Magyar Ügyvéd Blog

Karácsony Gergely nyakára akarnak térdelni a kormánypárti álcivilek?

2020. június 20. - Magyar Ügyvéd

la_nchi_d_copy.jpgA főváros teli van pénzzel, és azt csak értelmesen kell felhasználni – nyilatkozta Orbán Viktor a Lánchíd felújítása kapcsán. A CÖF még ennél is továbbment: nem engedhetik, hogy Budapest főpolgármestere a Lánchíd nyakára térdeljen. A fideszes álcivil szervezetnél mindenkinek elment a józan esze? Tényleg nem hallottak arról, hogy Amerikában egy rendőr percekig térdepelt egy fekete férfi nyakán, aki bele is halt az intézkedésbe?

„A CÖF-CÖKA, szellemi honvédőink és fővárosunkat szerető polgáraink nem engedhetik, hogy Budapest főpolgármestere a Lánchíd nyakára térdeljen” – olvasható az Orbán-kormány támogatására több „békemenetet” meghirdető Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány pénteki közleményében, amely szerint az „adófizetők pénzéből befolyt összegeket Karácsony Gergely büntetlenül nem vonhatja el a főváros kötelezettségeinek teljesítésétől, nem utalhatja politikai elvbarátai számlájára”. Azt is írják, hogy a „legnagyobb magyar építtette a Lánchidat, a legkisebb pedig most rombolva ócskavassá változtatja”.

Megfelelő felkészültség híján nem tudjuk megítélni, hogy a Lánchíd tényleg ócskavassá válik-e, de ha igen, ahhoz nem kell különösebb szakmai ismeretekkel rendelkezni, hogy amennyiben ez bekövetkezik, az nem Karácsony bűne. Vagy tíz éve köztudott ugyanis, hogy a híd felújítása halaszthatatlan. Ráadásul szakértők először már 2002-ben jelezték, hogy az állagmegőrzés érdekében tenni kellene valamit.

Viszont azóta sem történt semmi. Orbán Viktor mindezt úgy kommentálta az állami rádióban tett szokásos pénteki kinyilatkoztatásában, hogy nem rossz szándékot lát, hanem „szerencsétlenkedést a Lánchíd felújítása kapcsán”. Szerinte a főváros amúgy teli van pénzzel, és azt „csak értelmesen kell felhasználni. Szurkolunk nekik, hogy sikerüljön”. Mint egy focimeccsen...

Legyünk jóindulatúak: a CÖF és a kormányfő Lánchíddal kapcsolatos megnyilvánulásainak időbeli egybeesése nyilván csak a véletlen műve. A „civil” összefogástól meg nem várható el, hogy tájékozódjék: Budapest főpolgármesterét 2010 és 2019 között Tarlós Istvánnak hívták, akit a Fidesz támogatásával választottak meg erre a posztra. Akinek egyetlen érdemi lépést sem sikerült tennie a híd felújítása érdekében.

A tényszerűség kedvéért: Tarlós azért próbálkozott, de regnálásának végnapjaiban – tavaly szeptember végén – visszadobta a Lánchíd, a Széchenyi István tér és a váralagút felújítására kiírt tenderre érkezett, szerinte túlárazott ajánlatokat. A legolcsóbb is olyan 35 milliárdról szólt, miközben a fővárosi közgyűlés minderre 23 milliárdot szánt, ebből a híd felújítására 12 milliárdot. Nem gondoljuk, hogy Tarlós már csak szabadulni akart az ügytől, de azért nem zárható ki: az általa kilenc év alatt megoldatlan projekt nyűgét – mert sejthette, hogy bukni fog – az utóda nyakába akarta varrni.

És akkor most itt jöhet megint Orbán Viktor, aki nem rossz szándékot, hanem csak szerencsétlenkedést lát a hídfelújítás kapcsán. De ha valaki szerencsétlenkedett, az nem Karácsony Gergely, mert eddig csak legfeljebb nyolc hónapnyi késlekedést lehet a terhére róni. Hol jön ez a Tarlós-éra kilenc évéhez? Arról nem is beszélve, mire alapozza a miniszterelnök, hogy Karácsony pénzhiányra vonatkozó panasza nem igaz?

Ha a CÖF-nek nem is, de legalább neki tudnia kellene, hogy mennyi pénzt vontak el a fővárostól és a kerületektől a járványveszélyre hivatkozással. Nem akarunk számháborúba bocsátkozni, de valószínűleg többet, mint amennyibe most csupán a Lánchíd 24 milliárdra becsült felújítása kerülne. Ezért érjük be egyetlen számmal: a kormány a fővárostól szolidaritási hozzájárulás címén már az idén – visszamenőleges hatállyal, mert ez nem szerepelt a 2020-as büdzsében – elvenne 12 milliárdot.

Ezzel szemben van egy hatmilliárdos ígérvény a nemzeti örökség egyik legfontosabb elemét képező Lánchídra, ami igazából Tarlósnak sem tetszett. Miközben a kormány nem sajnál újabb ötvenmilliárdot arra, hogy a Pénzügyminisztérium a budai Vára költözzék. Akkor most ki szerencsétlenkedik?

loyd_copy.jpg

S amin nem lehet túllépni: a CÖF szerint ne hagyjuk, hogy „Budapest főpolgármestere a Lánchíd nyakára térdeljen”. Ennél ízléstelenebb fordulatot – azután, hogy valaki Szálasi Ferenc fényképére montírozta Karácsony arcát – nem is találhattak volna. Amerikában egy rendőr percekig térdelt egy George Floyd nevű fekete férfi nyakán, aki hiába könyörgött az életéért, mert nem kap levegőt. Bele is halt az intézkedésbe, és az eset világszerte óriási felháborodást váltott ki. Persze a CÖF-nek erről sem kellett hallania.

Most úgy gondolják, hogy a főpolgármester nyakára kellene térdepelni? Netán a miniszterelnök ennek is szurkolna?

(Indulókép: index.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2515904078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása