Magyar Ügyvéd Blog

Novemberig lehet dönteni, hogy Márki-Zay javaslata alapján feloszlatják-e a közgyűlést

2018. október 08. - Magyar Ügyvéd

ma_rkizay.jpgKérdéses, érdeke-e Hódmezővásárhely fideszes többségű közgyűlésének egy újabb választási cirkusz, amely akár a képviselő-testület feloszlatását kezdeményező Márki-Zay Péter gyors bukásához is vezethetne. Vagy azzal járnak jobban, ha a polgármestert jövő októberig továbbra is gúzsba kötve táncoltatják?

„Elismerem: győzött Lázár János! … és veszítettek a vásárhelyi gyerekek. Az utóbbi napok különösen felzaklatták a vásárhelyieket, engem nemkülönben” – írta vasárnap Facebook-bejegyzésében Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere. Ezért azt javasolja, hogy a képviselő-testület oszlassa fel magát és legyen új választás (képviselők és polgármester is).

„Bízzuk az ítéletet a vásárhelyiekre: a győztes feladata Lázár János milliárdos adósságainak rendezése, nem könnyű küldetés sem nekem, sem Orbán Viktor legfőbb párton belüli riválisának. Ha a város többsége enged a gyerekekkel történő zsarolásnak, én megértéssel és sértődés nélkül fogom visszaadni a problémák megoldását Lázár úrnak és jelöltjeinek. Ha viszont mégis engem ér a megtisztelő, bár nehéz feladat, akkor reményeim szerint munkámat már egy, a város érdekében engem támogató közgyűléssel sokkal könnyebben tudnám folytatni” – fogalmaz a polgármester.

A polgármester szerint a Fideszt az országban már soha többé nem fogja szeretni a többség, csak a megfélemlítés működik, ő viszont kitart városa és Magyarország mellett. Nem vonul vissza, de szeretné tudni, hogy a korrupt fideszes zsarolást vagy a tisztességes munkát értékelik-e vásárhelyiek. Márki-Zay ezért összefogásra szólított fel. 

A településvezető a testület feloszlatását természetesen javasolhatja, de túl sok ideje már nincs: a hatályos szabályok szerint a „képviselő-testület feloszlása nem mondható ki (…) az általános választást megelőző év november 30. napját követően”, jövő októberben pedig országos önkormányzati választások lesznek. Egy ilyen határozathoz különben minősített többségre van szükség, ami azt jelenti, hogy az összes helyi képviselő több mint felének támogatnia kellene a kezdeményezést.

Hódmezővásárhelyen 14 fős a közgyűlés, s köztük van tíz fideszes – egyébként 2014-ben valamennyi egyéni körzetet a kormányoldal nyerte –, így egyértelműen az ő kezükben van a döntés lehetősége. Ezért különösebben nagy kockázatot nem vállalnának, ha az önfeloszlatás mellett foglalnának állást, ráadásul Lázár János a tavaszi parlamenti választáson 51 százalékkal nyert, míg a Jobbik 36, az MSZP és a Párbeszéd jelöltje meg hét százalékot ért el.

Így igazából az a kérdés: a Fidesznek érdeke-e hogy Hódmezővásárhelyen esetleg gyorsan megbuktassa Márki-Zayt, vagy hagyja tovább gúzsba kötve táncolni az ismert és kétségkívül népszerű politikust. Felvetődik ugyanakkor az is, szeretnék-e, hogy a város egy időközi választás okán megint az országos érdeklődés középpontjába kerüljön.

Ami viszont a jogi helyzetet illeti, az egyértelmű: a polgármester tehet ilyen javaslatot, s erről a képviselő-testületnek legkésőbb november végéig döntenie kellene. Ha ezt addig nem teszik meg, jövő októberig marad a jelenlegi helyzet. Illetve Márki-Zay a közgyűléstől függetlenül is bármikor lemondhat, mert erre vonatkozóan nincs semmiféle határidő.

Ez utóbbi esetben jövő áprilisig lenne lehetőség arra, hogy a településvezetői poszt betöltésére időközi választást írjanak ki. Ezt azonban legkorábban a tisztség megüresedésétől számított hetvenedik napra lehet kitűzni, tehát a polgármesternek jövő januárban kellene önként távoznia ahhoz, hogy március végéig megtarthassák az időközi választást, mert április 1-je után erre már nem lenne lehetőség. Ekkor viszont jövő októberig az MSZP-DK-Együtt támogatta Kis Andrea alpolgármester vezetné a települést.

(Fotó: index.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5214288845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása