Járványveszély: Orbán bejárja a kórházakat, de baj esetén az orvosoknak kell viselniük a felelősséget

2020. szeptember 28. - Magyar Ügyvéd

magyaratv_1.jpgA kormányfő váratlanul (?) ellátogatott néhány egészségügyi intézménybe, de az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben nem érdekelte az ott megkérdezett orvos véleménye, aki jelezte: lélegeztető gép van elég, csak a személyzet hiányzik hozzá. A lényeg az, hogy van itt haditerv, amelynek élén egy „Facebook-huszár” áll, akinek önmagát minősítette a miniszterelnök. Azért meg viseljék a felelősséget az orvosok, ha egy telefonbeszélgetés alapján tévesen diagnosztizálják, hogy a hívó nem koronavírusos.

Tovább

Orbán új hívó szóra lelt: készülni kell rá, hogy nálunk keresnek menedéket a keresztény bevándorlók Nyugat-Európából

ke_pernyo_foto_2020-09-25_10_40_24.pngSokan jönnek hozzánk Nyugat-Európából, és már több kistelepülésen is probléma, hogy az ingatlanokat egyes helyeken kompletten felvásárolják az uniós külföldiek – riogatott Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Az persze nem derült ki, hogy ezzel mi a baja, de a számok nem őt igazolják: az EU tagországaiból egyelőre nem kell tömeges bevándorlásra számítani.

Tovább

A Fidesz leváltása érdekében előválasztás kell – de hogyan?

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_31_56.pngSajátos, bár vitatható módszert vezetne be az előválasztások során egy civil szervezet: e szerint a szavazók az egyéni választókerületekben az egyetlen ellenzéki jelölt kiválasztása érdekében nem egy embert támogathatnának, hanem a listán szereplő személyek között sorrendet állapíthatnának meg, és ennek alapján dőlne el, ki indulhat a Fidesszel szemben. Ez túl bonyolult megoldás, és az Ellenzéki Együttműködésnek (ELEGY) erre jobb javaslata van.

Tovább

Kis magyar médiatörténelem – avagy hogyan darálja be a Fidesz az ellenzéki, illetve magát függetlennek valló sajtót

ke_pernyo_foto_2020-09-15_12_14_47.pngMinél több közpénzt nyúlnak le a Fidesz oligarchái, s minél inkább sikerül bebetonozni a jelenlegi hatalmat, a kormányoldal annál kevésbé tűri a nem NER-kompatibilis hangokat. Ez nem tűnik túl logikusnak, hiszen milyen veszélyt jelentett például az utoljára 30 ezer körüli példányban eladott Népszabadság vagy a csak Budapest szűk vonzáskörében hallgatható Klubrádió?

Tovább

Szijjártót nem feltétlenül lehet bíróság elé citálni, de szembesíteni kell azzal, hogy politikai felelősséggel tartozik

szijja_rto_1.jpgNem feltétlenül merül fel bűncselekmény gyanúja Szijjártó Péter miniszter adriai luxusnyaralása kapcsán, ezért elutasították az ezzel kapcsolatos feljelentést – tudatta Polt Péter legfőbb ügyész csütörtökön. Pénteken erről a ma még hallgatható Klubrádió is megkérdezett, de a hatályos szabályok alapján nem tudtam mást mondani, mint hogy ez elsősorban nem büntetőjogi, hanem morális, a politikai felelősség körébe tartozó ügy, és a politikusnak mindezzel el kell számolnia a választóinak.

Tovább

Szijjártó miniszternek az ajándékba kapott luxusnyaralás miatt buknia kell

ke_pernyo_foto_2020-09-05_10_58_45.pngSietve távoznia kell(ene) a közéletből annak a politikusnak, akiről azt deríti ki a média, hogy attól fogadott el ajándék gyanánt több tízmilliós értékű nyaralást, aki „napjában” nyeri az állami közbeszerzési eljárásokat. Szijjártó Péternek egy normálisan működő demokráciában nem lehetne más választása, mint a lemondás.

Tovább

AZ ELEGY lehet az új Ellenzéki Kerekasztal

ke_pernyo_foto_2020-09-01_11_38_24.pngSajátos, számunka is meglepő párhuzamra mutatott rá Somfai Péter újságíró. Emlékeztetett rá, hogy 1989-ben az ellenzék akkori, sokak számára ismeretlen prominenseit – azokat, akiknek elegük volt a szocialista demokráciából – ültette egy asztal köré néhány jogászember. Ebből rendszerváltozás lett. Most Somfai szerint hasonló a helyzet, mert az ELEGY is a szétforgácsolt ellenzéket akarja együttműködésre bírni, hogy kimondassék: a szocialista után nem kérünk az illiberális demokráciából sem.

Tovább

A választási iroda távozó vezetőjének a szájába adta a kormány, hogy a választási rendszert újra át kell alakítani

ke_pernyo_foto_2020-08-29_16_18_57.pngA választási szabályok újabb, az eredményeket befolyásoló átalakítására lehet számítani, legalábbis ez olvasható ki a Nemzeti Választási Iroda leköszönő elnökének utolsó nyilatkozatából. De miért pont a nyugdíjba vonulása előtti percekben világosodott meg? Lehet, hogy a kormány általa akarta üzenni: a szakma sürgeti a változást? És ha tényleg hozzányúlnak a rendszerhez, mi lesz a végeredmény?

Tovább

El lehetett volna süllyeszteni annak az újságírónak a csónakját, aki leleplezte a külügyminiszter hazugságát?

fo_ldi.jpgFöldi László egykori hírszerző valószínűleg túl sok James Bond-filmet nézett, és szakmai ártalomból fakadóan mindenről mindig ugyanaz jut az eszébe. Mással ugyanis nem tudjuk magyarázni, hogy az adriai tengeren akarna kilövetni egy gumicsónakot.

Tovább

Miért járhat ismeretlen forrásból finanszírozott luxusnyaralás politikusoknak?

ke_pernyo_foto_2020-08-22_23_41_23.pngNagyjából hasznavehetetlen a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre vonatkozó szabályozás az országgyűlési képviselők esetében, mert nekik csak a képviselői megbízatásukkal kapcsolatos, a, tisztségektől függően havi mintegy bruttó egy-kétmilliós javadalmazásukat meghaladó ajándékot kell a bevallásukban nevesíteniük. De vajon mi minősül a megbízatásukkal összefüggő juttatásnak? A negyedik leggazdagabb oligarcha által biztosított adriai „baráti” luxusnyaralás minek tekinthető?

Tovább