Magyar Ügyvéd Blog

Akinek van rá pénze, támogassa a pártok választási kampányát, mert nincs mitől tartania

2022. január 15. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2022-01-15_15_54_11.pngMegindult a „tarhálás” a pártok részéről: pénzbeli támogatást kérnek a választási kampányhoz. Nincs ezzel semmi baj, legfeljebb azt a kérdést lehet feltenni, hogy a Fidesznek valóban szüksége van-e újabb forrásokra, hiszen eddig is közpénzmilliárdokból hülyítik az embereket. Most Márki-Zay Péterék is ehhez a módszerhez folyamodtak, ami szintén nem kifogásolható, ha az adatvédelmi szabályokat betartják.

Dunába vizet? – kérdezhetnénk a Fidesz akciója kapcsán. De a dolog jogilag rendben van: a párt azon támogatóinak, akik ehhez korábban hozzájárulásukat adták, küldhetnek mindenféle kampánylevelet, és akár sárga csekket is. Aki elég elkötelezett híve a NER-nek, akár fizethet is. Bár a csekken a befizető neve és lakcíme is szerepel, ezzel nem közöl olyan személyes adatokat, amelyek kezelésére korábban ne adott volna felhatalmazást. Legfeljebb az a kérdés, hogyan van képe Orbán Viktornak az újabb kampányhoz adományt kérni, miközben közpénzekből tízmilliárdokat költöttek a NER népszerűsítésére.

Márki-Zay Péter nevében ugyancsak anyagi támogatást kérő leveleket küldött ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) – mondta el Lukácsi Katalin, a szervezet elnökségi tagja a Klubrádiónak. Azonban néhányakban felmerült a gyanú, hogy valakik visszaélhettek a mozgalom és az ellenzék miniszterelnök-jelöltje nevével, így próbálva kicsalni bankszámlaadatokat.

Ehhez nem értünk, viszont a felvetés ostobaságnak tűnik. Aki ugyanis átutalással kívánja támogatni Márki-Zay kampányát, máris megadta a bankszámlaszámát, mert ez az adat a fogadó fél számláján automatikusan megjelenik. Más kérdés, hogy informatikai szakértők szerint ezzel nem lehet semmit kezdeni. A számlaszám és a számla tulajdonosának neve ugyanis kevés ahhoz, hogy onnan kívülálló bármilyen tranzakciót kezdeményezzen.

Hozzáértők még egy dologra hívták fel a figyelmet. Érdemes utánanézni, hogy ha valaki a támogatás utalása érdekében megad egy számlaszámot, az valós és a kedvezményezett birtokában van-e. Ehhez van egy internetes alkalmazás, amely megadja, hogy a számlaszám melyik bankhoz tartozik. Utána már csak egy lépés, hogy a potenciális támogató a kedvezményezett szervezete honlapján – vagy akár telefonon – is ellenőrizze, rendben van-e számlaszám.

Amihez viszont jobban értünk: a párttámogatások ügyében több jogszabály is alkalmazható. Kezdjük azzal, hogy milyen adatokat, információkat kérhetnek a kampányuk támogatásához a pártok? Személyes adat „akkor kezelhető, ha azt törvény közérdeken alapuló célból elrendeli. Ennek hiányában az adatkezelés folytatható az adatkezelő törvényben meghatározott feladatainak ellátásához feltétlenül szükséges mértékben, és az érintett a személyes adatok kezeléséhez kifejezetten hozzájárult”. Ha elfogadjuk, hogy minden párt törvényes célja a választás megnyerése, és ehhez szükség van a támogatók személyes adatainak kezelésére, amelyhez az érintettek kifejezetten a hozzájárulásukat adták, ebbe nem nagyon lehet belekötni (lásd Kubatov-lista, ami azonban nem feltétlenül az adatkezeléshez való hozzájáruláson alapul).

Amúgy a politikai meggyőződés különleges adatnak minősül, és az azzal kapcsolatos visszaélést a Btk. két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Szóval ezzel nem érdemes próbálkozni, mert ha az adatkezelő nyilvánosságra hozná a támogatók listáját, megütheti a bokáját.

Az adatkezeléssel kapcsolatos kérdésekről a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában pénteken beszéltem. Ha valaki attól fél, hogy amennyiben valamely politikai szervezetet támogat, és ezzel „leleplezi” magát, kezdjük a banktitokkal. Banktitoknak minősül minden olyan, az ügyfélről a pénzügyi intézménynél lévő adat, amely annak személyére, adataira, vagyoni helyzetére vonatkozik. Önmagában azért, mert valaki egy párt számlájára pénzt utalt át, nem lehet a banktitkot megsérteni. Az ilyen információ kiadásához büntetőeljárás kell. Az illetékes hatóságok az efféle utalásokról hivatalból egyébként nem is szerezhetnek tudomást.

És akkor nézzük a párttörvényt. E szerint a „párt vagyona a tagok által fizetett díjakból, a központi költségvetésből juttatott támogatásból, az állam által (...) ingyenesen átadott ingatlanokból, magyar állampolgár természetes személyek vagyoni hozzájárulásaiból, végintézkedés alapján természetes személyek hagyatékából, a párt (...) meghatározott gazdasági-vállalkozási tevékenységéből, illetve a párt által alapított egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság adózott nyereségéből képződik”.

Másik fontos tétel: a „párt névtelen adományt nem fogadhat el”. De ezzel kapcsolatban érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy ebből nem következik az, hogy a támogatók személyes adatait ki kellene adni. Sőt, személyes adattal visszaélést követnének el, ha ezt tennék. Van azonban kivétel: a pártok „pénzügyi kimutatásban az egy naptári év alatt adott, ötszázezer forintot meghaladó hozzájárulásokat – a hozzájárulást adó megnevezésével és az összeg megjelölésével – külön kell feltüntetni”.

Szóval aki félmilliónál kisebb összeggel támogat egy pártot, joggal tarthat igényt a névtelenségre. Sőt, ha ezt valaki megszegi, bűncselekményt követ el. Tehát ne féljen senki a pártok támogatásától. Azt persze az olvasóra bízzuk, hogy melyik politikai szervezet áll a szívéhez közelebb...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr216814034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása