Magyar Ügyvéd Blog

Btk.: a szexuális bűncselekmények szabályozását alaposan újra kellene gondolni

2023. február 17. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2023-02-17_0_16_03.pngA fideszes Btk. kodifikációja során a szexuális bűncselekmények szabályozása legalábbis felemásra sikerült. Mindenesetre óva intjük a jogalkotót attól, hogy egyetlen, amúgy kétségkívül felháború eset kapcsán hirtelen indulatból döntsenek, hanem inkább folytassanak a szakmai szervezetekkel társadalmi párbeszédet.

A napokban kirúgták a Krúdy Gyula Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából azt a 39 éves pedagógiai asszisztenst, aki a TikTokon úgy nyilatkozott, hogy rendben van, ha egy 15 éves fiú a szeretője. Az is kiderült, hogy több kiskorúval beszélt obszcén módon, és képeket kért tőlük. A szülők feljelentették a férfit.

A Btk. speciális szabályozást tartalmaz a szexuális bűncselekményekre. Tizenkét éves gyermeket is el lehet ítélni például emberölés, testi sértés vagy rablás miatt, ha rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással. Ez minden esetben szakértői kérdés. Ami a konkrét ügyet illeti, egy 15 éves ifjú vajon felelősséggel el tudja-e dönteni, kivel létesít akár homoszexuális kapcsolatot? Miközben tizenhat esztendősen a fiatal akár házasságot is köthet, ami szintén aggályos lehet.

Visszatérve a Btk.-hoz: aki „mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Miközben „szexuális erőszakot követ el, és bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a szexuális kényszerítést erőszakkal, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el”. Ennek a két bűncselekmények az elhatárolása speciális jogkérdés. Ezt a bírónak az ügy összes körülményeit figyelembe véve kell eldöntenie. A szexuális kényszerítés megvalósulhat például akkor is, ha a tettes nem élet elleni fenyegetést alkalmaz, hanem egyéb módon készteti a sértettet arra, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen vele. Például közli az elkövető, ha nem létesít vele az érintett szexuális kapcsolatot, akkor feltárja a házastársa előtt, hogy szeretője van.

Speciális helyzet áll fenn azonban akkor, amikor egy fiatalkorú és egy felnőtt között jön létre intim kapcsolat. És itt nincs különbség a tekintetben, hogy azonos vagy ellenkező nemű párokról van szó. A jelenleg hatályos Btk. nem rendeli büntetni, ha egy fiatalkorú (azaz 14 év feletti) önkéntes beleegyezéssel lép szexuális kapcsolatba akár azonos, akár különnemű partnerrel. Felmerül azonban kérdésként, hogy egy tizenkét éves gyereket akár tíz év börtönre lehet ítélni, egy tizenöt évestől pedig már talán inkább elvárhatjuk, hogy felmérje: kivel kíván ágyba bújni. Vagy mégsem? Ezen érdemes lehet indulatoktól mentes vitát folytatni.

Azután bejön itt egy újabb fordulat: az „a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel a vele kapcsolatban fennálló hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végez, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Ilyen esetben a szexuális cselekmény már nem feltétlenül önkéntes, és nem a kiskorú beleegyezésével, az ő szabad akaratából történik, ezért büntetendő.

A bírónak az ügy összes körülményeit kell mérlegelnie, hogy el tudja dönteni: az oktató kihasználta-e a hatalmi helyzetét, és azzal visszaélt-e. Igen egyszerű megoldás lenne, ha kimondanánk: a tanár – vagy a pedagógiai asszisztens – és a diákok között nincs helye semmiféle intim kapcsolatnak. Egy ilyen szabályozás akár még az egyetemi hallgatói jogviszonyra is kiterjedhetne, mert az sem szerencsés, ha amúgy két felnőtt között egy szorosabb viszony játszana szerepet abban, hogy ki milyen jegyet kap a vizsgán.

Ez nem bonyolult jogalkotási feladat. Kár, hogy a fideszes Btk. kodifikációja során nem gondoltak minden lehetőségre. Indokolt lenne a felnőtt- és a fiatalkorúak közötti kapcsolat jelenlegi szabályozásának újragondolása. Ezzel kapcsolatban felvetődhet, hogy például vérfertőzés esetén nem büntethető, aki egyenesági rokonával szexuális cselekményt végez, ha még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét. Pedig már csaknem felnőttként tudhatná, hogy ez így nincs rendben.

Mindenesetre óva intjük a jogalkotót attól, hogy egyetlen, amúgy kétségkívül felháborító eset kapcsán hirtelen felindulásból döntsenek. Inkább folytassanak a szakmai szervezetekkel társadalmi párbeszédet, és gondolják át mindazt, amit fentebb hevenyészve leírtunk.

(Fotó: pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9718051326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása