Magyar Ügyvéd Blog

Magyar Péternek tűrnie kell az akár igaztalan támadást is, ha már politikai pályára lépett

2024. május 20. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-05-20_13_01_02.pngAljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért jelentené fel Magyar Péter a Fidesz elnökét, mert egy óriásplakáton közvetve háborúpártisággal vádolják. Az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint azonban ez belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. A kifogásolt plakát kétségkívül a politikai kommunikáció szánalmas selejtje, de jogilag nehezen támadható. A többi hasonló fideszes üzenettel megy majd a történelem szemétdombjára.

Tovább

EP-választás: bár az állami televízió beadta a derekát, és teret adna a jelöltek vitájának, de még mindig a vitáról folyik a vita

ke_pernyo_foto_2024-05-13_12_56_12.jpgSzinte hungarikumnak számít, hogy évtizedes vita folyik arról, egy-egy országos választás előtt az állami televízió lehetőséget biztosít-e a jelöltek közötti nyilvános polémiára. Erre mostanában nemigen volt példa; utoljára az MTV stúdiójában 2006 áprilisában vitatkozott Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt. Bele is bukott Orbán, és azóta senkivel nem áll ki. Most legalább az EP-listavezetők vitatkozhatnak majd az állami televízióban, bár egyelőre igen sok a megválaszolatlan kérdés, mert nem érdemi ügyekről, hanem a vita feltételeiről szól a vita.

Tovább

Lehet Magyar Péter az isten által küldött mitikus vezér?

ke_pernyo_foto_2024-05-08_5_57_21.pngMagyar Péter intézményesíteni akarja a saját politikai szerveződését, amely legalább a fővárosban nyerhet valamilyen pozíciót. És akkor majd június 9-e után is beszélünk róluk, hiszen Budapesten a Tisza lehet a királycsináló. Valószínűleg nem lesz, de a választóknak küldött valós üzenetek híján nem biztos, hogy ez hátrányos... Mindazonáltal vannak szurkolói Magyar Péternek, mert megérdemli. Egymaga megmozgatta a hazai politika posványos állóvizét, a hitelességét azonban kétségbe vonhatja, hogy milyen trükkel próbálja bevenni a fővárosi közgyűlést.

Tovább

A bőnyi késelős kislány ügye a gyermekvédelmi intézményrendszer súlyos kudarca

ke_pernyo_foto_2024-05-03_19_44_34.pngSemmi értelme nem volt a büntethetőségi korhatár 12 évre történő leszállításának, ami mellesleg csak néhány súlyos bűncselekményre terjed ki. A bőnyi késelős kislány esete is mutatja: egy gyereket a szakmai viták és Btk.-módosítások nem érdekelnek. Ő és hasonló sorsú társai – ha valamilyen konfliktusba keverednek – inkább segítségre szorulnának. Ehhez azonban szükség lenne olyan jelzőrendszerre, amely képes felismerni, ha egy gyermek bajban érzi magát, és csak a gyilkolásban lát kiutat. Ez az, ami ma nem működik.

Tovább

Előválasztás: a civilek nem így képzelték el

elo_va_laszta_s_1.jpgÉvek óta hangoztatott közhely, hogy a hazai választási rendszer mellett – amely a Fidesz javára erősen torzít – csak akkor győzhet az ellenzék. ha mindenütt közös jelölteket állít. Annak eldöntésére, hogy hol ki induljon, jó módszer az előválasztás, amely 2019-ben fontos politikai innovációnak számított. Az nem az új szisztéma hibája, hogy felemás eredményeket hozott. A pártok ugyanis gyakran egymással civakodnak, megfeledkezve a közöcélról: a NER leváltásáról.

Tovább

Ennél rosszabbul már nem is időzíthette a Fidesz, hogy Magyar Péter ellen bevetik a Szuverenitásvédelmi Hivatalt is

ke_pernyo_foto_2024-04-19_12_32_27.pngGőzerővel folyik a NER-ből kiugrott Magyar Péter lejáratására irányuló kampány, és erre eddig több százmilliós nagyságrendben költött a kormány és a Fideszhez közeli média – mellesleg nyilván közpénzből. Csak nem estek pánikba!? Ám úgy fest, ez kevés, mert a karaktergyilkosságba beszállt az a Szuverenitásvédelmi Hivatal is, amelynek létrehozása miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, az Európai Parlament pedig a jövő héten szavaz arról, támogatja-e az uniós pénzek befagyasztásáról szóló előterjesztést.

Tovább

Júniusban a levélszavazatok jelentős részét bizonyosan elveszíti a Fidesz

ke_pernyo_foto_2024-04-10_14_23_10.pngA 2022-es parlamenti választáson a Fidesz a határon túli magyaroktól negyedmillió levélszavazatot zsebelhetett be, ami hozott is egy parlamenti mandátumot. A júniusi voksoláson viszont más szabályok érvényesek, és emiatt a NER elköszönhet akár 200 ezer külföldön élő támogatójától is, hiába szeretnének ők minél több fideszes képviselőt az Európai Parlamentbe juttatni. Már ha szeretnének, mert az EP-választáson a részvételi arány általában is igen alacsony.

Tovább

Nem elég nekünk a fideszes legfőbb ügyész? A kormány törvényi felhatalmazást akar arra, hogy betekinthessen a vádhatóság irataiba

sala_ta_1.jpgA saláta az egészséges táplálkozás része, de a salátatörvények az Alkotmánybíróság korábbi határozatai szerint sem szolgálják a jogalkotás átláthatóságát. Az meg végképp abszurd, hogy egy 74 oldalas törvénytervezet 26. oldalán reagálnak a Magyar Péter által közzétett hangfelvétel nyomán arra, hogy állítólag Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, hogy a Völner–Schadl-ügyben keletkezett iratok közül kivegyenek a kormányzati tényezők számára kínos dokumentumokat.

Tovább

A vizsgálat lezárult, felejtse el! – Ilyen nálunk a maffiaállam?

ke_pernyo_foto_2024-04-01_20_07_31.pngA családbarát NER még az igazságügy-miniszterét sem tudta kimenekíteni volt férje, az állítólag bántalmazó Magyar Péter karmai közül – derült ki a Varga Judittal folytatott, ízlésünktől idegen beszélgetésből. Ami semmi másra nem volt jó, mint arra, hogy elterelje a figyelmet a botrányos kegyelmi ügyről, de még inkább arról, amit a tárcavezető az ügyészség működésével kapcsolatban mondott. Pedig nem kevesebbet állított, minthogy a kormány egyes tagjai próbáltak beavatkozni a Völner–Schadl-ügyként emlegetett büntetőeljárásba.

Tovább

Most jött el az idő arra, hogy a korrupt hatalom távozásra kényszerüljön?

ke_pernyo_foto_2024-03-28_10_21_27.pngDöbbenetes sárdobálássá fajult a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel, amelyben a volt feleségével, egykori igazságügy-miniszterrel folytatott családi beszélgetésének részleteit tette hozzáférhetővé. Ez ízlésünk szerint való? Nem. Ami viszont a Völner–Schadl-ügy kapcsán elhangzott, az a magyar igazságszolgáltatás működését illetően súlyos aggályokat vet fel. Csakhogy ma már ezzel szinte senki nem foglalkozik, mert az vált központi kérdéssé, hogy Magyar bántalmazta-e a feleségét.

Tovább
süti beállítások módosítása