Horthy Miklóst maga Orbán Viktor és Lázár János miniszter is „kivételes államférfiúnak” nevezte.

Úgy tűnik, a szervezők ismerik a magyar jogrendnek azt a hézagát, amely szerint ha egy zárt magánterületen jönnek össze, azzal nem követnek el bűncselekményt – nyilatkoztam a hirklikk.hu kérdésére. A város kormánypárti polgármestere, Farkas Ciprián erről annyit mondott a sajtónak, hogy a rendezvény helyszíne csakis magántulajdonban lévő területen lehet. Úgy sejti, a szélsőjobboldali találkozó névadója, Gerd Honsik, a szélsőséges nézeteiről ismert író egykori – magántulajdonban levő – háza adhat teret a gyűlésnek.

„A rendezvény egy szélsőjobboldali találkozó, amelyre várhatóan radikális szimpatizánsok érkeznek Európa országaiból, így okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése. Magyarország – közismerten jelentős eredményeket elérve – zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöz. A szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni, amennyiben szükséges. A kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közrend és közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megteszi, együttműködve a társszervekkel és az önkormányzattal” – olvasható a police.hu oldalon megjelent közleményben.

Ez jól hangzik, de milyen jogi alapon lépnének fel? „Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – olvasható a Btk.-ban. A „nagy nyilvánosság” magánterületen nem értelmezhető. Ugyanakkor kérdéses, hogy a Sopronba tervezett találkozó kapcsán egyáltalán felmerülhet-e ez a tényállás?

Nézzük tovább a büntetőjogot. „Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő”. A náci karlendítés önmagában nem is tartozik ebbe a körbe.

Ami pedig a „zéró toleranciát” illeti, Lázár János szerint Horthy Miklós kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt – így értékelte a napokban az egykori kormányzót Kenderesen az újratemetése harmincadik évfordulóján a miniszter. Egyébként Orbán Viktor 2017-ben elhangzott beszéde szerint azért „nem temetett minket maga alá a történelem”, mert néhány olyan „kivételes államférfiú” szolgálta és vezette a nemzetet, mint Horthy Miklós kormányzó.

Ennek a „kivételes államférfiúnak” köszönhetjük Európa egyik első zsidótörvényét, amellyel 1920-tól korlátozni akarták a zsidó hallgatók arányát az egyetemeken. Tudjuk, mi lett a vége: a holokauszt. Hitler legalább öt-hatmillió zsidó ember kivégzéséért felel, és ehhez bizony Horthy is asszisztált. Akinek a szerepét itthon igyekeznek relativizálni, de akkor miért csodálkozunk azon, hogy neonáci csoportok éppen Magyarországon rendeznének gyűlést Sopronban?

(Fotó: mult-kor.hu  – az auschwitzi haláltábor túlélői 1945-ben)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6218227547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása