Magyar Ügyvéd Blog

Ha már az államfő fejezi ki a nemzet egységét, miért ne lehetne konszenzussal dönteni arról, ki legyen a köztársasági elnök?

2021. október 23. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-10-23_11_44_34.pngAz államfő megválasztásának idejével és módjával kapcsolatban a rendszerváltozás óta sokszor volt már vita. A köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell megjelenítenie, már csak azért is fontos, hogy a személyéről a 2022-es parlamenti választás előtt hetekkel ne a Fidesz határozzon, hanem róla széles társadalmi konszenzus alapján szülessék döntés.

Tovább

Mi nem így képzeltük el az előválasztást

ke_pernyo_foto_2021-10-10_20_46_01.pngVasárnap reggel várhatóan a legnagyobb rendben kezdődhetett meg az ellenzéki előválasztás második fordulója, ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintünk megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Magam úgy véltem, hogy az egyéni ambíciók helyett a közös cél a NER leváltása, de erről mintha egyre kevesebb szó esett volna.

Tovább

Már nem pár kiló krumplit, hanem ezermilliárdot szán szavazatvásárlásra a Fidesz

ke_pernyo_foto_2021-09-26_15_10_11.pngNincs az a pénz, amit a hatalom megőrzése érdekében a NER ne sajnálna elkölteni. Korábban néhány kiló burgonyával próbálták megnyerni a nyugdíjasokat, most viszont ezermilliárdnál is többet szánnak a jövő áprilisi parlamenti választások előtt például a gyermeket nevelő családok, a fegyveres testületek dolgozói, valamint a szépkorúak megnyerésére. A számlát viszont később valakiknek állniuk kell.

Tovább

A parlamenti választás napján tarthassanak népszavazást is? Csak a kormány járna jól ezzel

ke_pernyo_foto_2021-09-21_23_07_00.pngSzinte példa nélkül való, hogy a kormánypárti oldalon bárki is egyetértsen valamely ellenzéki törvényjavaslattal. Most ezt is megértük: a Fidesz frakcióvezetője akár támogathatónak tartja Szabó Tímea ötletét, amely szerint az országgyűlési választással egyidőben tarthassanak népszavazást is. A Párbeszéd társelnöke azonban talán nem gondolta át, hogy ezzel a kormányoldal járna jól, mert a Fudan Egyetemről jövő áprilisig szinte bizonyosan nem lehet referendum, viszont a kormány álságos "gyermekvédelmi" népszavazása érvényes lehetne.

Tovább

Már az első napon „megtámadták” az ellenzéki informatikai előválasztási rendszert – de mi lehet a háttérben?

ke_pernyo_foto_2021-09-19_21_17_03.pngA Fidesz állítólag igencsak tart az ellenzéki együttműködéstől, és minden kommunikációs eszközt bevet a hatpárti összefogás ellehetetlenítése érdekében. De még talán attól sem riadtak vissza, hogy a szombaton indult előválasztás informatikai rendszerét meghekkeljék. Erre persze egyelőre nincs bizonyíték, de ha valaki tényleg számítógépes támadást indított, az melléfogott, mert az akcióval csak az ellenzéki összefogást erősíti.

Tovább

„Stop, Gyurcsány!” – mennyibe is kerül nekünk ez a cirkusz?

ke_pernyo_foto_2021-09-07_13_52_40.pngTényleg ma is ott tart a Fidesz, hogy „Stop, Gyurcsány!” címen kell petíciót hirdetnie? Pedig hol van még a jövő évi parlamenti választás? Ez most csak egyfajta kampányeszköz – érdemi jogkövetkezmények nélkül. A kormánypártoknak azonban futja rá, hogy a választókat jó előre hülyítsék. Egyébként csupán a Fidesz ötmilliárdos állami támogatást zsebelt be tavaly, miközben a sorban második MSZP-nek ennek valamivel több mint a tizede jutott.

Tovább

Előválasztási kampány: szabályozás híján mindenki annyit költ, amennyije van

ke_pernyo_foto_2021-09-02_19_44_16.pngÉrdekes kérdéssel találtak meg a napokban a Civil Választási Bizottság elnökeként: van-e hivatalos állásfoglalása a testületnek az előválasztás költségeivel összefüggésben. Ilyen nincs – de ez nem is a feladatunk –, mert a hivatalos kampányidőszakon kívül az ellenzéki pártok (is) annyit köthetnek politikai hirdetésekre, amennyi csak telik tőlük.

Tovább

Csak a Fideszen múlik, lesz-e a parlamenti választás előtt népszavazás

ke_pernyo_foto_2021-08-31_9_49_49.pngHa a Kúria – illetve leginkább Orbán Viktor – is úgy akarja, a jövő évi parlamenti választás előtt biztosan lesz 12 milliárdból egy ostoba népszavazás a kormány „pedofilellenes” kérdéseiről. A Karácsony Gergely kezdeményezte ügyekből kettőt a választási bizottság hétfőn átengedett ugyan, de a törvényes határidők alapján a miniszterelnökjelölt-jelölt kérdéseit jövő április előtt szinte bizonyosan nem lehet referendumra bocsátani.

Tovább

Helikopterről kell üldözni a rénszarvasokat, mert ettől a járvány is megijed

ke_pernyo_foto_2021-08-26_11_15_17.pngÚgy buzdítja a lakosságot oltakozásra a miniszterelnök, hogy maga leszögezte: a két adag kínai vakcina után ő nem tartja szükségesnek a harmadik oltást, ami önmagában eléggé ellentmondásos, hiszen a kormány lehetővé teszi bárkinek a harmadik vakcina felvételét. De az első adagon is csak 5,7 milliónyian vannak túl. Ennél azonban fontosabb, hogy Semjén „fővadász” Zsolt kedvéért lesz nálunk vadászati világkiállítás 70 milliárdért.

Tovább

A közösségi médiában hirdetésekre elköltött pénzek a választási kampány ötmilliós keretébe nem számítanak bele

ke_pernyo_foto_2021-08-11_11_54_18.pngÉrdekes lehetőséget teremtett az Állami Számvevőszék a kampányköltségek törvényben meghatározott jelöltenkénti ötmilliós összegének túllépésére, miután kimondta: a Facebookon közzétett hirdetésekre fordított pénzt nem kell figyelembe venni. Ez persze erősen vitatható álláspont, ráadásul a közösségi médiának egyre nagyobb a szerepe a választói akarat befolyásolásában, hiszen a Facebooknak Magyarországon van 6,7 millió felhasználója.

Tovább
süti beállítások módosítása