Magyar Ügyvéd Blog

Kinek jó az ellenzéki előválasztás? A Fidesznek biztosan nem

2021. május 11. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-05-11_20_53_02.pngMeglehetősen heves, gyakran értelmiségi gondolkodókhoz sem igen illő vita folyt többek között az ellenzéki előválasztás kapcsán hétfőn az ATV-ben. Annyi azonban kiderült, hogy a Fidesz mellett álló közéleti szereplők mintha tartanának ettől, és igyekeznek megosztani az együttműködésben résztvevő hat párt támogatóit.

Tovább

Lehet központi utasításra támadni az ellenzéket, de mi ütésállók vagyunk

ke_pernyo_foto_2021-05-06_8_23_33.pngAz ellenoldal felemel minket, ha a fiamat vagy engem támad, ami inkább inspirál, adott esetben kacajra fakaszt, s állunk elébe minden karaktergyilkos kísérletnek – nyilatkoztam a Klubrádióban szerdán. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint elfogadhatatlan ugyanis, hogy a magyar jogállamisági jelentés sorsa egy „baloldali aktivista” kezében van.

Tovább

Előre a „kádári úton”?

ke_pernyo_foto_2021-05-01_18_08_51.pngSzinte kizárólag fideszes politikusok – miniszterek és államtitkárok, polgármesterek –, a tudományos és a művészeti élet NER-hez közeli szereplői, a jelenlegi hatalom iránt lojális nagyvállalkozók kerülhetnek be az alapítványi fenntartásba adott egyetemek kuratóriumaiba. Orbán Viktor szerint nincs ezzel semmi baj, mert a felsőoktatás irányítását nemzeti szemléletű emberekre kell bízni. Nem veszi észre, hogy ezzel a kormányfő által is gyűlölt kádári rendszer „haladó hagyományait” követjük?

Tovább

Előválasztás: köszönjük a Fidesznek az ingyen reklámot

ke_pernyo_foto_2021-04-25_16_29_41.pngFideszes polgármesterek kérik, hogy az ellenzék halassza el az előválasztást, mert a járványhelyzetben nem kellene újabb feszültségeket kelteni. Csakhogy az indulatokat éppen a kormány szítja. Mindazonáltal köszönjük az ingyen reklámot, hiszen ezzel éppen a NER szereplői jelzik, hogy félnek az ellenzéktől, tartanak a hatalom elvesztésétől, így maguk értékelik fel az előválasztás jelentőségét.

Tovább

Jobban fél a Fidesz az ellenzéktől, mint a járványtól?

ke_pernyo_foto_2021-04-22_10_11_03.pngAz egészségügyi veszélyhelyzetet akár október elejéig fenntartanák – derül ki a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által kedd éjszaka benyújtott előterjesztésből. Csak nem arról van szó, hogy az ellenzéki előválasztást akarják ellehetetleníteni? Jobban fél a Fidesz a hatalma elvesztésétől, mint a most már 26 ezer emberéletet követelő járványtól? Nekünk azonban van hatékony vakcinánk a NER ármánykodásával szemben.

Tovább

Jogsértően titkolóznak a Covid-fertőzöttek települési szintű megoszlásáról?

ke_pernyo_foto_2021-04-15_19_36_09.pngA járványhelyzettel kapcsolatos „információkat az egészségkárosodás megelőzéséhez szükséges ismeretekkel kiegészítve nyilvánosságra kell hozni” – derül ki az egészségügyi törvényből. Ennek része az is lenne, hogy megtudhassuk, a közvetlen lakókörnyezetünkben mekkora a fertőzés kockázata. Az illetékes hatóságok ezt nemigen akarják kiadni, pedig a pandémia megfékezéséhez ez alapvető információ lehetne. Inkább titkolóznak, veszélynek kitéve emberek sokaságát.

Tovább

Petry-ügy: bagoly mondja verébnek?

ke_pernyo_foto_2021-04-09_13_17_38.pngMagyarországon már rúgtak ki azért embert az állásából, mert lájkolt vagy megosztott néhány Facebook-bejegyzést. Ehhez képest a német ügyvivőt azért rendelte magához a külügyi államtitkár, mert a Hertha egy vitatható nyilatkozata miatt megvált Petry Zsolt kapusedzőtől. Ebben a helyzetben vajon melyik ország tekinthető jogállamnak, és hol érvényesül inkább a véleménynyilvánítás szabadsága?

Tovább

Májustól Magyarország tölti be a jogállamiság felett őrködő Európa Tanács soros elnöki tisztét – ebből vajon mi jön ki?

ke_pernyo_foto_2021-04-05_7_45_06.pngAz Európa Tanács célja „az emberi jogok és alapvető szabadságok megóvása és további fejlesztése” – derül ki a 47 tagállamot tömörítő testület statútumából. Ennek a szervezetnek lesz májustól Magyarország a soros elnöke, amelynek emberi jogi biztosa az újságírói és a médiaszabadság helyreállítására szólította fel a közelmúltban Budapestet. Na, ebből mi sül ki?

Tovább

A sajtószabadság korlátja az emberi méltóság védelme, és ezt mindenkinek tudomásul kell vennie

ke_pernyo_foto_2021-03-27_14_05_15.pngEltiltaná az újságírói foglalkozás gyakorlásától a szándékosan másokat mocskoló, híreket hamisító „propagandistákat” Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Kijelentése különösen a kormányoldalon hatalmas felháborodást keltett, miközben erre a hatályos szabályok szerint ma is van lehetőség, és akadt már példa rá. Igaz, csak azt tiltotta el a bíróság az újságkészítéstől, aki egy Orbán-interjú tartalmát változtatta meg.

Tovább

Egyelőre nem jó semmire, de legalább igencsak drága a védettségi igazolvány

ke_pernyo_foto_2021-03-25_15_15_48.jpgTragikus adatok figyelmeztetnek a járványhelyzet durvulására, miközben számolatlanul küldik ki az egyelőre senki nem tudja, mire jó védettségi igazolványokat, amelyek körül egyébként is igen nagy a zavar. Egy kormányrendelet szerint ezek előállítása darabonként akár kétezer forintba kerülhet, de legalább az ÁNY-Biztonsági Nyomda jól jár vele.

Tovább
süti beállítások módosítása