Magyar Ügyvéd Blog

Völner-ügy: az ügyészség bizonyítékokat semmisített meg?!

2023. január 25. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2023-01-25_14_31_36.pngAz már tényleg a jogállam halála, ha a nyomozó hatóság saját hatáskörében dönti el, hogy egy súlyos, a volt igazságügyminiszter-helyettest érintő korrupciós ügyben semmisít meg az eljárás kezdeti szakaszában az eset teljes feltárása érdekében esetleg fontos bizonyítékokat.

Tovább

Rendőrgyilkosság: mi lehetne súlyosabb büntetés az életfogytiglannál?

ke_pernyo_foto_2023-01-20_19_39_15.jpgTragikus körülmények között halt meg egy fiatal rendőr néhány napja, miután őt és két társát egy vélhetően bedrogozott férfi az ellene irányuló kétségtelenül jogszerű intézkedés közben megtámadta. Az eset konkrét körülményeinek ismerete nélkül csak azt tudjuk javasolni: mielőbb folytassanak le szakszerű, minden körülményre kiterjedő vizsgálatot, és senki ne keltsen felesleges indulatokat, mert egy rendőrgyilkost ma is életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélhetnek. Ennél súlyosabb büntetés az Európai Unióban nem létezik.

Tovább

Vodafone: csődtömeget vett a kormány, de ez nem büntetőjogi kategória

ke_pernyo_foto_2023-01-15_15_16_01.pngSikerült egy csődtömeget bevásárolnia a magyar kormánynak, amikor a nemzeti szuverenitás jegyében részesedést szerzett a Vodafone-ban, egy súlyosan veszteséges hírközlési vállalkozásban. Talán csak nem szeretnének belelátni még jobban abba, miről beszélünk egymással? Emiatt – miként a kabinet sok más elhibázott döntése okán is – nincs szerepe a büntetőjognak, hanem csak a polgárok mondhatják ki az ítéletet a következő választáson.

Tovább

Itt a miniszterelnök, aki mindenhez is ért

ke_pernyo_foto_2022-12-21_22_07_41.pngAlkotmányos szokás Magyarországon Orbán Viktor szerint, hogy a kormányfő az év elején vagy végén nemzetközi sajtótájékoztatót tart. Ez most az esztendő végére esett, és megtudhattuk, hogy a miniszterelnök vezetésével sikerrel lettünk úrrá a legnagyobb válságon, amivel az elmúlt harminc évben szembe kellett néznünk. Ennél sokkal több azonban nem derült ki.

Tovább

Gyors búcsú az üzemanyagár-sapkától, de mikor következik a rezsicsökkentés újabb csökkentése?

orba_n_1.pngKedden szinte egyik percről a másikra eltörölték az üzemanyagár-plafont, amiről minden hozzáértő tudta, hogy amikor az állam a piaci folyamatokba beavatkozik, annak előbb-utóbb rossz vége lesz. Lett is. S vajon mi a következő lépés? Tán csak nem az egyre elviselhetetlenebb költségvetési terhekkel járó rezsicsökkentés további csökkentése?

Tovább

Két választás között a hatalom azt tesz, amit akar – szükség van a Civil Parlamentre

ke_pernyo_foto_2022-11-30_17_29_46.pngSzámtalan civil szerveződés létezik, amely küzd a kitűzött ki céljainak elérésért. A szervezetek között azonban minimális az együttműködés, a közös fellépés. Ezen segíthet egy olyan platform létrehozása, amely biztosítja az egyes szereplőknek az érdekeik összehangolását és hatékony artikulálását. Volt már kísérlet a kilencvenes években civil parlament létrehozására, és ma is több szakmai műhelyben dolgoznak hasonló projekten, mert egyre nagyobb az igény a mindenkori hatalom feletti civil kontroll társadalmi megvalósítására.

Tovább

Trianonozás nélkül még a nemzeti konzultáció sem megy?

ke_pernyo_foto_2022-11-25_17_03_56.pngA foci nem politika Orbán Viktor szerint. És a birkózás? A brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultációra buzdítottak ugyanis fideszes politikusok egy csepeli lakossági fórumon a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületében, s a háttérben ezúttal is feltűnt Nagy-Magyarország térképe, illetve Trianon. Vajon mi köze a párizsi békeszerződéseknek az orosz-ukrán háborúhoz?

Tovább

A Fidesz sajátosan értelmezi a sajtószabadságot, és ennek szenvedjük el a következményeit

ke_pernyo_foto_2022-11-07_23_08_04.png„A Magyarország területén élőknek, illetve a magyar nemzet tagjainak tájékozódáshoz és tájékoztatáshoz fűződő joga, illetve ezzel összefüggésben a demokratikus társadalmi nyilvánosság kialakulása és megerősödése kiemelkedő alkotmányos érdek” – olvasható a médiatörvényben. Ehhez képest a politikusok szándékaitól függ, kivel állnak szóba, és a kormány első embere is csak az állami rádióban szónokol péntekente, ha az úri kedve úgy hozza. Ám ha az ellenzék gondolkodik erről másként, a Fidesz azonnal tiltakozik.

Tovább

Miért ne találkozhatnának a bírói önkormányzat választott tagjai az amerikai nagykövettel?

ke_pernyo_foto_2022-11-04_3_49_38.pngÁlságos azt hirdetni, hogy a bíró a saját helyzetéből fakadó kérdésekről sem beszélhet senkivel. Így reagáltam arra a kormánypárti sajtó által kreált ügyre, amelynek apropóját az adta, hogy az Országos Bírói Tanács két választott tagja látogatást tett a budapesti amerikai nagykövetnél. Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének a közelmúltban a magyar igazságszolgáltatás képviselőivel folytatott találkozója összhangban van az USA világszerte folytatott diplomáciai gyakorlatával – ezt tudatta a követség, rosszallását kifejezve, hogy ezért a bírákat támadják.

Tovább

Hiteles civilek együttműködése nélkül nem lehet a NER-t leváltani

ke_pernyo_foto_2022-10-30_17_36_03.pngA széthúzó ellenzék semmire nem megy a Fidesz monolit hatalmával szemben a pártokhoz nem kötődő, szakmailag is megalapozott véleményt nyilvánító, a jelenlegi rendszert azonban nem feltétlenül támogató, sőt az azt elutasító hiteles civilek bevonása nélkül. A  Mindenki Magyarországa Mozgalom eredetileg arról is szólt, hogy a pártokat rávegyük, legalább a társadalmi minimum meghatározásában működjenek együtt. Az április 3-i, csúfos ellenzéki bukással végződő választás legfontosabb konklúziója, hogy ez nem sikerült. Erre nem az MMM pártosodása a megoldás, ezért mondtam le a szervezet elnökségében viselt tisztségemről, de továbbra is feladatomnak tekintem, hogy elősegítsem: a politikai aktorok az aktív közéleti civil szerveződésekkel konszenzusra jussanak.

Tovább
süti beállítások módosítása