Magyar Ügyvéd Blog

Vitát akartatok az EP-választás előtt az állami televízióban! Megkapjátok, de sok köszönet nem lesz benne

2024. május 22. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-05-22_20_05_48.jpgAz ellenzéki pártok egy része nyilvános, élőben közvetített vitát követelt a június 9-i választások előtt az állami televízióban. Nesze nektek, megkapjátok: másfél órát adnak a 11 EP-listavezetőnek, így mindenkire juthat akár nyolc perc is. A két moderátor persze erősen a Fideszhez köthető személy lesz, bár ennek sok jelentősége nincs. Ennyi idő ugyanis még ahhoz is kevés, hogy a pártok egyáltalán érdemben beszéljenek az unióval kapcsolatos saját elképzeléseikről, nemhogy vitatkozzanak bármiről.

Az MTVA a bíróság szerint jogerősen hírhamisítással vádolható vezérigazgatója, Papp Dániel zseniális megoldást választott az EP-listavezetői vita kapcsán: megnyitja az állami televízió kapuit május 30-án a választáson induló pártok előtt, és ezzel elvileg mindenkinek esélyegyenlőséget biztosít. Adnak nekik száz perc műsoridőt, s a vita alatt pártokként összesen nyolc percet biztosítanak öt hozzászólás formájában. Az ötlet briliáns: teljesítették a követeléseket, legfeljebb az egésznek nem lesz semmi értelme. Gondoljunk csak arra, hogy egy-egy listavezető először egy percben ismertetheti pártjának az unióhoz való viszonyát, ami – ha szűkszavúan fogalmaz – nyolc-tíz mondatot jelenthet. Ennyi legfeljebb annyira elég, hogy sulykolni lehessen: ki a béke-, s ki a háborúpárti, egyébként meg szavazzanak csak a Fideszre.

Ebbe nem is lehet belekötni, mert utána négy témakör kerülhet szóba: az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció/menekültügy, a mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam. Ezekre is kap mindenki egyenként két-két percet, majd az utolsó körben ki-ki egy percben reagálhat az előttük elhangzottakra. Ez aztán vita a javából! Ebből a józanul gondolkodó többség valószínűleg nem kér. Az érintett pártok ebben a színjátékban politikai hovatartozástól függetlenül nem akarhatnak részt venni, mert ez a demokrácia intézményrendszerének csúfos semmibevétele.

Akár részben egyet is érthetünk Magyar Péterrel: „8 perc... a nulla százalékos business pártoknak és a valódi pártoknak is. Vita propagandatelevízió módra. Szégyellje magát Papp »Hírhamisító« Dániel, az MTVA vezetője és mindenki, akinek ehhez köze van”. Itt most persze nincs szó bizniszpártokról, hiszen az EP-választáson nincs állami támogatás, ám az nem kétséges, hogy ez a látszatvita a NER rendszerét szolgálja. Ami azt mutatja, hogy bizonyítsák: mindent megtesznek legalább a jogállamiság látszanának fenntartása érdekében.

A tisztességes megoldás az lehetett volna, hogy Papp Dániel diktátuma helyett az érintett politikai szervezetek bevonásával egyeztessenek a vita feltételeiről. Az nyilvánvalóan abszurd, hogy 11 listavezetőt állítanak egymással szemben, hogy nyolc percben vitatkozzanak. Szükség lett volna valamilyen előszűrésre – nem feltétlenül a közvélemény-kutatási adatokból kiindulva – például szimpátiaszavazásra, akár valamilyen első lépcsős vita eredményére alapozva, hogy ki szerepelhet majd egy „igazi” tévévitán. Az MTVA azonban a legrosszabb megoldást választotta: önhatalmúlag eldöntötte, hogy az EP-listavezetők párbeszédének ne legyen semmi értelme.

Ezzel kapcsolatban két társasjáték jut az eszünkbe. Az egyik a ki nevet a végén. A másik: a mindent vagy semmit. Nem tudhatjuk, hogy ki nevet a végén, de ez az álvita tragikomikus. A mindent vagy semmit alatt pedig azt értem, hogy vagy elmegy minden meghívott, vagy távol marad. Itt nincs harmadik opció.

Ez azonban nem egy társasjáték, itt az ország sorsát is meghatározó komoly versengésről van szó. Lehet, hogy a rossz döntésnek mi mindannyian isszuk meg a levét.

(Fotó: AFP)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr10018411461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása