Magyar Ügyvéd Blog

Trianonozás nélkül még a nemzeti konzultáció sem megy?

2022. november 27. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2022-11-25_17_03_56.pngA foci nem politika Orbán Viktor szerint. És a birkózás? A brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultációra buzdítottak ugyanis fideszes politikusok egy csepeli lakossági fórumon a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületében, s a háttérben ezúttal is feltűnt Nagy-Magyarország térképe, illetve Trianon. Vajon mi köze a párizsi békeszerződéseknek az orosz-ukrán háborúhoz?

Tovább

A Fidesz sajátosan értelmezi a sajtószabadságot, és ennek szenvedjük el a következményeit

ke_pernyo_foto_2022-11-07_23_08_04.png„A Magyarország területén élőknek, illetve a magyar nemzet tagjainak tájékozódáshoz és tájékoztatáshoz fűződő joga, illetve ezzel összefüggésben a demokratikus társadalmi nyilvánosság kialakulása és megerősödése kiemelkedő alkotmányos érdek” – olvasható a médiatörvényben. Ehhez képest a politikusok szándékaitól függ, kivel állnak szóba, és a kormány első embere is csak az állami rádióban szónokol péntekente, ha az úri kedve úgy hozza. Ám ha az ellenzék gondolkodik erről másként, a Fidesz azonnal tiltakozik.

Tovább

Miért ne találkozhatnának a bírói önkormányzat választott tagjai az amerikai nagykövettel?

ke_pernyo_foto_2022-11-04_3_49_38.pngÁlságos azt hirdetni, hogy a bíró a saját helyzetéből fakadó kérdésekről sem beszélhet senkivel. Így reagáltam arra a kormánypárti sajtó által kreált ügyre, amelynek apropóját az adta, hogy az Országos Bírói Tanács két választott tagja látogatást tett a budapesti amerikai nagykövetnél. Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének a közelmúltban a magyar igazságszolgáltatás képviselőivel folytatott találkozója összhangban van az USA világszerte folytatott diplomáciai gyakorlatával – ezt tudatta a követség, rosszallását kifejezve, hogy ezért a bírákat támadják.

Tovább

Hiteles civilek együttműködése nélkül nem lehet a NER-t leváltani

ke_pernyo_foto_2022-10-30_17_36_03.pngA széthúzó ellenzék semmire nem megy a Fidesz monolit hatalmával szemben a pártokhoz nem kötődő, szakmailag is megalapozott véleményt nyilvánító, a jelenlegi rendszert azonban nem feltétlenül támogató, sőt az azt elutasító hiteles civilek bevonása nélkül. A  Mindenki Magyarországa Mozgalom eredetileg arról is szólt, hogy a pártokat rávegyük, legalább a társadalmi minimum meghatározásában működjenek együtt. Az április 3-i, csúfos ellenzéki bukással végződő választás legfontosabb konklúziója, hogy ez nem sikerült. Erre nem az MMM pártosodása a megoldás, ezért mondtam le a szervezet elnökségében viselt tisztségemről, de továbbra is feladatomnak tekintem, hogy elősegítsem: a politikai aktorok az aktív közéleti civil szerveződésekkel konszenzusra jussanak.

Tovább

Ne az amerikai demokráciát féltse, hanem a saját háza táján söprögessen Orbán

ke_pernyo_foto_2022-10-25_16_23_58.pngA NER 12 év alatt szinte valamennyi hatalmi pozíciót megszerzett, s minden pénzt lenyúlt, amit csak lehetett. Orbán Viktor mégis az amerikai demokrácia miatt aggódik, ahol állítólag politikai boszorkányüldözés folyik, mert Trump egykori bizalmi emberét elítélték, ugyanis nem jelent meg egy kongresszusi vizsgálóbizottsági meghallgatáson. Mi már beérnénk annyival is, hogy a hazai parlamentben egyáltalán létrejöhessen bármilyen vizsgálóbizottság, ha már az országgyűlés a legfőbb népképviseleti szerv.

Tovább

A fizetésünk felét lenyúlja az állam, de mit ad érte?

ke_pernyo_foto_2022-10-21_0_28_11.pngIgen keveset, beleértve a romló egészségügyi ellátást, az összeomláshoz közeli állapotba került közoktatást  – válaszolhatnánk meg a címben feltett kérdést. Most ráadásul kitalálták, hogy az „egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős”. Ami felülírja az alaptörvényt, amely szerint „Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson”. De akkor mire szedik be a bruttó bérünknek áfával együtt számolva legalább a felét?

Tovább

Nem lesz jogalkotás társadalmi egyeztetés nélkül? Brüsszelnek szánt szemfényvesztés az egész

ke_pernyo_foto_2022-10-09_11_33_36.pngTalán tízezres nagyságrendre is tehető a hatályos jogszabályok száma, és ehhez képest születik évente akár 1500 új vagy módosító rendelkezés is. Ennek a tíz százaléka legyen 150, és ez a keret bőven elég ahhoz, hogy a lakosság életét vagy az önkormányzatok és vállalkozások alapvető működési viszonyait érdemi egyeztetés nélkül változtassák meg. Ennyit a Brüsszelnek tett ígéretről, ami arról szól, hogy társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a törvények, kormányrendeletek, miniszteri rendeletek kilencven százalékának tervezetét és indokolását egyaránt.

Tovább

Közoktatás: sztrájkolni nem lehet, a polgári engedetlenség meg kirúgással jár

ke_pernyo_foto_2022-10-03_19_02_06.pngAlighanem alkotmányellenes helyzetet teremtett a kormány, mert az alaptörvényben is rögzített sztrájkjogot a pedagógusok esetében teljesen kiüresítette, így a tanárok számára nem marad más eszköz az érdekeik érvényesítésére, mint a polgári engedetlenség. Aki viszont ezzel a lehetőséggel él, az azonnali kirúgást kockáztatja. A napokban egyes intézményfenntartók meg is váltak néhány „renitens” oktatótól.

Tovább

Uniós pénzek megvédése: a kormány ígérete blöff – vagy tényleg komolyan gondolják?

ke_pernyo_foto_2022-09-25_2_18_39.pngLétrejöhet az elvileg független Integritás Hatóság, amelynek feladata például az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések megelőzése, a jogsértések megakadályozása, leleplezése. Erre azonban van már néhány elvileg „független” szervezet, ilyen például az ügyészség. Mitől lesz jobb a helyzet, ha – az EU-s pénzek elherdálásának elkerülése érdekében – létrejön egy újabb kormányzati hivatal? Vajon színjáték az egész?

Tovább

Mit ér a gyakorlatban, hogy az OLAF helyszíni ellenőrzéseihez pénzügyőri támogatást ígérünk?

ke_pernyo_foto_2022-09-20_10_30_30.pngAz Európai Csalás Elleni Hivatal megkeresésére a NAV pénzügyőri támogatást nyújt a helyszíni ellenőrzés lefolytatásához – ezt javasolja a kormány egy hétfő este benyújtott törvénymódosításban. De ezzel mennyivel leszünk beljebb? S ha már „Brüsszel” nyomásának hatására valamennyit engedünk, miért nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez?

Tovább
süti beállítások módosítása