Magyar Ügyvéd Blog

A vírusjárvány után a NER felszámolása következhetne?

2020. április 23. - Magyar Ügyvéd

parlament_2.jpgMár szinte megszoktuk, hogy hazugnak, tolvajnak, nemzetárulónak minősítik egymást a politikai ellenfelek. De azért eddig még terroristának nem nevezték a másként gondolkodókat, s hentesnek sem az egészségügyért felelős minisztert. Ide vezetett a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

„Javaslom nekik, hogy fontolják meg, módosítsanak nevet, vegyék fel esetleg a Vörös Hadsereg Frakció elnevezést, ez sokkal jobban lefedné a tevékenységüket”így reagált az EMMI köznevelésért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábbi közleményére. Abban az érdekképviselet tudatta, nem hagyja, hogy 85 ezer gyereket és hatezer pedagógust „rángassanak” be érettségizni május 4-én a járványügyi veszélyhelyzet kellős közepén. Ezért a szabadságok koordinált kivételével akarnák megakadályozni az érettségi májusi megtartását.

A reakció sem maradt el: öt szakszervezeti konföderáció követelte, hogy kérjen bocsánatot Maruzsa Zoltán a PDSZ vezetésétől és tagságától. „Gondolja át és vonja vissza a PDSZ-ről tett kijelentéseit” az államtitkár – közölte ezzel kapcsolatban a pedagógusok érdekképviselete, de ez persze nem történt meg. A tárca annyit válaszolt, hogy „a járvány közepette is politikai akciókat űz a balliberális elkötelezettségű” szakszervezet. Érdemi szakmai vita helyett tehát – lehet-e a járvány tetőzéseként emlegetett május 3-i időpont után egy nappal érettségit tartani – marad a megbélyegzés.

De az sem sokkal szerencsésebb, hogy hentesnek nevezte Kásler Miklóst a Párbeszéd frakcióvezetője, amiért a miniszter elrendelte, szabadítsák fel a kórházi ágyak felét, hogy legyen elég hely, ha tömeges szintre jut a járvány itthon. Szabó Tímeát a mikrofonja lehalkításával büntette Kövér László, így nem is tudta befejezni a felszólalását az Országgyűlésben.

Kétségtelen, hogy az alaptörvény szerint a „véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére”. Másfelől a fideszes alkotmány előírja azt is, hogy „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit”. Ha ez utóbbi rendelkezés érvényesüléséből indulunk ki, tulajdonképpen nincs is miről beszélnünk, mert a médiumok többsége állami felügyelet alatt áll.

Másfelől az Alkotmánybíróság úgy látja, hogy közügyek és közszereplők esetében az „emberi méltóság korlátozhatatlan aspektusa csak az emberi státuszt alapjaiban tagadó véleménynyilvánítások egészen szűk körében jelenti a véleményszabadság abszolút határát”. Ebből kiindulva lehet „hentes” egy miniszter, és „terrorszervezet” egy szakszervezet, amely tagjainak a jó hírnevét ugyancsak védi a polgári jog.

Kövér házelnök a „hentes” fordulat miatt megvonta a szót a képviselőtől, de Maruzsa államtitkárra rászólt valaki, hogy ne „terroristázza le”, a PDSZ tagjait? Miközben egyik megszólalás sem volt túl elegáns, ám úgy tűnik, az egyenlők között vannak egyenlőbbek. A kormányoldal politikusai szabadon mocskolódhatnak, az ellenzékbe meg belefojtják a szót.

A történetnek amúgy van érdekes folytatása: Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből” – írta kedden a kormányhoz bekötött Magyar Nemzet. A hazai sajtóban ismeretlen szerző szerint „egy ideig hőálló, steril üvegedényben tartották, aztán az MSZP behurcolta a magyar országgyűlésbe. Szabó Tímea először csak megbújt a parlamenti fakazetták, parketták rései között, aztán lassan bekúszott az ülésterembe”.

De ez még nem volt elég ütős, ezért a lakájmédia úgy folytatta: „amikor eljött a rajzás időszaka, Szabó Tímea szót kért, és szerteszéjjel fröcskölte a baktériumait. Egyes kutatók szerint a Szabó Tímea nevű organizmus nem azért van a magyar parlamentben, hogy a választókat képviselje, ő csak mérgezni akar. Szabó egy nem létező párt tagja, de egy nagyon is létező háttérhatalom biológiai fegyvere. Közvetlenül a lélekre hat. Elpusztít minden értéket. Még arra is képes, hogy néhány ezer védőmaszk miatt a határon túli magyarok ellen uszítson”.

A Párbeszéd politikusa – akinek a felszólalását Kövér félbeszakította – a „hentesezés” után azt szerette volna elmondani, semmi baj nincs azzal, ha a kormány segít a határon túli magyarokon, „azzal viszont igen, hogy az állítólagos hazai 20 milliós maszkkészlet hetek óta raktárban áll, nem osztják szét, miközben a kórházak, háziorvosok és az emberek nem jutnak hozzá a megfelelő védőfelszereléshez”. Szabó Tímea ezért bejelentette, hogy sajtó- és személyiségi jogi pert indít a fideszes média összes terméke ellen, amiért hamisan azt állították róla, nem támogatja, hogy a határon túli magyarok védőfelszerelést kapjanak.

Ez az egész – és lehetett volna még számos más példát hozni – szörnyű kórképet mutat a hazai közállapotokról. A megoldást viszont semmiképpen nem a bíróságon kell keresni, hanem a NER rendszerét a politika szemétdombjára kell juttatni, és jogállami alapokra építve fel kell támasztani a Magyar Köztársaságot. Ahol nem a másik oldal porig alázása, megsemmisítése, hanem legalább valamiféle nemzeti minimum megteremtése lehetne a cél.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8315636080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása