Magyar Ügyvéd Blog

Kampányban hazudni az AB szerint is szabad – de legalább mindenki tudja, kitől mire számíthat

2018. március 19. - Magyar Ügyvéd

lebonta_s1.jpgNincs azzal nagy baj, ha a választási kampány során a pártok például a politikai ellenfeleik lejáratása érdekében nyilvánvaló ostobaságokat, hamis állításokat fogalmazhatnak meg. Így legalább mindenki számára világossá teszik, hogy ha parlamenti többséghez jutnak, mire lehet számítani tőlük.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt pénteki ülésén az eddigi joggyakorlatot semmibe véve úgy találta: szabad az út a hazudozás előtt a választási kampányban – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A jogvédő szervezet egyik ügyfele kifogást nyújtott be azon plakát ellen, amelyen Soros György mellett szerepel Szél Bernadett, Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Karácsony Gergely, s a felirat szerint együtt bontanák le a határzárat.

A kifogás szerint a plakátokon szereplő állítás valótlan, amit a beadványozó az érintett politikusok több nyilatkozatával is alátámasztott. Az NVB ezt nem is tudta cáfolni, mégis arra az álláspontra jutott, hogy a jelöltek, pártok közszereplőkről szóló hazudozását mégis megilleti a szólásszabadság védelme, ezért nem állapított meg jogsértést. A TASZ álláspontja, hogy a magyar bíróságok eddigi következetes gyakorlata alapján a valótlan tényállítások tudatos közlése a kampányban jogellenes.

Ez azonban nem igaz, mert az Alkotmánybíróság (AB) korábbi döntéseiből egyértelműen következik, hogy az egymással szembenálló politikai erők közügyekre vonatkozó nézeteit, értékítéleteit akkor is megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága, ha azok egyébként vitathatók vagy akár semmi közük a valósághoz. Tetszik, nem tetszik, a kormánypárt tehát szabadon állíthatja, hogy a négy politikus Sorossal karöltve lebontaná a határzárat.

A véleménynyilvánítás szabadsága csak akkor nem érvényesülhet, ha „olyan öncélú, a közügyek vitatásának körén kívül eső, így a magán- vagy családi élettel kapcsolatos” közlésekről van szó, amelyek „kizárólag az emberi státusz nyilvánvaló és súlyos becsmérlésében (…), a másik személy puszta megalázásában vagy bántó és sértő kifejezések használatában nyilvánulnak meg”. A kerítésbontásra vonatkozó állítás pedig nem ilyen.

„Tudta? Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni” – ezzel a szöveggel jelent meg kampányplakát a kvótanépszavazás előtt. A Kúria ezzel kapcsolatban szintén kimondta: az AB-határozat alapján nem vizsgálhatta érdemben, hogy a kifogásolt közlés tényállításnak minősül-e, s amennyiben igen, megalapozott-e. Szóval már akkor is lehetett tudni, hogy hazudni szabad.

De nincs azzal nagy baj, ha a választási kampány során a pártok például a politikai ellenfeleik lejáratása érdekében nyilvánvaló ostobaságokat, hamis állításokat fogalmazhatnak meg. Így legalább mindenki számára világossá teszik, hogy ha parlamenti többséghez jutnak, mire lehet számítani tőlük. Például arra, hogy a választás után erkölcsi, politikai és jogi értelemben is elégtételt vesznek. Kin és milyen módon? Börtönbe csukják az ellenzéket? Ellehetetlenítik a független sajtó maradékát is? Ezt Orbán Viktor a március 15-i beszédében nem árulta el, de mindenkinek lehetnek elképzelései.

Az pedig a polgárok bölcsességén múlik, hogy mit kezdenek mindezzel. Ők döntenek arról, beérik-e az olcsó hazugságokkal, a gyűlöletkeltéssel, vagy inkább annak alapján választanak majd, hogy kinek milyen elképzelései vannak Magyarországról, a korrupcióról, a jogállamiság helyreállításáról, az emberek életviszonyainak javításáról. Az ellenzék súlyos felelőssége, képes-e sokakat meggyőzni arról, hogy lejárt egy velejéig romlott rendszer ideje.

Április 8-a erről is szól. Akkor ki fog derülni, hogy az emberek meddig hagyják tökéletesen hülyének nézni magukat, meddig hagyják, hogy a Fidesz oligarchái kifosszák az országot, tűrik-e, hogy a jelenlegi hatalom végképp felszámolja a jogállamiságot, s kivezesse Magyarországot az Európai Unióból. Szerencsére még van más választási lehetőség is.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5813752428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása