Magyar Ügyvéd Blog

Magyar Péter feljelenti Orbánt a háborús hisztériakeltés miatt, ám ez a büntetőjoggal nem orvosolható

2024. június 03. - Magyar Ügyvéd

ha_boru.jpgAki közveszély helyszínén riogatja az embereket, rémhírtejesztést követhet el, de az, hogy Orbán Viktor és csapata harmadik világháborút vizionál, valószínűleg belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. A Btk. az efféle ostobaságokra – aljas húzásokra – nem képes reagálni, ám ettől még érdemes beszélni a NER erősen kifogásolható kampányáról, és a gyermekek jogellenes kihasználásáról.

A Tisza Párt petíciót indít, valamint a hírközlési hatósághoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához, ugyanakkor a közösségi média platformjaihoz fordul, mert a háborús pszichózis keltése a gyermekek lelki egészségére veszélyes, ezért a félelemkeltő plakátokat és más hirdetéseket el kell távolítani. Mivel elárasztják a közteret az uszító plakátok, jelzést kell küldeni az Orbán-kormánynak, hogy a háború nem játék – mondta június 1-jei, a fideszes „békemenetet” követő sajtótájékoztatóján Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője (a felvételt a 11. perctől érdemes megnézni).

Magyar Péter szombaton emlékeztetett rá, hogy már két hete Orbán Viktort aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért feljelenti. (Erről korábban a blogon itt megemlékeztünk.) Nem tudni azonban, hogy ezt megtette-e, mert az interneten nyoma sincs. Most pedig készül az újabb feljelentés a rémhírterjesztés miatt, és azt ígérete szerint hétfőn adja be.

Azonban szinte bizonyos: azzal, hogy Magyar Pétert háborúpártisággal vádolják – és teleplakátolják az egész országot –, Orbánék nem követték el az említett bűncselekményt. A politikusok másokat gyakran hazugsággal, lopással, hazaárulással gyanúsítják, ami – ha szűken is – belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, hiszen a közszereplőknek a becsületüket, a jó hírnevüket, a személyiségi jogaikat sértő állítások esetén többet kell elviselniük.

Más lehet a helyzet, ha Orbán a harmadik világháború rémével fenyeget. „Sokan hiszik azt, hogy a gonosz nem létezik, pedig a világháborúk mögött a gonosz áll. Ne engedjünk neki, eljött az ördögűzés ideje. Vagy mi győzünk, vagy ők, harmadik út nincs, csak harmadik világháború. Mutassuk meg Soroséknak, hol lakik a magyarok istene” – mondta a kormányfő a „békemeneteseknek”.

A „békemenet mélypontja volt, amikor a hatalom parancsára gyerekszínészekkel játszattak el egy kampányszíndarabot a háborúról. Elképesztő, hogy a hitvány, aljas, embertelen hazudozáshoz Orbán Viktor 6-8 éves gyereket rángat maga elé a színpadra, hogy ott rémdrámát játsszanak, és az arcai legyenek a háborús rettegtetésnek – így fejezte ki nemtetszését a momentumos Donáth Anna a politikai pedofíliával határos performansz miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy ez a hisztériakeltés milyen hatással lehet a gyermekekre, Magyar Péter annak a tanárnőnek az esetét mesélte el, aki a Balaton északi partján vigyázott gyerekekre egy táborban. Amikor egyik éjjel a déli parton kigyulladt egy ház, amelynek a lángjait az északi parton is látni lehetett, a tanárnő állítása szerint a gyerekek riadtan szaladtak oda hozzá azzal, hogy ide is elért a háború.

Menczer Tamás másként látja. „Az igazság az, hogy a gyerekeknek nem a plakát árt, hanem a háború árt. (...) Magyar Péter azt akarja, hogy ne beszéljünk a háborúról, mert ő egy igazi feketeöves baloldali háborúpárti politikus, akit Soros György irányít, finanszíroz és utasít” – állítja a kormány tájékoztatásért felelős államtitkára.

Visszatérve Magyar Péter újabb feljelentéséhez: a Btk szerint rémhírterjesztést az követ el, aki „közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt a közveszéllyel összefüggésben olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Az, hogy Magyarországon az alaptörvényre hivatkozva veszélyhelyzetet hirdettek ki, tény. Hol a „migráncsok”, hol a koronavírus-járvány, hol az Ukrajnában dúló háború okán. A Fidesz gyűlöletkeltő kampánya ennek ellenére nem alkalmas az említett tényállás megállapítására, így nem is alkalmazható.

Egyébként valószínűleg a véleménynyilvánítás szabadságának körébe tartozhat, hogy Orbán harmadik világháborút vizionáljon. A Btk. az efféle ostobaságokra nem kínál megoldást, mert a büntetőjog csak az ultima ratio. Magyar Péter feljelentése így leginkább arra jó, hogy felhívja a figyelmet rá: a kormányfő a hatalom megőrzése érdekében hajlamos elszakadni a valóságtól.

Hangsúlyozzuk továbbá, hogy a kampány során elkövetett vélelmezett jogsértések miatt érdemes lehet a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordulni. A választási eljárás szabályainak alkalmazása során érvényre kell juttatni a következő alapelveket: ezek többek között a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás. A jogorvoslat lehetősége azonban elmúlt, mert kifogást csak a jogsértés észlelésétől számított három napon belül lehet benyújtani, ám különben is borítékolható lett volna egy, a kormánypártok ellen indított eljárás eredménye.

Minderről a Klubrádió Reggeli gyors című adásában is beszéltem, ami a 82. perctől hallgatható meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5418420603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása