Magyar Ügyvéd Blog

Mi nem így képzeltük el az előválasztást

2021. október 10. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-10-10_20_46_01.pngVasárnap reggel várhatóan a legnagyobb rendben kezdődhetett meg az ellenzéki előválasztás második fordulója, ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintünk megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Magam úgy véltem, hogy az egyéni ambíciók helyett a közös cél a NER leváltása, de erről mintha egyre kevesebb szó esett volna.

Október 10-én, vasárnap reggel várhatóan a legnagyobb rendben, technikai és más fennakadások nélkül indulhat el az ellenzéki előválasztás második fordulója – mondtam el az Indexnek szombaton a Civil Választási Bizottság elnökeként. Ebben a fordulóban már nem lesznek egyéni jelöltek, itt csak az állva maradt miniszterelnök-jelöltekre, Dobrev Klárára és Márki-Zay Péterre lehet szavazni. A második forduló jelen állás szerint október 16-án, szombaton ér véget.

A szavazólapokat már kinyomtatták, így senki se lepődjön meg azon, hogy az íveken a DK-s Dobrev Klára és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatta Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergely neve is ott van. Ennek oka, hogy Karácsony – aki mögött az LMP, az MSZP és Párbeszéd állt –, pénteken jelentette be a visszalépési szándékát, és a továbbiakban Márki-Zay Pétert támogatja. Így nincs más megoldás, mint hogy egyenként kell törölni a nyomtatványokról a budapesti főpolgármestert.

Az előválasztás hivatalos honlapján elérhetőek az egyes szavazópontok helyszínei és nyitvatartási időpontjai. Az Indexnek nyilatkozva hangsúlyoztam, hogy technikai problémákra, rendszerleállásra ezúttal valószínűleg azért sem kell számítani, mert a második előválasztási fordulót lebonyolító közreműködők számát, illetve az informatikai kapacitást is növeltük annyira, hogy a választási folyamat gyors és elegáns legyen. Kisebb zavar ugyan volt, de ezen sikerült gyorsan úrrá lenni.

Az első forduló kiemelkedő, nyolcszázalékos részvételi aránya után elégedett lennék azzal, ha most elérnénk az öt százalékot. De a korábbinál lehet magasabb, s alacsonyabb is a választói aktivitás. Ez a forduló ugyanis most izgalmasabb, hiszen csak két potenciális miniszterelnök-jelölt között lehet választani, így nagyobb a tét. Ugyanakkor a helyi jelöltek, akiket az első fordulóban kiválasztottak, már nem akkora lendülettel kampányolnak, s nem feltétlenül viszik el a sátrakhoz a választóikat.

Tehát Karácsony Gergely és a jobbikos Jakab Péter, illetve a momentumos Fekete-Győr András eddigi támogatói nem biztos, hogy elmennek szavazni, hiszen az ő jelöltjeik nincsenek többé versenyben, s Márki-Zay Péterre és/vagy Dobrev Klárára ezek után nem akarnak átszavazni. Egyelőre nemigen tudni – vélem én –, hogy Karácsony pénteki visszalépése milyen hatással lesz az előválasztási aktivitásra.

Magam elképzelhetőnek tartom, hogy a budapesti főpolgármester kiszállásának olyan üzenete lesz az ellenzéki szavazók egy részének, hogy minek a második körben elmenni előválasztani, mert az egyszerű, hétköznapi polgárok úgysem tudják befolyásolni az eseményeket, a közélet alakulásáról valójában továbbra is főleg a politikusok döntenek. Így jobban örültem volna annak, ha a második előválasztási fordulóban mindhárman megmérettetik magukat.

És amiről az Indexnek nem beszéltem: nem tudom szó nélkül hagyni, ha most az előválasztás, mint az ellenzék 2010 óta legígéretesebb politikai innovációja hitelességét bárki aláássa. Magam is egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, ami megvalósulni látszott, de eszünkbe sem jutott, hogy homok kerülhet a gondosan kimunkált gépezetbe. A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli.

Az egyik szemem így sír, a másik nevet. Civilként, de a közéleti kérdések iránt fogékony értelmiségiként egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, és azt javasoltuk, hogy 2022 tavaszán az egyéni választókerületekben a Fidesz ellen – egy előválasztás alapján – csak egyetlen jelöltet indítsanak, és a lehetséges miniszterelnök-jelölt személyéről is a polgárok döntsenek hasonló módon. Az ötletünk végül megvalósult, ami jó hír. A 106 egyéni körzetben megvannak az indulók, és a személyüket az együttműködésben érintett hat párt tudomásul vette.

Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk. Pedig a játékszabályok világosak voltak: a miniszterelnökjelölt-jelöltek kiválasztása kapcsán két fordulót tartanak, ha az első körben senki nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát. A megállapodás szerint az a három politikus mehetett volna tovább, aki megkapja a voksok legalább 15 százalékát.

Ez a helyzet állt elő, hiszen Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nyert dobogós helyezést. Azt gondoltam, hogy a folyamat rendben megy tovább, és az egyezségnek megfelelően majd dönthetnek a polgárok, s kellő mérlegelés után határozhatnak arról, hogy kinek szavaznak bizalmat. Ami mellesleg nem jelent többet, mint azt, ki szerepelhet a közös ellenzéki lista első helyén – a szokásjog alapján őt tekinthetjük potenciális kormányfőnek –, hiszen a miniszterelnököt a parlament választja meg, és a köztársasági elnök nevezi ki. Az országgyűlésben pedig – ha az ellenzék győzne jövőre, és erről ne feledkezzünk meg – a Fidesz–KDNP-pártszövetséggel szemben hat frakció alakulhat.

Az utóbbi napok eseményeinek tükrében – bár a pártoktól független Civil Választási Bizottság vezetőjeként senki feje felett nem akarok pálcát törni – felvetődik bennem: az ígéretes hatpárti összefogást nem veszélyeztetik-e személyes ambíciók? Karácsony visszalépése kétségkívül legitim döntés, mindazonáltal úgy vélem, szerencsésebb lett volna betartani az eredeti játékszabályokat, és a választók bölcsességében bízni, akik jutalmazni, de büntetni is tudnak. Mi nem így képzeltük el az előválasztást, mert számunkra a közbeszéd jó értelemben vett tematizálása, a választók mozgósítása és a jelöltek legitimálása volt a legfontosabb cél.

(Fotó: Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6516716874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása