Magyar Ügyvéd Blog

Méltósággal kell veszíteni, nem másra mutogatni, mert sírni csak a győztesnek szabad

2024. június 11. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-06-11_13_02_05.pngA szavazatok újra számlálását fogja kérni Vitázy Dávid, és addig nem nyugszik, míg minden egyes szavazatot nem hitelesített az illetékes választási iroda. Erre aligha lesz lehetősége, mert az, hogy minimális különbséggel veszítette el a főpolgármesteri posztért vívott versenyt, a szavazatszámlálás során elkövetett konkrét jogsértés megjelölése nélkül nem indokol semmilyen jogorvoslati eljárást.

Tovább

Magyar Péter feljelenti Orbánt a háborús hisztériakeltés miatt, ám ez a büntetőjoggal nem orvosolható

ha_boru.jpgAki közveszély helyszínén riogatja az embereket, rémhírtejesztést követhet el, de az, hogy Orbán Viktor és csapata harmadik világháborút vizionál, valószínűleg belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. A Btk. az efféle ostobaságokra – aljas húzásokra – nem képes reagálni, ám ettől még érdemes beszélni a NER erősen kifogásolható kampányáról, és a gyermekek jogellenes kihasználásáról.

Tovább

Mi a teendő, ha meginog a közbizalom a nemzet egységét kifejező köztársasági elnökkel szemben?

ke_pernyo_foto_2024-05-28_12_42_42.png„Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani” – fogalmazott egykor Kósáné Kovács Magda. A hatályos „alkotmány” szerint az „Alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást”. A DK erre tett javaslatot, mert „a magyar földet külföldieknek kijátszó köztársasági elnök nem fejezheti ki a magyar nemzet egységét”. Ne várjunk azonban csodára: a családja múltjával kapcsolatban is füllentésen ért Sulyok Tamás még jó pár évig államfő lesz.

Tovább

Vitát akartatok az EP-választás előtt az állami televízióban! Megkapjátok, de sok köszönet nem lesz benne

ke_pernyo_foto_2024-05-22_20_05_48.jpgAz ellenzéki pártok egy része nyilvános, élőben közvetített vitát követelt a június 9-i választások előtt az állami televízióban. Nesze nektek, megkapjátok: másfél órát adnak a 11 EP-listavezetőnek, így mindenkire juthat akár nyolc perc is. A két moderátor persze erősen a Fideszhez köthető személy lesz, bár ennek sok jelentősége nincs. Ennyi idő ugyanis még ahhoz is kevés, hogy a pártok egyáltalán érdemben beszéljenek az unióval kapcsolatos saját elképzeléseikről, nemhogy vitatkozzanak bármiről.

Tovább

Magyar Péternek tűrnie kell az akár igaztalan támadást is, ha már politikai pályára lépett

ke_pernyo_foto_2024-05-20_13_01_02.pngAljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért jelentené fel Magyar Péter a Fidesz elnökét, mert egy óriásplakáton közvetve háborúpártisággal vádolják. Az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint azonban ez belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. A kifogásolt plakát kétségkívül a politikai kommunikáció szánalmas selejtje, de jogilag nehezen támadható. A többi hasonló fideszes üzenettel megy majd a történelem szemétdombjára.

Tovább

EP-választás: bár az állami televízió beadta a derekát, és teret adna a jelöltek vitájának, de még mindig a vitáról folyik a vita

ke_pernyo_foto_2024-05-13_12_56_12.jpgSzinte hungarikumnak számít, hogy évtizedes vita folyik arról, egy-egy országos választás előtt az állami televízió lehetőséget biztosít-e a jelöltek közötti nyilvános polémiára. Erre mostanában nemigen volt példa; utoljára az MTV stúdiójában 2006 áprilisában vitatkozott Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt. Bele is bukott Orbán, és azóta senkivel nem áll ki. Most legalább az EP-listavezetők vitatkozhatnak majd az állami televízióban, bár egyelőre igen sok a megválaszolatlan kérdés, mert nem érdemi ügyekről, hanem a vita feltételeiről szól a vita.

Tovább

Lehet Magyar Péter az isten által küldött mitikus vezér?

ke_pernyo_foto_2024-05-08_5_57_21.pngMagyar Péter intézményesíteni akarja a saját politikai szerveződését, amely legalább a fővárosban nyerhet valamilyen pozíciót. És akkor majd június 9-e után is beszélünk róluk, hiszen Budapesten a Tisza lehet a királycsináló. Valószínűleg nem lesz, de a választóknak küldött valós üzenetek híján nem biztos, hogy ez hátrányos... Mindazonáltal vannak szurkolói Magyar Péternek, mert megérdemli. Egymaga megmozgatta a hazai politika posványos állóvizét, a hitelességét azonban kétségbe vonhatja, hogy milyen trükkel próbálja bevenni a fővárosi közgyűlést.

Tovább

A bőnyi késelős kislány ügye a gyermekvédelmi intézményrendszer súlyos kudarca

ke_pernyo_foto_2024-05-03_19_44_34.pngSemmi értelme nem volt a büntethetőségi korhatár 12 évre történő leszállításának, ami mellesleg csak néhány súlyos bűncselekményre terjed ki. A bőnyi késelős kislány esete is mutatja: egy gyereket a szakmai viták és Btk.-módosítások nem érdekelnek. Ő és hasonló sorsú társai – ha valamilyen konfliktusba keverednek – inkább segítségre szorulnának. Ehhez azonban szükség lenne olyan jelzőrendszerre, amely képes felismerni, ha egy gyermek bajban érzi magát, és csak a gyilkolásban lát kiutat. Ez az, ami ma nem működik.

Tovább

Előválasztás: a civilek nem így képzelték el

elo_va_laszta_s_1.jpgÉvek óta hangoztatott közhely, hogy a hazai választási rendszer mellett – amely a Fidesz javára erősen torzít – csak akkor győzhet az ellenzék. ha mindenütt közös jelölteket állít. Annak eldöntésére, hogy hol ki induljon, jó módszer az előválasztás, amely 2019-ben fontos politikai innovációnak számított. Az nem az új szisztéma hibája, hogy felemás eredményeket hozott. A pártok ugyanis gyakran egymással civakodnak, megfeledkezve a közöcélról: a NER leváltásáról.

Tovább

Ennél rosszabbul már nem is időzíthette a Fidesz, hogy Magyar Péter ellen bevetik a Szuverenitásvédelmi Hivatalt is

ke_pernyo_foto_2024-04-19_12_32_27.pngGőzerővel folyik a NER-ből kiugrott Magyar Péter lejáratására irányuló kampány, és erre eddig több százmilliós nagyságrendben költött a kormány és a Fideszhez közeli média – mellesleg nyilván közpénzből. Csak nem estek pánikba!? Ám úgy fest, ez kevés, mert a karaktergyilkosságba beszállt az a Szuverenitásvédelmi Hivatal is, amelynek létrehozása miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, az Európai Parlament pedig a jövő héten szavaz arról, támogatja-e az uniós pénzek befagyasztásáról szóló előterjesztést.

Tovább
süti beállítások módosítása