Magyar Ügyvéd Blog

Még meddig lehet trükközni a parlamenti vagyonnyilatkozatokkal?

2022. február 07. - Magyar Ügyvéd

magyar1.jpgHa politikusként a lakásomat a feleségemre, az autómat a fiamra, a nyaralómat az anyám nevére iratom, a vállalkozásaimat strómanok „tulajdonába” adom, a készpénzemet más nevére nyitott bankszámlán tartom, nyugodt lelkiismerettel tölthetem ki azt a vagyonnyilatkozatot, amely szerint nincs semmim. Ennek az egésznek így nincs értelme, mert a vagyonnyilatkozatot közokiratnak kellene nyilvánítani, amelynek hamis tartalommal való kitöltését a Btk. büntetni rendelhetné.

Orbán Viktor 1990 óta parlamenti képviselő, de sose volt vagyonos ember és most sem az, s nem is lesz – nyilatkozta a kormányfő korábban. A miniszterelnök legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint ez igaz, mert nincs semmilye, még egy autója sem, van viszont 1,2 milliója a feleségével közös bankszámláján. Ennél persze sokkal több a fizetése is, ami évente meghaladja a 20 millió forintot, megtakarítása viszont szinte egyetlen fillér sincs. De azért ne sajnáljuk, mert van hat ingatlana, többek között egy budapesti 233 négyzetméteres lakás fele. Felcsúton pedig rendelkezik további öt ingatlannal, bár ezek használati jogát ingyenesen átengedte 50 évre a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.

Miközben igen szerény körülmények között élő politikusról beszélünk, ez elég nagyvonalú gesztus. Így nem véletlen, hogy korábban egy tréfás kedvű honfitársunk gyűjtést kezdeményezett a világ talán legrosszabb anyagi körülmények között élő kormányfője javára, de a választók körében kevés megértésre talált.

De komolyra fordítva: ha politikusként a lakásomat a feleségemre, az autómat a fiamra, a nyaralómat az anyám nevére iratom, a vállalkozásaimat strómanok „tulajdonába” adom, a készpénzemet más nevére nyitott bankszámlán tartom – aki esetleg biztosít egy társkártyát, hogy mégse kerüljek bajba, ha csirkefarhátat akarok vásárolni –, nyugodt lelkiismerettel tölthetem ki azt a vagyonnyilatkozatot, amely szerint nincs semmim.

Ennek az egésznek így nincs igazán értelme, mert nyilvánossá kellene tenni legalább az érintettel közös háztartásban élők nyilatkozatát is. Másfelől lehetséges, hogy a vagyonnyilatkozatot közokiratnak kellene nyilvánítani, amelynek hamis tartalommal való kitöltését a Btk. büntetni rendelhetné. Ez komolyabb fenyegetettséget jelentene, mint a mai vagyonnyilatkozati eljárás, mert ilyen lefolytatására a fideszes parlamenti többség miatt esély sincs.

Minderről az a ATV a Civil a pályán című szombati műsorában is beszélgettünk, s a Krug Emília vezette adás vendége volt még Pulai András politikai elemző, Tétényi Éva építész, valamint Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, s a témák között szerepelt a Völner-ügy, MZP nyilatkozata, az árstop, Orbán és Putyin találkozója, továbbá a pedagógussztrájk is.

A műsort az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

https://www.atv.hu/videok/20220205/civil-a-palyan-1-resz-20220205

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2817274304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása