Magyar Ügyvéd Blog

Magyar György: Bocsánatot kérek, hogy támadtuk a felhatalmazási törvényt, ha a kormány is bocsánatot kér

2020. május 26. - Magyar Ügyvéd

magyaru_j_2.jpg– Szeretnék magam is felszólításra a bocsánatkérők sorában állni, ha a hatalom ugyancsak kész bocsánatot kérni minden olyan intézkedésért, amely alkalmatlan volt a koronavírus-járvány kezelésére – nyilatkozta Magyar György ügyvéd a Klubrádió Reggeli személy című műsorában hétfőn. A kormány bocsánatot kérhetne többek között a 36 ezer kórházi ágy felesleges kiürítése miatt, meg azért is, mert alkalmatlan védőeszközöket vásároltak, ráadásul azokból sem jutott az egészségügyi dolgozók jelentős részének. És bocsánatot kérhetnének attól a 330 ezer munkanélkülitől is, akiket érdemi segítség nélkül hagytak.

A rendkívüli jogrend visszavonása május 26-án azért történhet meg, mert a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát eredményesen zárta Magyarország – mondta Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Szerinte nyugodtan sorba állhatnak bocsánatkérésre azok a közéleti szereplők, akik az elmúlt hetekben emiatt támadták Magyarországot és a magyar demokráciát.

– Szeretnék magam is a felszólításnak megfelelni és sorban állni, ha a hatalom is kész bocsánatot kérni minden olyan intézkedésért, amelynek kevés köze van a koronavírus-járvány kezeléséhez – nyilatkozta Magyar György ügyvéd a Klubrádió Reggeli személy  című műsorában hétfőn. Elismeri, sokaknak az elmúlt tíz év kormányzati gyakorlatának ismeretében rossz előérzetei támadtak, és nem véletlenül írták alá a neves közéleti szereplők által kezdeményezett, az időkorlát nélküli felhatalmazási törvény elleni petíciót 110 ezren.

Ugyanakkor szerinte van még ok az aggodalomra, hiszen az igazságügy-miniszter maga üzente meg, hogy lesznek olyan, a veszélyhelyzetben meghozott rendeletek, amelyeket törvényi szintre emelnek majd. Ilyen lehet akár a katonák jelenléte az egészségügyben, hiszen Orbán Viktortól – aki szívesen használja például a háború vagy a harc fordulatot – nem idegen a militáns szemlélet.

Magyar György álláspontja tehát, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után is félteni lehet a demokráciát, mert a parlament hosszú ideje bábszínházként működik, és éppen a legfontosabb feladatának, a végrehajtó hatalom ellenőrzésének nem képes eleget tenni, bár erre a kétharmados fideszes többség mellett nem sok esélye van. Így a járvány után sem nyugodhatunk meg, hogy az élet visszatér a rendes kerékvágásába.

Ami meg a konkrét kérdéseket illeti, az ügyvéd szerint a kormány bocsánatot kérhetne a 36 ezer kórházi ágy felesleges kiürítése miatt, meg azért is, mert alkalmatlan védőeszközöket vásároltak a fürkészek, ráadásul azokból sem jutott az egészségügyi dolgozók jelentős részének. És bocsánatot kérhetnének attól a 330 ezer munkanélkülitől is, akit – a világon szinte példátlanul – érdemi segítség nélkül hagytak.

A sor még folytatható: az önkormányzatoktól elvették a gépjárműadó maradékát, s az ötmilliárd forint feletti beruházások iparűzési adójától is megfosztanák a településeket. A kiberbiztonságra hivatkozva meg szinte parttalan felhatalmazást adnának a titkosszolgálatoknak, hogy figyeljék az internetet.

Miközben ma is elég egy amúgy a valóságnak megfelelő Facebook-bejegyzés, hogy egy mozgássérült emberért két autóval öt rendőr vonuljon ki hajnalban. Másokat meg több százezres bírsággal sújtanak, mert a Clark Ádám téren dudálni mertek a kórházi ágyak kiürítése elleni tiltakozásul. Húszezer közalkalmazottat pedig megfosztottak az életpályamodelltől.

Az ügyvéd álláspontja: a cél a félelemkeltés, és sajnos sokan vannak, akik a rendpárti törekvéseket kritika nélkül fogadják, mert elhiszik, ez az ára, hogy a kormány minden veszélytől megvédje őket. Mellesleg ez nem feltétlenül áll meg, mert a kabinet maga sem tudta igazán, a koronavírus megfékezése érdekében mit kell tennie, mert még a mindenhez is értő Orbán reggel az iskolák bezárása ellen, este viszont már mellette érvelt.

Magyar ugyanakkor hangsúlyozta: mindezek után nem hajlandó szégyellni magát, hogy sok más társával együtt szót emelt a demokrácia és a jogállam maradékainak megőrzése érdekébe. Emlékeztetett rá, hogy a kormány a válsághelyzetben is meggondolatlanul szórta a pénzt a kegyeltjeinek, így több mint nyolcvanmilliárd jutott a Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztésére – így a nemzet gázszerelőjének sincs oka aggodalomra –, futotta újabb sportpályák építésére, a felcsúti fociakadémiára, és még sorolhatnánk hosszan. Ez lenne a Nemzeti Együttműködés Rendszere?

Ha valakit mindez részletesebben is érdekel, kattintsanak ide, és többet is megtudhatnak, valójában kinek kell bocsánatot kérnie.

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1115717206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása