Magyar Ügyvéd Blog

Ha változást akarunk, győzelemre esélyes ellenzéki magyar válogatottat kell kiállítani

2024. január 07. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-01-07_17_30_40.pngA magyar társadalom egyharmada Fidesz-hívő, egyharmada nem akarja a NER-t támogatni, további egyharmada pedig bizonytalan. Itt a középső harmad megnyerése jelenti a kihívást. Amennyiben az ellenzéki oldalon vagy tucatnyi párt verseng – ami a bizonytalanok megnyerésének sem kedvez –, a polgárok szétszavaznak, és győz a Fidesz. Ezt akarjuk?

Évek óta szajkózom, hogy a demokratikus ellenzéki oldalon egyetlen közös választási blokkot kellene létrehozni, különben minden voksoláson nyer a Fidesz – emlékeztettem a hallgatókat a Klubrádió Bolgár György vezette Megbeszéljük című adásában annak kapcsán, hogy Tóta W. Árpád, a HVG munkatársa a napokban felvetette: a NER leváltására a mai, mélyen megosztott pártstruktúra mellett nincs remény. Az újságíró ugyanebben a műsorban még azt is hozzátette, az ellenzéki oldal szereplői között sok kérdésben – így például a jogállamiság helyreállítása, a gazdaságirányítás vagy a környezetvédelem ügyében – nincs markáns véleménykülönbség. Ha ez így van, minek ennyi párt? – tette fel a kérdést Tóta W.

A publicista a szívemből szól, mert tudomásul kell venni, hogy a magyar társadalom egyharmada Fidesz-hívő, egyharmada nem akarja a NER-t támogatni, további egyharmada pedig bizonytalan. Itt a középső harmad megnyerése jelenti a kihívást. Amennyiben az ellenzéki oldalon vagy tucatnyi párt verseng – ami a bizonytalanok megnyerésének sem kedvez –, a polgárok szétszavaznak, és győz a Fidesz. Ezen az oldalon kevés a pártszimpatizáns, ám egységes ellenzékre sokan szavaznának. Nem vitatható ugyanakkor, hogy számos vezető politikust nehéz lenne egy asztalhoz ültetni egy reményteli közös jelölő szervezet érdekében, ám van más lehetséges megoldás is. (Minderről a blogomon itt és itt is olvashattak.)

Orbán Viktor kedvenc sportágából vett hasonlattal éltem. A civilek létrehozhatnának egyetlen, nemzeti minimumprogrammal előálló választási pártot – hívjuk ezt Magyar Európa Pártnak –, ahová minden szerveződés delegálhatná a saját hiteles embereit. Olyan lenne ez, mint a legjobb focistákat felvonultató magyar válogatott. Ettől az egyes klubok még nem szűnnének meg, viszont vállalniuk kellene a „nemzeti tizenegy” támogatását. És ha győznek, vagyis megszerzik a parlamenti többséget, utána – döntési helyzetbe kerülve – már vitatkozhatnak a részletekről, és visszaállíthatják legfőképpen a jogállamot, a kétfordulós, arányosabb választási rendszert, a független intézmények valódi ellenőrző szerepét, a párt- és kampányfinanszírozás tisztességes módját.

Arra a felvetésre, hogy ki kerüljön a „válogatottba”, illetve ki legyen az arca ennek a csapatnak, azt válaszoltam: a Civil Választási Bizottságnak van gyakorlata abban, hogy segítsen az egymás közötti erőviszonyok felmérésében, az ehhez szükséges technikai részletek kidolgozásában. Bolgár György persze nem hagyta ki, hogy jelezze, a hatpárti összefogás egy szerinte outsider sikeréhez vezetett. Nehéz vitatkozni vele, mert az ellenzék 2022-ben csúfos kudarcot szenvedett. Csakhogy arra is érdemes emlékeznünk, hogy a miniszterelnök-jelölti „casting” végeredménye belső pártalkuk nyomán alakulhatott ki. Ezt a jövőben – már ha a választók akaratát komolyan vesszük – nyilván el kellene kerülni, mert rájuk bízhatjuk a felelős döntést.

Mindezzel kapcsolatban természetesen további kérdések sora merülhet fel, amelyekre a választ egyező akarat mellett közösen kell megtalálni. A hatékony együttműködés feltétele többek között az is, hogy a pártelitek valóban akarják a NER leváltását, egyéni érdekeiket tegyék félre, felnőjenek e feladathoz. Egy-egy választás ugyanis nem róluk szól, hiszen mindannyiunk sorsa a tét. Lehet sopánkodni a választási szabályok, a kiegyensúlyozatlan médiaviszonyok vagy a pártfinanszírozás igazságtalansága miatt, lehet egymás között belső harcokat vívni, de azzal nem jutunk semmire.

Nem igazán szerethető a mindent felfaló – Tóta W.-t idézve a fasisztáktól az euroatlantistákig mindenkit elnyelő – fideszes kisgömböc, azonban lehet kulturált módon hasonló megoldást találni az ellenzéki oldalon is. Nem felfalunk, hanem a közös érdekek mentén keressük a megoldást. Ha változást akarunk, esélyes magyar ellenzéki válogatottat kell kiállítani. A Régi idők focija című filmklasszikusból idézve: a győzelemhez „kell csapat”...

A Klubrádió műsorát az alábbi linken találják. Tóta W. álláspontja a 10 perc 48, az én véleményem a 61 perc 18 másodperctől hallható.

https://www.klubradio.hu/archivum/megbeszeljuk-2024-januar-05-pentek-1605-38165

(Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba. A kép a Magyarország – Anglia VB-selejtezőn, a Puskás Arénában készült. A győzelemhez kell egy csapat.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr518297345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása