Magyar Ügyvéd Blog

Akár az ördöggel is!

Az ellenzéki összefogás esélyeiről

2017. január 10. - Magyar Ügyvéd

 

screen_shot_2017-01-10_at_17_50_01.pngAkik nem támogatják a mai hatalmat, azoknak nem kell házasságot kötniük a Jobbikkal, de – egy tisztességes választási rendszer kidolgozása érdekében – átmenetileg szükség lehet a támogatóik megnyerésére.

Akár az ördöggel is össze kell fogni egy tisztességes választási rendszer létrehozása érdekében – fogalmazott Magyar György ügyvéd az ATV Csatt című műsorában hétfő este. A Rónai Egon vezette adás vendége volt még Náray-Szabó Gábor kémikus, a Professzorok Batthyány Körének elnöke, Kende Péter ügyvéd és Kovács István jogász, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Magyar igen sarkosan fogalmazott: ma nincs jogállam Magyarországon. Ezért szerinte a hagyományos demokrácia alapértékeinek helyreállítása érdekében mindenkivel együtt kell működni. Ő bízik abban, hogy erre még lehetőség kínálkozik.

Az ügyvéd az Online Nulladik Forduló képviseletében elmondta: kezdeményezésük célja, hogy olyan előválasztást bonyolítsanak le, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok maguk határozzák meg, kikre szavazhatnak a 2018-as parlamenti választáson. Ezzel azt is elkerülnék – véli –, hogy a jelöltekről kizárólag pártpolitikai alkuk során döntsenek.

Náray-Szabó szerint először a pártoknak inkább programot kellene hirdetniük. Maga egyébként abban sem hisz – fogalmazott –, hogy a szélsőjobb tagságának álláspontja a jogállamiságot tekintve lényegesen változott volna. Kovács pedig azt vonta kétségbe, hogy az MSZP sajtófőnöke által antiszemita és hungarista pártnak minősített szervezettel lehetne helyreállítani bármit.

Kende azt is kijelentette, nem szeretne a jobbikosokkal egy táborba kerülni. Mindazonáltal úgy véli, a civil kezdeményezés létjogosultsága nem vonható kétségbe, mert ezzel a Facebook-politizálás tényleges értelmet nyerhet. Tehát nem arról szólna a dolog, hogy az emberek lájkolják a mások által lájkolt bejegyzéseket, hanem érdemben állást foglalhatnának a potenciális jelöltekről.

Nem jött még el a programalkotás ideje – állítja Magyar. Úgy látja, először is elejét kellene venni annak, hogy az emberek ne kaszát egyenesítve vegyék vissza a jogaikat. A minimális cél tehát a jogállam békés úton történő visszaállítása. De nem a Jobbikkal kell keresni az együttműködést – tette hozzá –, hanem csak a szavazóikat kell megnyerni.

Akik nem támogatják a mai hatalmat, azoknak nem kell házasságot kötniük a Jobbikkal – jelentette ki Magyar –, de átmenetileg szükség van a támogatóik megnyerésére. Úgy látja, a következő parlamenti választáson – párthovatartozástól függetlenül – olyan jelölteket kell ringbe küldeni, akik esélyesek a győzelemre, s akik a kötött mandátum birtokában megszavazzák a jogállami normáknak megfelelő választójogi törvényt.

Utána a dolguk annyi – véli –, hogy a képviselők lemondjanak, s menjenek haza. A köztársasági elnöknek ebben az esetben nem lehetne más feladata, mint kiírni az új, immár tisztességes játékszabályok alapján lebonyolítandó választást. Az ügyvéd hangsúlyozta: azután meg tényleg győzzön a jobbik!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1112116135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása