Magyar Ügyvéd Blog

Tényleg a Gundel az ország legolcsóbb kifőzdéje?

2019. január 09. - Magyar Ügyvéd

gundelorba_n.jpgSoha nem gondoltuk volna, de a világ legjobb bulija a Gundelből napi menüt rendelni. A luxusétterem 850 forintért biztosit egy főétkezést a miniszterelnök várbeli stábjának, amihez a hétköznapi halandók ennyi pénzért egy olcsó kifőzdében sem jutnak hozzá. De akkor rendeljenek ők is a Gundeltől! Vajon mivel utasítanák vissza őket?

A füstölt csülkös bableves csészében 300 forint, a burgonyafőzelék 300 forint, a sertéssült 800 forint - ilyen nyomott árakon főz a Gundel a Budai Várba költözött Miniszterelnökségre a hvg.hu híre szerint. Miután megírták, hogy az exkluzív étterem kapta a megbízást, kormányzati oldalról azonnal fotókkal támasztották alá, hogy szó sincs luxusról, hiszen Orbán Viktor is tálcáról eszi a napi menüt.

A Budai Várba költöző Miniszterelnökség menzája kapcsán tehát gyors reakció érkezett, s jelentkezett a lapnál Orbán Viktor egyik kommunikációért felelős embere, Kaminski Fanny, akitől két friss fotót kaptak annak alátámasztására, hogy bár valóban a luxusétterem főz rájuk a felújított új helyen, de a Miniszterelnökség menzája is csak egy sima menza, hagyományos ételekkel és szolid árakkal.

Az árak kétségkívül szolidak: egy napi menü kijön 850 forintból. Amiért járt január 7-én egy füstölt csülkös bableves, meg káposztás tészta, illetve a másik menüként cézársaláta csirkemellel, s hozzá rántott pulykamell sült burgonyával. Ennyi pénzért egy külvárosi ismeretlen kifőzde sem áll szóba a vevőkkel. Mellesleg a várbeli étlap szerint egy adag sültkrumpli önmagában 360 forint, s hogy jön ehhez ki a maradék 490 forintból egy cézérsaláta és a rántott pulykamell?

Keresgéltünk az interneten, de kilencszáz forint alatt nem találtunk napi menüt. És nem a Gundelről beszélünk, ahol 2900 forintba kerül egy gulyásleves, 6500-ba egy kacsamell, s ugyanennyibe egy napi menü. Ha ezt tényleg ki tudják hozni 850 forintból is, mindenkit csak arra bíztatunk, rendeljenek a Gundeltől. A tényszerűség kedvéért: az éttermi kínálatban ennyi pénzért a menüben persze nem káposztás tészta, hanem pisztráng szerepel.

Az egész azért meglehetősen furcsa: a közbeszerzési eljárás során tényleg Magyarország egyik legdrágább étterme tette a legjobb ajánlatot? Vagy valami más okot kell keresni? Például azt, hogy a Miniszterelnökség számára a catering-szolgáltatás jogát is elnyerték, s egy külföldi delegáció fogadása során felszolgált ételeket már személyenként talán nem 850 forinttal fogják számlázni?

Valami ilyesmi lehet a háttérben. Illetve az, hogy a Corvinus Egyetemen Orbán Ráhel még 2016 tavaszán megtartott óráján előadóként szerepelt Zsidai Zoltán Roy közismert éttermes vállalkozó, aki korábban üzleti kapcsolatban állt a Gundel mostani vezető séfjével. A kör tehát bezárulni látszik.

De visszatérve a lényegre: úgy tűnik, a Gundel az ország legolcsóbb kifőzdéje lett, tessenek tehát onnan napi menüt rendelni, mert máshol ez legalább 900 forintba vagy még többe kerül, a házhozszállítás díjáról meg ne is beszéljünk. Ha ugyanis a Miniszterelnökségnek naponta fejenként 850 forintért biztosítanak ebédet, ez másoknak szintén kijár. Már csak a versenysemlegesség jegyében is.

És akkor lehet még tovább is számolni. A Gundel havi két és félmilliót fizet bérleti díjként a Miniszterelnökségnek a konyha működtetésért. Amennyiben naponta ezer menüt értékesítenek – ami képtelenségnek tűnik, mert ennyien egyszerűen nem férnek be a kolostorba –, olyan 130-140 forintos hasznot kellene egy adagon realizálni, hogy legalább nullszaldóra hozzák ki a dolgot. S akkor egy ételre alig több mint hétszáz forintot költhetnének.

Vagy másról van szó, s ez a cafetéria sajátos formája lenne: korábban a béren kívüli juttatást lehetett érkeztetésre is adni, ami január 1-jével megszűnt. Így csempészték volna vissza a Miniszterelnökségen ezt a juttatást? De akkor ki fedezi a veszteséget, mert hogy a Gundel a bérleti díjjal eennyi pénzért nem hoz ki egy komplett ebédet, az csaknem biztos. 

A hvg.hu, jelezte, hogy szeretnének sokkal többet megtudni annak a pályázatnak a részleteiről, amelyen a Gundelt kiválasztották, így a közpénzből fizetett megbízás összes feltételét, illetve ennek díját. Ezért közérdekű adatkéréssel fordultak a várgondnoksághoz, s amint megkapják a dokumentumokat, azokról is beszámolnak.

Mi meg szeretnénk tudni, hogy itt a jó étel illata, esetleg a korrupció bűze lengi-e át ezt az egészet.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6814551060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása