Magyar Ügyvéd Blog

Mi a rosszabb: majomhoz hasonlítani vagy Szálasi képével összemontírozni politikusokat?

2020. június 19. - Magyar Ügyvéd

bicikli1_copy.jpgAz Alkotmánybíróság szerint „az emberi méltóság korlátozhatatlan magját sérti, ezért az emberi státusz nyilvánvaló́ és súlyos becsmérlésében testet öltő megnyilvánulásnak” tekintette azt, hogy politikusokat megalázó́ módon, majomként ábrázolták egy kampányfilmben. És akkor mi van, ha egy Szálasi Ferencről készült fotóra montírozzák Karácsony Gergely képét? Ez a Fidesznél rendben van?

Megint újabb mélypont a magyar közéletben: a Fidesz budapesti szervezete egy állítólag ismeretlen forrásból származó mémet tett közzé szerdán, amelynek az alapja egy Szálasi Ferencről készült korabeli fotó volt. Az eredeti kép – amelyen a hírhedt nyilasvezér mögött a felrobbantott Lánchíd romjai láthatók – azt mutatja, amint a később halálra ítélt Szálasi nézi a Duna-parton, hogy utoljára láthassa, mi történt Budapesten.

Valaki a Szálasiról készült fotót úgy módosította, hogy a nemzetvesztő politikus fotójára Karácsony Gergely főpolgármester képét montírozta, és azt adta a szájába: „Kellene ide egy biciklisáv!”. Bár a dolog legkevésbé sem humoros – miközben a mém egyik lényege például az lenne, hogy szatirikus formában tegyék közzé egy-egy közszereplő vitatható megnyilvánulásait –, a Fidesznek mégis valamiért megtetszett az ötlet.

„Egy interneten terjedő mémet vettünk át, amelyen az látható, hogy a Lánchíd romjainál Karácsony Gergely még mindig azon elmélkedik, hol lehetne biciklisávot kialakítani” – reagált a főpolgármester észrevételére az álnaiv Fidesz. „Szerkesztőnk nem vette észre a Szálasi Ferencet ábrázoló fényképpel való egyezést, de egy normális ember nem is Szálasi-képpel ébred reggelente. A tartalmat azonnal töröltük, amint jelezték felénk a tévedést” – írták aggályos magyarázat gyanánt.

Egy bocsánatkérés azért még belefért volna, ehelyett az volt a válasz, hogy Karácsony Gergely „az újabb műbalhéval csak el akarja terelni a figyelmet arról”, hogy nyolc hónapja nem történt előrelépés a Lánchíd felújításával kapcsolatban. „Kizárólag pártpolitikai csatározással foglalkozik, a felelősséget pedig folyamatosan másra hárítja. Ha pedig nincsenek érvei a tehetetlenségre, akkor lenyilasozza az ellenfeleit. Régi, bevált bolsevista módszer”.

„A szakértelem egy régi bolsevista trükk” – idézhetnénk ezzel kapcsolatban az egykori Csurka István MIÉP-es vezért. De ez olcsó poén, mindazonáltal úgy tűnik, a bolsevikozás a Fidesztől sem idegen. Ráadásul a Lánchíd kapcsán bölcsebbek lennének, ha hallgatnának, mert kilenc évig annak ellenére nem sikerült egyetlen lépést sem tenniük a híd felújítása érdekében, hogy a főpolgármester is Orbán Viktor embere volt. Ettől kezdve hagyjuk a bolsevistákat.

Maradjunk inkább a szakmánál – akkor is, ha ez bolsevista trükk. Szóval nézzük meg, a hatályos szabályok szerint mit művelhet a Fidesz az ellenzékével, és hol van a politikai célú lejáratás határa? Mert alighanem most túlléptek mindenen.

A Fidesz-barát Alkotmánybíróság ugyanis – a Kúria érvelésével összhangban – maga mondta ki még 2014-ben egy kampányvideó kapcsán: Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc emberi méltóságát sérti, ha egyenruhás majomként ábrázolják őket egy politikai reklámfilmben, amelynek a hátterében banánok láthatók.

„Az állattal való azonosítás mindenkor dehumanizálja az érintett személyt, és ez az adott esetben alkalmas lehet az emberi méltóság megsértésére. Magyarországon a majommal való azonosítás azt eredményezi, hogy az állat leképeződött negatív tulajdonságai a jelöltekhez kötődnek (negatív kampány), miközben a kampányoló jelölt humán formában jelenik meg” – fogalmazott akkor a Kúria. Szerencsétlen csimpánzok, vajon milyen negatív tulajdonságok kötődnek hozzájuk?

„Az Alkotmánybíróság az emberi méltóság korlátozhatatlan (más megfogalmazásban: lényegi és érinthetetlen) magját sértő, az emberi státusz nyilvánvaló́ és súlyos becsmérlésében testet öltő megnyilvánulásnak tekintette például azt, hogy az érintetteket állatként (majomként), megalázó́ módon ábrázolták egy kampányfilmben” – olvasható a végső verdiktben.

A Társaság a Szabadságjogokért – mint „sorosista” civil jogvédő szervezet – természetesen más álláspontot képviselt, mert úgy vélték, a két politikus „jogszerűen ábrázolható majomként, turulként vagy akár szamárként is”. A közhatalom-gyakorlók emberi tulajdonságaira, történetesen gyarlóságára az állatokhoz hasonlítva is rá lehet mutatni, ezzel nem dehumanizálják őket – vélték a jogvédők.

Mellesleg többször halljuk, hogy valaki hatökör, esetleg buta, mint a szamár, bár a szamár hozzáértők szerint korántsem buta állat. A majom meg végképp nem, mert mégiscsak az állatvilágban a legközelebbi rokonunk: a DNS-állományuk az emberével legalább 98 százalékban megegyezik.

A hungarista Szálasival – akit még 1938-ban Horthy Miklós is börtönbe csukatott – viszont végképp ki akarna örökséget vállalni? Tehát mi a nagyobb sértés: egy politikust majomhoz hasonlítani, vagy a Hitlerhez az utolsó pillanatig hű Szálasival akár csak egy viccesnek szánt mém erejéig azonosítani?

A választ az olvasóra bízzuk. Az meg Karácsony Gergely döntésén múlik, tesz-e jogi lépéseket a Lánchídra – és a bicikliutakra – vonatkozó „tréfás” fotómontázs miatt. De történjék bármi, a két világháború közötti rezsimmel jogfolytonosságot vállaló Fidesz megalázó, emberi méltóságot sértő cselekedetével megint belépett a tiltott zónába.

(Fotó:  Fidesz Budapest / Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5215902834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása