Magyar Ügyvéd Blog

Legyen bűncselekmény az engedély nélküli járművezetés? Fontoljuk meg

2020. november 27. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2020-11-27_3_51_42.pngA járműállomány jelentős növekedésének ellenére a halálos közúti közlekedési balesetek áldozatainak száma 1990 óta a negyedére csökkent. Már csak emiatt sem érdemes kongatni a vészharangot, hiszen igen kedvező tendenciát mutat a statisztika. Ezért is kérdéses, érdemes-e egy-egy kirívóan durva eset miatt tovább kriminalizálni az engedély nélküli járművezetést? Dz azért ez megérhet egy misét.

Tovább

Ingyenes parkolásról döntött a kormány, de ez a tulajdonhoz fűződő jog korlátozását is jelenti, amiért kártalanítás jár

ke_pernyo_foto_2020-11-24_10_48_36.pngAmennyiben a kormány rendeleti úton korlátozza a tulajdonhoz fűződő jogok gyakorlását – például azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok bizonyos körzetekben fizetőssé tegyék a parkolást –, az emiatt elszenvedett anyagi veszteségekért valakinek, elsősorban a jogalkotónak kártalanítást kell fizetnie. Így a veszélyhelyzetre hivatkozó döntés miatt az érintetteken kívül a kormánynak is vállalnia kell a következményeket.

Tovább

Nyílt levél Orbán Viktornak: az Unióban maradunk!

ke_pernyo_foto_2020-11-19_16_10_55.pngA polgárok túlnyomó többsége nevében felszólítjuk a kormányt, hogy az Unióval való örökös hadakozás helyett tegyen eleget a magyarok kívánságának, és ne veszélyeztesse az ország uniós tagságát! Ennek érdekében nyílt levélben hívjuk fel Orbán Viktor miniszterelnököt arra, hogy ne menjen szembe az emberek akaratával.

Tovább

Magyar György: Mostanra az ellenzék is felismerte, hogy együttműködés nélkül marad a NER

ke_pernyo_foto_2020-11-17_19_38_18.pngÜdvözölte Magyar György a Klubrádióban, hogy hat ellenzéki párt mostanra felismerte: valamennyi egyéni körzetben egyetlen jelöltet, közös miniszterelnök-jelöltet és egyetlen listát kell állítaniuk a 2022-es választáson, különben esély sincs a Fidesz leváltására. Fontosnak minősítette, hogy az előválasztáson civil indulókra is számítanak, mert ez is záloga annak, hogy helyben megtalálják a legalkalmasabb, leghitelesebb jelölteket.

Tovább

Kis alkotmánytan: tényleg alaptörvénybe kell foglalni, hogy az anya nő, az apa férfi?

ke_pernyo_foto_2020-11-16_11_27_30.pngA Teremtés rendjéből fakadó fogalmak folyamatos fenyegetettsége indokolja – olvasható a kilencedik alkotmánymódosítás indokolásában –, hogy azt az evidenciát, amely szerint az anya nő, az apa férfi, alaptörvénybe kell foglalni. Meg az is szerepel benne, hogy a gyermek joga Magyarország alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelésben részesülni.

Tovább

Semjén Zsolt éjjel megvilágosodott, és megint átírná a választási rendszert

ke_pernyo_foto_2020-11-13_16_19_55.pngA közjogi berendezkedés alapjait sehol a világon nem szokta a mindenkori kormánytöbbség egyoldalúan átírni, de a NER nem ismeri az egyeztetés fogalmát. Ha valami külső ihletre kipattan a fővadász fejéből, azt éjjel a parlament elé terjesztik. De lehet, hogy most a választási törvény kapcsán öngólt lőttek.

Tovább

Az új amerikai elnök Orbán regnálása alatt beteszi-e a lábát Budapestre?

ke_pernyo_foto_2020-11-08_18_15_52.png„Látjuk, mi történik Belarusztól Lengyelországon át Magyarországig” – így nyilatkozott hazánkról az Egyesült Államok megválasztott elnöke a kampány idején, hozzáfűzve, a még hivatalban levő elődje „a világ összes banditáját”, például Kim Dzsongun észak-koreai diktátort is támogatja. Utoljára 2006-ban járt amerikai elnök Budapesten, s most, hogy Joe Biden lesz a Fehér Ház lakója, alighanem várhatunk még egy újabb vizitre.

Tovább

Rendkívüli jogrend: Orbán bejelentette, de teljes a bizonytalanság

ke_pernyo_foto_2020-11-04_12_46_27.pngRendkívüli jogrend lépett hatályba a koronavírus-járvány terjedése miatt szerda nulla órától. De hogy ez mit jelent, arról legfeljebb annyi információnk van, amit a miniszterelnök a kedd esti Facebook-üzenetében elmondott. Az azonban nem jogforrás, így a megfelelő végrehajtási rendeletek nélkül egyelőre csak találgatni tudunk, mi vár most ránk.

Tovább

Hiteles közös programmal álljon elő krumpliosztás helyett az ellenzék

ke_pernyo_foto_2020-11-01_17_26_20.pngNe krumplival akarjon szavazatokat vásárolni az ellenzék, hanem legyen közös programja, hiteles víziója a magyar köztársaság, a jogállamiság helyreállítására, az elképesztő társadalmi igazságtalanságok felszámolására. Az együttműködésnek ez kell, hogy legyen az alapvető célja.

Tovább

Lehet bizonyos esetekben pszichopatázni az AB szerint, a politikai ellenfelek megalázása viszont tilos

ke_pernyo_foto_2020-10-30_8_43_45.pngA parlamentben három pszichopata van: Jakab Péter, Hadházy Ákos és Tordai Bence – nyilatkozta a KDNP-s Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése alapján ez belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, miközben a testület másik határozatában azt is kimondta, hogy a véleményszabadság nem nyújt védelmet az olyan öncélú, a közügyek vitatásának körén kívül eső közlésekkel szemben, amelyek célja a puszta megalázás, illetve a bántó vagy sértő kifejezések használata.

Tovább
süti beállítások módosítása