Magyar Ügyvéd Blog

Lehet Magyar Péter az isten által küldött mitikus vezér?

2024. május 08. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-05-08_5_57_21.pngMagyar Péter intézményesíteni akarja a saját politikai szerveződését, amely legalább a fővárosban nyerhet valamilyen pozíciót. És akkor majd június 9-e után is beszélünk róluk, hiszen Budapesten a Tisza lehet a királycsináló. Valószínűleg nem lesz, de a választóknak küldött valós üzenetek híján nem biztos, hogy ez hátrányos... Mindazonáltal vannak szurkolói Magyar Péternek, mert megérdemli. Egymaga megmozgatta a hazai politika posványos állóvizét, a hitelességét azonban kétségbe vonhatja, hogy milyen trükkel próbálja bevenni a fővárosi közgyűlést.

Példátlan gyorsasággal, ám meglehetősen zavaros előzmények után robbant be az ex-fideszes Magyar Péter a politikai közéletbe három hónapja. Eddig az EP- és az önkormányzati választásokra készülve országszerte százezernyi embert sikerült utcára vinnie, ami a balliberális oldalnak 14 év alatt összesen sem sikerült. Igaz, a Tisza Párt alelnöke – ahová technikai okokból beírta magát – most alaposan átkeretezte a történetet. A megszólalásaiból az tűnik ki, mintha országgyűlési választás előtt állnánk, hiszen erről szólnak az ígéretei, például az „Orbán-Tiborcz-Mészáros Részvénytársaság” feloszlatása, a korrupció elleni küzdelem, az oktatási rendszer reformja, a családi pótlék emelése. Mi több, azt is ígérte, hogy hangfelvétellel áll elő, amelynek hatására az Orbán-kormány megbukik. Sajnos nem bukott meg. Ugyanakkor a mitikus kvázi „csodaszarvas” a helyhatóságokról szinte semmit nem beszélt. Az unióról valamivel többet: például a NER-hez hasonlóan ő sem szereti a föderalista Európát, meggyőződéses szuverenistaként viszont azonnal csatlakozna az Európai Ügyészséghez. Ki érti ezt?

Ragaszkodjunk azonban június 9-éhez. Azon a napon eldől, hogy a pillanatnyi állás szerint – tehát részben nem jogerősen – tíz lista állítására jogosult párt közül ki ugorja meg az ötszázalékos küszöböt. Az emberek többségét ez valószínűleg hidegen hagyja, mert szinte mindegy, hogy a több mint hétszáz fős európai parlamentben ki lesz a 21 magyar képviselő. Túl sok vizet ott nem zavarhatnak. Inkább belpolitikai szempontból lesz fontos az eredmény, hiszen azt egy igen nagy mintán elvégzett közvélemény-kutatásként értékelhetjük. Ami azért is érdekes, mert egymással szöges ellentétben álló adatok jelentek meg az elmúlt napokban arról, mekkora támogatottságot élvez a Fidesz, mennyien állnak a politika állóvizébe három hónapja jókora követ bedobó Magyar Péter mögött, és mire számíthat az ellenzéki összefogás.

E tekintetben fontos mérföldkő lehet, hogy szokásos módon tarol-e a Fidesz, és a Tisza Párt vagy a DK-MSZP-Párbeszéd listája fut be másodikként. Június 9-én tehát itthon sok minden a helyére kerülhet. Mit veszít a NER Magyar Péter színre lépésével, mit az ellenzék, és mire futja a Tisza Párttól? Nem tudjuk, de azért legalább annyi kiderülhet, hogy a százezernyi utcára vonult Magyar-párti közül mennyien szavaznak ténylegesen a harmadik útra. Ami eddig nem szokott bejönni senkinek, így a Momentumnak, a kétfarkúaknak, meg az LMP-nek sem.

Nyilván nem jó ez így, mert nehezen vitatható evidencia: a jelenlegi választási szabályok szerint a Fideszt 2026-ban leváltani csak akkor lehet, ha minden egyéni körzetben a NER jelöltjével szemben csak egyetlen hiteles, valamennyi részes párt által támogatott ellenzéki személy indul. A mostani választási eredményektől függetlenül van még rá csaknem két évünk, hogy a rendszerváltozásra törekvő erők átgondolják a stratégiájukat. Ehhez persze sok reményt a mai helyzet ismeretében nem fűzünk. Értjük persze Magyar Péter különutasságát, mert lábon lőné magát, ha az ellenzék felé nyitottságot mutatna. Viszont egy orbántalanított Fidesz már beleférne neki.

Térjünk azonban vissza a június 9-i önkormányzati választáshoz. Ezen a napon nagyjából 3100 polgármester és 16 ezer helyi képviselő személyéről dönthetünk. Magyar Péter erre nem fordított különösebb figyelmet. Igaz, ha a feltűnését követő nyilatkozatait tekintjük, először nem akart politikus lenni, azután mégis, de a helyhatósági választásokon nem akart részt venni. Azután mégis, mert jelezte, hogy lesznek jelöltjeik. De nemigen lettek, mert a megyei közgyűlési listák, illetve helyben az egyéni jelöltek állításától is elállt. Így maradt a főváros. Egyébként arra sem vesztegetett sok szót a Tisza, hogy a Fidesz maga alá teperte az önkormányzatokat, a helyhatóságok hatásköreit kiüresítette, a forrásaik jelentős részét megvonta.

A választási iroda adatai szerint a Tisza Párt országosan mindösszesen négy polgármesterjelöltet, illetve egyetlen egyéni választókerületi jelöltet nevezett meg a főváros XVIII. kerületében, de ő is visszalépett. Van viszont Budapesten négy kerületi polgármesterjelöltje, ám erre is csak azért volt szükség, hogy a fővárosban listát állíthassanak. Mindannyian helyben ismeretlen emberek, így teljesen esélytelenek. Lesz viszont listájuk, és ha a 33 tagot számláló budapesti közgyűlésben nem is jutnak főszerephez, van esélyük bejutni a testületbe.

Magyar Péter azt vizionálja, hogy sem a Fidesz, sem az ellenzéki összefogás nem szerez abszolút többséget, és akkor a Tisza Párt lehet a mérleg nyelve. Akkor megkerülhetetlen tényezőként nélkülük senki nem hozhat a főváros érdekeivel ellentétes döntést. Arról azonban egyetlen szót sem ejtett, hogy a pártja mit kínál annak a négy kerületnek, ahol a jelöltjei indulnak, s mit Budapest lakóinak. Ez így hiteltelennek tűnik: Magyar intézményesíteni akarja a saját politikai szerveződését, amely legalább a fővárosban nyerhet valamilyen pozíciót. És akkor majd június 9-e után is beszélünk róluk, hiszen Budapesten a Tisza lehet a királycsináló.

Valószínűleg nem lesz, de a választóknak küldött valós üzenetek híján ez jobb is lenne. Mindazonáltal vannak, akik szurkolnak Magyar Péternek, mert megérdemli. Egymaga megmozgatta a hazai politika posványos állóvizét, a hitelességét azonban kétségbe vonhatja, hogy milyen trükkel próbálja bevenni a fővárosi közgyűlést. Változatlanul állítom, hogy legyünk türelmesek, és ne hozzunk elhamarkodottan megalapozatlan döntéseket. Vannak, akik szerint Magyar Péter ellenfele maga Magyar Péter...

(Fotó: MTI / Bruzák Noémi – Budapest Főváros Közgyűlésének utolsó rendes ülése ebben a ciklusban)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5318399137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása