Magyar Ügyvéd Blog

Már pénteken felfüggeszthetik Demeter Márta mentelmi jogát – jó, ha az ellenzék tudja, hol a helye

2019. július 10. - Magyar Ügyvéd

demeterma_rta.jpgAmikor a hatalom a büntetőjoggal fenyeget, az csak arra jó, hogy félelemben tartsák az ellenzéki képviselőket, akiknek tudomásul kell venniük, hol a helyük. Demeter Márta LMP-s politikus mentelmi ügyének sietve napirendre tűzött tárgyalása is erre figyelmeztet.

Valószínűleg példátlan gyorsasággal tárgyalja a parlament az LMP-s Demeter Márta mentelmi ügyét: a legfőbb ügyész július 5-én indítványozta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, amit az Országgyűlés július 12-i rendkívüli ülése előtt az illetékes szakbizottság már napirendjére is vett. Így könnyen lehet, hogy a Ház még ugyanazon a napon az Országgyűlés is döntést hoz a politikus mentelmi jogának tárgyában.

A Legfőbb Ügyészség július 5-én kelt közleménye szerint „Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. A hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban a megalapozott gyanú lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. Demeter Márta országgyűlési képviselő e cselekménye hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas”.

Az LMP-s képviselő amúgy tavaly októberben a következőkről kérdezte a honvédelmi minisztert:

-          Miért szállíthatja a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképzőrepülés keretében a miniszterelnök lányát, aki semmilyen közjogi tisztséget nem visel, hivatalt nem tölt be?

-          Ki adott utasítást az ÖHP parancsnokának az említett utas szállításának engedélyezésére?

-          Hogyan engedélyezheti az ÖHP parancsnoka a miniszterelnök családtagjának utazását az Airbus A-319-es repülőgépen kiképző repülés keretében?

Gyorsan kiderült azonban, hogy Demeter Márta tévedett, mert egy katonatiszt családja – köztük egy Orbán Flóra nevű lány – valóban kiképzési repülést folytató géppel tért haza, amire engedélyt kért és kapott is a honvédség illetékeseitől. Mindezen kérelem teljesítése nem ütközik szabályozókba), és semmilyen többletköltséggel nem járt a honvédség számára – közölte akkor a HM.

Ha ez valóban így van, az LMP-s politikus tényleg melléfogott. Meg is fizetett érte: idén februárban kizárták a honvédelmi és rendészeti bizottságból, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal úgy ítélte meg, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert összekeverte egy Cipruson szolgáló katonatiszt gyerekével a miniszterelnök lányát. A vizsgálatot Kövér László kezdeményezte a képviselő ellen.

Úgy tűnik azonban, hogy ez nem elég, és Demeter Mártával szemben büntetőeljárást is kezdeményeztek, de ahhoz, hogy gyanúsítottként hallgathassák ki, illetőleg hogy vele szemben vádat is emelhessenek, a mentelmi jogát is fel kell függeszteni. Más kérdés, jó-e az ügyészség hivatkozási alapja. A hivatali visszaélést ugyanis az a hivatalos személy követheti el, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen

  1. a) hivatali kötelességét megszegi,
  2. b) hivatali hatáskörét túllépi, vagy
  3. c) hivatali helyzetével egyébként visszaél,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez teljesen világos, de az LMP-s politikus a melléfogásával vajon kinek okozott jogtalan hátrányt, illetve kinek szerzett jogtalan előnyt? A jogtalan hátrány, illetőleg jogtalan előny ugyanis jellemzően vagyoni hátrányként, illetőleg előnyként értelmezhető, politikai hátrányként vagy előnyként azonban semmiképpen sem.

Kétségtelen, hogy a politikus ebben az ügyben nem eléggé körültekintően járt el, de csak tette a dolgát: próbált rámutatni a hatalom visszásságaira. Ezúttal nem járt sikerrel, de meglehetősen abszurd, hogy emiatt hivatali visszaéléssel gyanúsítják, miközben ezt a bűncselekményt nem lehet gondatlanságból elkövetni. Esetleg az esetnek polgári jogi – személyiségi jogi – vonzata lehetne, ám az már egy másik történet.

A legfőbb ügyész így valószínűleg lyukra futott, mert a hivatali visszaélés megállapításához kell a célzat: az elkövetőnek szándékában kell állnia a jogtalan hátrány okozásának, illetve a jogtalan előny szerzésének. Demeter Márta cselekménye viszont legfeljebb politikai szempontból tűnik relevánsnak, ami azonban nem büntetőjogi kategória.

Ez tipikusan olyan helyzet, amikor a választókra kellene bízni a döntést. Ha úgy látják, hogy a politikus méltatlan a bizalmukra, legközelebb majd másra szavaznak. Ám amikor a hatalom a büntetőjoggal fenyeget, az csak arra jó, hogy félelemben tartsák az ellenzéki képviselőket, akiknek tudomásul kell venniük, hol a helyük.

(Fotó: MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1714935934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása