Magyar Ügyvéd Blog

Jobban fél a Fidesz az ellenzéktől, mint a járványtól?

2021. április 22. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-04-22_10_11_03.pngAz egészségügyi veszélyhelyzetet akár október elejéig fenntartanák – derül ki a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által kedd éjszaka benyújtott előterjesztésből. Csak nem arról van szó, hogy az ellenzéki előválasztást akarják ellehetetleníteni? Jobban fél a Fidesz a hatalma elvesztésétől, mint a most már 26 ezer emberéletet követelő járványtól? Nekünk azonban van hatékony vakcinánk a NER ármánykodásával szemben.

Úgy látszik, Semjén doktor sportot űz abból, hogy törvénytervezetet kizárólag éjszaka hajlandó beterjeszteni. Ez történt kedden is, amikor 23 óra 25 perckor nyújtotta be a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosítására vonatkozó javaslatát. E szerint a kormány javaslatot tesz a törvény hatályának meghosszabbítására a Parlament őszi ülésszaka első ülésnapját követő 15. napig.

A miniszterelnök-helyettes fura szokását nem tisztünk minősíteni, de ezúttal a Civil Választási Bizottság elnökeként nem hagyhatom szó nélkül az előterjesztés lényegét. A Fidesz leváltására szövetkező hat párt ugyanis szeptember 18. és 26. között tartaná az előválasztás első, majd október 4. és 10. között a második fordulóját. A Semjén-féle javaslatból viszont az következik, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet – figyelemmel arra, hogy a parlament valószínűleg szeptember közepén ülésezik először – akár október első feléig fennállhatna.

Az iskolák április 19-i nyitása után sajtóhírek szerint 4-5 milliós átoltottságra alapozva május eleje körül jöhet egy újabb lazítás – például az éttermek, szállodák nyitása –, majd május vége-június eleje felé, 6-7 milliós átoltottság mellett a további nyitási lépések. Kásler Miklós, az Emberi erőforrások Minisztériumának vezetője pedig azt nyilatkozta: az üzletek korlátozás nélküli nyitása június 7-től lenne lehetséges, a belföldi nyaralásokat július 12-től engedhetnék, a járványügyi korlátozások teljes feloldása pedig augusztus 16-tól lenne lehetséges.

Ehhez képest a rendkívüli jogrend akár október első feléig is érvényben maradhatna, és ezzel kapcsolatban nehéz nem elvonatkoztatni az ellenzéki előválasztás tervezett menetrendjétől. Nyilván csak a rosszindulat beszél belőlem, de amíg a válsághelyzet fennáll, a kormány – bár a Puskás Arénában lehet teltházas meccseket tartani – rendeleti úton korlátozhatja egyebek mellett bizonyos közterületi rendezvények megtartását.

Az ellenzéki előválasztás egyik lényeges eleme pedig az, hogy a pártok kitelepülnek – szavazósátrakat alakítanak ki –, így keresve a kapcsolatot a potenciális választókkal. Nos, ezzel kapcsolatban fogalmazódnak meg bennem gonosz gondolatok. Csak nem arról szól az egészségügyi veszélyhelyzet meghosszabbítása éppen a tervezett előválasztásig, hogy ellehetetlenítsék a közterületeken az ellenzéki kampányt, illetve az aláírásgyűjtést?

Ez nem teljesen megalapozatlan feltételezés, hiszen láttuk már – gondoljunk csak a felsőoktatás átszervezésére, a versenyjogi szabályok kijátszására, az önkormányzatok kisemmizésére –, mire használja a kormány a járványhelyzet idejére kapott rendkívüli felhatalmazást.

Tényleg azt gondolják, hogy az előválasztást is meg tudják akadályozni? Reméljük, ez csak megalapozatlan feltételezés. Bár úgy tűnik, a Fidesz mintha jobban félne az ellenzéki együttműködéstől – a hatalma elvesztésétől –, mint az emberi életeket követelő koronavírus-járványtól. Nekünk azonban van jogszerű és hatékony ellenszerünk, „vakcinánk” a NER ármánykodásával szemben.

(Fotó: Wikipedia / előválasztás Budapesten 2019  júniusában)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2816509296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása