Magyar Ügyvéd Blog

Magyar „remény” Péter maga sem bízik a jogállamban? A volt feleségével készült hangfelvételnek azért még lehet folytatása

2024. július 24. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-07-24_12_28_12.pngTudomásul vette Magyar Péter, hogy a Völner–Schadl-ügyben a volt feleségével folytatott beszélgetésről készült titkos hangfelvétel alapján az ügyészség nem látott okot a nyomozás elrendelésére. Ennek az ügynek azért még lehet folytatása: bárki felülbírálati indítványt nyújthat be az eljárás lefolytatása érdekében, amiről majd a bíróság dönthet.

Tovább

A jászberényi karateedző egyetlen elítélendő mozdulata miatt egzisztenciáját vesztheti, őt szabadságvesztésre is ítélhetik

ke_pernyo_foto_2024-07-18_16_16_30.pngA szolnoki kalandparkban készült videón jól látható, amint egy férfi – feltehetően a fiúkból álló csoport egyik felügyelője – karon ragadja az egyik gyereket, odaráncigálja a rekortánnal burkolt rész fölé és úgy kirúgja alóla a lábát, hogy a gyerek felrepül a levegőbe, majd fejjel a földbe csapódik. Ennek az egyetlen rossz mozdulatnak akár börtönbüntetés is lehet a következménye.

Tovább

Mire számíthat az Árpád hídi taxis, akitől egy ámokfutó elrabolta az autóját?

ke_pernyo_foto_2024-07-13_12_19_57.pngHárom halott és négy sérült a következménye annak, hogy egy bedrogozott személyt szerdán a III. kerületi kapitányság rendőrei a zavart viselkedése miatt előállítottak, majd szabadon engedtek. A férfi még aznap este elrabolt egy taxit, amellyel ámokfutásba kezdett, és saját maga mellett megölt még két embert. Vajon ki a felelős mindezért, és milyen kártérítésre számíthatnak az érintettek, illetve az elhunytak hozzátartozói? S milyen anyagi ellentételezés illeti meg a taxis nőt, aki ügyvédi irodánkat bízta meg jogi képviseletével?

Tovább

Több sebből vérzik a választási eljárási törvény, ám ezt az Alkotmánybíróság figyelmen kívül hagyta

ke_pernyo_foto_2024-07-06_14_33_21.pngDodonai döntést hozott az Alkotmánybíróság Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt indítványa kapcsán. Nem adott ugyanis választ azokra az alapvető kérdésekre, amelyek a választási eljárásról szóló törvény szabályozási hiányosságaiból fakadnak. Így marad az összes szavazat újraszámlálása, amit a Kúria vélhetően el is fog rendelni.

Tovább

A választók – és a Fidesz-kormány – felelőssége, ha működésképtelen lesz a fővárosi közgyűlés?

ko_zgyu_le_s.jpgHetek óta folynak a találgatások arról, mi lesz a következménye a fővárosi önkormányzati választásnak. Karácsony Gergely 41 vokssal nyert Vitézy Dáviddal szemben, miközben a budapesti közgyűlés összetétele még ennél is zavarosabb helyzetet teremtett. Ennek egyik oka, hogy a választókban nem sikerült tudatosítani: a kormányzóképesség közgyűlési többség nélkül csak igen nehezen biztosítható. Más lenne persze a helyzet, ha a Fidesz nem írja át az utolsó pillanatban a választási szabályokat.

Tovább

Magyar Péter hangfelvétele: az ügyészség szerint nem történt semmi, ám ez még nem a végállomás

ke_pernyo_foto_2024-06-23_10_21_22.jpgHiába szüntette meg formálisan a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Magyar Péter Varga Judittal folytatott konyhai beszélgetése során készült hangfelvétel ügyében indított eljárást – amelyről hivatalosan a felettes szerve, a Központi Nyomozó Főügyészség adott tájékoztatást –, az nem tekinthető lezártnak. Tudnunk kell, hogy „Brüsszel” nyomására, a jogállamisági eljárás lezárása érdekében született egy új szabályozás: a közhatalom gyakorlásával, illetve a közpénzek elköltésével kapcsolatos bűncselekmények esetén folytatott eljárás megszüntetése ellen bizonyos esetekben bárki felülbírálati indítványt nyújthat be, amelyről a bíróság dönt. Hogy erre jó fórum-e a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája, az legalábbis aggályos.

Tovább

Kimegy Magyar Péter Brüsszelbe? Egy „álkonzultáció” döntött: menjen

ke_pernyo_foto_2024-06-18_13_13_22.jpgNem lehetett igazi kérdés Magyar Péter előtt, hogy az Európai Parlamentben vagy a fővárosi közgyűlésben kíván dolgozni. Mindkét mandátumát felvehetné, hiszen szerinte a brüsszeli munka havi nyolc nappal letudható, míg a közgyűlés havonta egyszer ülésezik. A két poszt ellátása pedig jogilag nem összeférhetetlen, és a különféle feladatok ellátása sem tűnik megoldhatatlannak.

Tovább

Főpolgármester-választás: a demokrácia ünnepe vagy kutyakomédia?

kara_csony-vite_zy.jpgSoha nem látott szoros küzdelem folyik a főpolgármesteri poszt elnyeréséért, és a jogerős végeredmény mostanáig sem született meg. Szokták mondani, hogy a választás a demokrácia ünnepe, de ez most valamiféle gyászmisére emlékeztet. Az egész folyamat leginkább a választók megtévesztéséről szólt, megfejelve azzal, hogy a hatályos törvények különféle értelmezése valóban vitatható döntésekre adhatott lehetőséget.

Tovább

Méltósággal kell veszíteni, nem másra mutogatni, mert sírni csak a győztesnek szabad

ke_pernyo_foto_2024-06-11_13_02_05.pngA szavazatok újra számlálását fogja kérni Vitázy Dávid, és addig nem nyugszik, míg minden egyes szavazatot nem hitelesített az illetékes választási iroda. Erre aligha lesz lehetősége, mert az, hogy minimális különbséggel veszítette el a főpolgármesteri posztért vívott versenyt, a szavazatszámlálás során elkövetett konkrét jogsértés megjelölése nélkül nem indokol semmilyen jogorvoslati eljárást.

Tovább

Magyar Péter feljelenti Orbánt a háborús hisztériakeltés miatt, ám ez a büntetőjoggal nem orvosolható

ha_boru.jpgAki közveszély helyszínén riogatja az embereket, rémhírtejesztést követhet el, de az, hogy Orbán Viktor és csapata harmadik világháborút vizionál, valószínűleg belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. A Btk. az efféle ostobaságokra – aljas húzásokra – nem képes reagálni, ám ettől még érdemes beszélni a NER erősen kifogásolható kampányáról, és a gyermekek jogellenes kihasználásáról.

Tovább
süti beállítások módosítása