Magyar Ügyvéd Blog

Illetéktelen kezekbe kerültek az adatai? Követeljen sérelemdíjat!

2017. augusztus 04. - Magyar Ügyvéd

bubi.jpgA személyiségi jog megsértése esetén mindenképpen jár sérelemdíj, s ehhez elég lehet, ha például egy szolgáltató hibájából a személyes adataink illetéktelen kézbe kerülnek. Ez még sokba kerülhet a bukott e-jegyrendszert és a MOL Bubi rendszert üzemeltető BKK-nak.Sérelemdíj jár annak, akit a személyiségi jogában megsértenek, és ehhez a jogsértés tényén túl további hátrány bekövetkeztét nem kell bizonyítani – ezt írja elő a polgári törvénykönyv. Ebből pedig az következik, hogy mindazoknak járhat efféle kártérítés, akiknek a személyes adatai a BKK e-jegyrendszeréből, illetve a Mol Bubi közösségi kerékpáros rendszeréből bármilyen módon illetéktelen kezekbe kerültek – jelent meg a Népszavában.

A 24.hu nem egészen két hete írt arról, hogy több mint háromezer e-jegyvásárló személyes adatai – nevek, e-mailcímek, igazolványszámok – kerültek a portál birtokába. Ezeket a BKK új online jegyértékesítési rendszerének biztonsági hibái miatt szerezhették meg illetéktelenek. Kedden újabb adatbázis landolt a 24.hu-nál: ezúttal a Bubi több mint ötezer felhasználójának adatait adta át valaki.

Az adatvédelmi hatóság szerdán a sorozatos botrányok után eljárást indított a BKK és a T-Systems Magyarország Zrt. által üzemeltetett online jegyértékesítési rendszerrel, valamint a MOL Bubi közbringarendszerrel összefüggő adatkezelésekkel kapcsolatban. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak azt kell vizsgálnia, hogy az adatkezelő gondoskodott-e az adatok biztonságáról.

Az adatvédelmi törvény szerint az „adatokat megfelelő intézkedésekkel védeni kell különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés, továbbá az alkalmazott technika megváltozásából fakadó hozzáférhetetlenné válás ellen”.

Amennyiben kiderül, hogy a szolgáltatók nem tettek eleget törvényben foglalt kötelezettségeiknek, az érintett felhasználóknak jár a sérelemdíj. Ez vélhetően akkor is igaz, ha nem a rendszer volt hibás – tehát nem kívülről, az esetleges biztonsági réseket kihasználva törtek be a hálózatokba –, hanem belső ember szivárogtatta ki a személyes adatokat. 

„A sérelemdíj mértékét a bíróság az eset körülményeire – különösen a jogsértés súlyára, ismétlődő jellegére, a felróhatóság mértékére, a jogsértésnek a sértettre és környezetére gyakorolt hatására – tekintettel, egy összegben határozza meg.”

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8312717018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása