Magyar Ügyvéd Blog

Újabb lakossági adósarc! A Fidesz szembe megy a piacgazdasággal

2023. június 05. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2023-06-05_16_12_02.pngA 15 százalékos kamatadó után még 13 százalékos szociális hozzájárulást is kell fizetniük a magánszemélyeknek a kamat- és hozamjövedelmük után. Ezzel még előnyösebb helyzetbe hozzák az állampapírokat, amelyek hozama eddig is adómentes volt. S ha ez nem lenne elég abszurd, a bankoknak saját költségükön kötelezően meg kell hirdetniük, mennyit veszítettek az ügyfeleik, ha a pénzüket náluk tartják.

Tovább

Szerencsétlenebbül nem is startolhatott volna az új gödi polgármester

ke_pernyo_foto_2023-05-30_10_24_01.pngEgyetlen közszereplőt sem lehet akarata ellenére sajtónyilatkozatra kötelezni, de aki ezt vállalja, annak számolnia kell a lehetséges következményekkel, például kellemetlen kérdésekkel. Így átkozottul kínos helyzetbe került Göd újonnan megválasztott polgármestere, mert a számára kényelmetlen felvetésekre nem válaszolt, hanem otthagyta az ATV stábját. Hiányzott ez a politika terén amatőr, viszont profi olimpiai bajnok kajakosnak?

Tovább

Komoly baj, ha vizsgálat nélkül dönt a rendőrség bűncselekmény gyanúja esetén

ke_pernyo_foto_2023-05-28_17_56_00.pngAmennyiben valakinek igazolhatóan indul reggel a gépe Brüsszelbe, azt szabadon kell engedni, akkor is, ha éjszaka egy fiatal magyar nőt percekig fojtogatott. S miután a sértett állítólag csak nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, az magánvádra üldözendő, ezért a tettest – aki az eseményeket maga sem tagadta – a rendőrség szerint nem kell a szabadságában korlátozni. Ő a hatóság rapid döntése alapján mehetett isten hírével, ahová csak akart.

Tovább

Állítólag túl drága a fogva tartásuk, ezért inkább elengedjük az embercsempészeket

ke_pernyo_foto_2023-05-24_19_43_53.pngA büntetőjog szabályainak megállapítása az uniós tagállamok hatásköre, de azért nem úgy működik a rendszer, hogy költségvetési okokból jogerősen elítélt embercsempészek sorát szabadítjuk akár az EU-n kívüli világra is. Ennek máris következményei vannak.Köztörvényes bűnözőket nem lehet gazdaségi megfontolásokból szélnek ereszteni.

Tovább

Szokásához híven egyeztetés nélkül módosítaná az önkormányzati választási törvényt a Fidesz

ke_pernyo_foto_2023-05-21_16_37_53.pngIsmét belenyúl a Fidesz a választási törvénybe: lapértesülés szerint a tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell indítania egy pártnak vagy civil szervezetek, ha kompenzációs listát akar állítani. Az előterjesztésről állítólag jövő kedden szavaz majd a parlament, s az a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

Tovább

Jogellenes recept kiállítása érdekében az orvossal lefeküdni vesztegetés

ke_pernyo_foto_2023-05-16_12_38_06.pngAz orvosnak a beteg ellátása előtt adott kenőpénz – kevésbé rosszul hangzóan paraszolvencia – mindig is vesztegetésnek számított, bár efelett hosszú ideig szemet hunytak, és az egészségügyben bevett gyakorlattá vált. Ez azonban 2021-től bűncselekménynek minősül akkor is, ha a „hálapénz” helyett valaki más módon – például szexuális szolgáltatás ígéretével – igyekszik jogtalan előnyhöz jutni.

Tovább

Nagyobb bevételt remélhet a rendőrség a gyorshajtás ellenőrzésének indokolatlan szigorításától, más eredményt azonban nem nagyon

ke_pernyo_foto_2023-05-12_9_26_19.pngA személyi sérüléssel járó balesetek okainak mindössze két százaléka vezethető vissza a megengedett legnagyobb sebesség túllépésére, így a közlekedés biztonságának lényeges javulását aligha remélhetik attól, hogy akár azt is büntethetik, akit egy kilométer/órás gyorshajtáson érnek.

Tovább

„Lex Zsoltok” – avagy mit akar a Fidesz a becsületsértés és a rágalmazás dekriminalizálásával?

ke_pernyo_foto_2023-04-28_20_39_08.pngKét fideszes képviselő azt javasolja, úgy módosítsák a Btk.-t, hogy becsületsértés, illetve rágalmazás miatt a közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján elkövetett ilyen jogsértés csak kivételes esetben legyen büntethető. Ez rendben is van, viszont a mocskolódó megnyilvánulásokat a polgári jog szabályai alapján sokkal szigorúbban kellene szankcionálni és az elmarasztaló ítéleteket könyörtelenül végrehajtani.

Tovább

Karácsony arra kényszerülhet, hogy pereljen a szolidaritási hozzájárulás miatt, de az eddigi bírói gyakorlat alapján ez valószínűleg nem vezet eredményre

ke_pernyo_foto_2023-04-28_7_14_43.pngTöbbszörösére nőtt a fővárosra kivetett szolidaritási hozzájárulás összege az elmúlt néhány évben, ám emiatt felesleges lenne pert kezdeményezni az állammal szemben, amit Karácsony Gergely főpolgármester kényszerhelyzetében kilátásba helyezett. Hasonló ügyben született ugyanis kúriai döntés, s van alkotmánybírósági határozat is, amelyek arra utalnak, hogy esély sincs efféle kérdésben nyerni.

Tovább

Újabb fideszes trükk: a határon túli magyarokat ingyenes web-oldalon tájékoztatnák, de vajon nincs-e mögötte hátsó szándék?

ke_pernyo_foto_2023-04-19_9_27_05.pngA kormány a határon túli magyarok digitális tájékozódási igényeinek kielégítésére új web-oldalt kíván üzemeltetni. Csak nem tán valamilyen adathalászat a cél? Aminek meg is lenne az értelme, hiszen a határon túliak részt vehetnek a parlamenti választáson, bár egyelőre csak levélben, és kizárólag a pártlistákra szavazhatnak. Most felvetődhet, hogy ezen a biztonságosnak tartott felületen lehetővé tehetnék akár az internetes voksolást is.

Tovább
süti beállítások módosítása