Magyar Ügyvéd Blog

Államfő: álomállás

Mekkora király a magyar elnök?

2017. január 26. - Magyar Ügyvéd

big_2_sandor_palota_kulso.jpg

Nem túl sok munkáért egészen korrekt juttatások járnak a mindenkori köztársasági elnöknek, de a volt államfők sem járnak rosszul. A másfélmilliós fizetés, a lakás, a sofőrös autó és a titkárság élethosszig biztosított.

Várhatóan a február 13-i héten kezdődik idén az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, amelynek egyik legfontosabb szavazása az államfő újraválasztása lesz. Áder János köztársasági elnök ötéves mandátuma májusban jár le, és a Fidesz elnöksége úgy döntött, hogy a párt ismét őt jelöli az államfői posztra.

Erről Orbán Viktor miniszterelnök személyesen tájékoztatta Áder Jánost, aki megtiszteltetésnek tekintette a felkérést, és el is fogadta azt. S miután a köztársasági elnök megválasztásához a második körben elég a feles többség, senkinek kétsége sem lehet afelől, hogy az államfőt a következő ciklusban is Áder Jánosnak hívják majd.

Másfél millióért őrködnek az államszervezet demokratikus működése felett

Amúgy elég ostoba lett volna a jelölt, ha nemet mond, mert akkor egy álomállást utasított volna vissza. Valószínűleg nincs ugyanis sok olyan munkakör Magyarországon, amely életfogytig biztos megélhetést kínál, ráadásul egészen méltányos feltételek mellett. Mellesleg ez a tisztség, amint egy korábbi blogbejegyzésünkben elemeztük, túl sok felelősséggel – és munkával – sem jár.

Kezdjük mindjárt a fizetéssel: a köztársasági elnök havi tiszteletdíja a 38.650 forintos köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese, tehát valamivel több mint másfélmillió forint. Ehhez pedig nem jelentéktelen „cafetéria” is társul.

Az államfőnek jár az elnöki rezidencia, személyi, illetve hivatali célra két gépkocsi – és nem alsókategóriás autókról beszélünk. Az államfő nem kap telefonszámlát, s az internetelérés is ingyen jár neki. A köztársasági elnöknek nem kell fizetnie közös költséget, s nem az ő feje fáj, ha a ház körül akad valamilyen munka. Beázik a tető? Nem gond, valaki majd intézkedik. Például tavaly a rezidencián karbantartási, felújítási munkálatokra 1 853 824 forint közpénzt költöttek, de a  kapubejáró körüli tereprendezés, útburkolatcsere további 3 097 740 forintba került. Szerencsére a múlt évben vásárolt herendi étkészlet kijött potom harmincmillióból.

Az egészségügyi ellátás természetesen ugyancsak ingyen van, persze nem a biztosítottak által igénybe vehető szokásos feltételek mellett. A Köztársasági Elnöki Hivatal a hatályos szabályozás szerint megállapodást köthet bármely egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóval, akár magánklinikával, és az államfőt így egészen biztosan VIP-páciensként kezelik, ha a szükség úgy hozza.

Az államfő, valamint vele együtt a házastársa, élettársa, gyermeke, szülője, unokája és gyermekének házastársa – térítési díj ellenében, ami inkább jelképesnek nevezhető – jogosult a kormány központi üdülőjének használatára is. Ez sem pár fillér megtakarítás lehet.

A köztársasági elnök hivatalos külföldi kiküldetése idején kíséretre, az állami vezetőkre irányadó napidíjra és költségtérítésre, valamint – szükség esetén – különjáratú repülőgépre jogosult. Ha menetrend szerinti légi járattal, illetve vonaton utazik, azt első osztályon teheti. Csak repülőjegyre el is költöttek két év alatt vagy 140 milliót. Igénybe veheti ugyanakkor a repülőtéri kormányvárót, hogy ne a pórnéppel várakozzék a gép indulására. Ha azonban felszállás előtt egy kis szíverősítőt inna ott, azt már kiszámlázzák. A hivatalának.

A köztársasági elnök – és szükség esetén vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársa és gyermeke – rendőrségi védelmet élvez. A védelem kiterjed életének, testi épségének megóvására, munkahelye, állandó szálláshelye (rezidencia), illetve ideiglenes szállása őrszemélyzettel történő biztosítására. Indokolt esetben közlekedési útvonalát, a részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínét szintén biztosítják, de őrzik bel- és külföldi utazásai során is, s előre megszervezik a szükséges egészségügyi ellátást. Belföldön – a veszélyeztetettségnek megfelelően – közúton oszlopvezető és utánfutó gépjárműve, vasúton előfutó mozdonyt, vízen  kísérő rendőrségi vízi járművet is bevethetnek.

A rendőrség a köztársasági elnök rezidenciájának védelmét biztonságtechnikai eszközökkel és hivatásos állományú lakásbiztosítók szolgálatba állításával szervezi meg. A rendőrség feladata a lakás védelme, az elnök és családja nyugalmának biztosítása, továbbá a vendégek beléptetése, valamint az érkező küldemények biztonsági ellenőrzése.

A személyvédelmet a rendőrség elsősorban az ilyen tevékenység végrehajtására kiképzett hivatásos állományú rendőrrel, felső kategóriájú és megfelelő biztonsági berendezésekkel felszerelt gépjármű rendelkezésre bocsátásával biztosítja.

Két évig is elég államfőnek lenni az élethosszig tartó luxusért

Volt köztársasági elnöknek lenni sem kisebb buli. Az egykori államfőnek a mindenkori utódját megillető pénzbeli juttatás jár, és rosszabbul akkor sem jár, ha esetleg más jogcímen nyugdíjat kap: a végösszeg, ami a számlájára kerül, nem lehet kevesebb az elnöki fizetésnél.

A tisztségéből távozó államfőnek a rezidenciát el kell ugyan hagynia, de kérelmére megfelelő lakást kell biztosítani a számára. Emellett továbbra is marad az ingyenes egészségügyi ellátás, a személyes gépkocsihasználat, s a legfeljebb két fős titkárság. Ja, az autót nem csak úgy magában adják, hanem biztonsági gépjárművezetővel együtt.

S ha mindez nem lenne elég, a leköszönt köztársasági elnök lakásának fenntartásához, az üzemeltetési feladatok ellátásához „egy fő alkalmazásának a feltételeit az Országgyűlés Hivatala biztosítja”. A részletekkel a jogszabály adós marad, így csak találgatni lehet, vajon mi dolga lehet a ház körül főállásban ennek az egy főnek.

Legutóbb egyébként Schmitt Pálnak biztosítottak állami szolgálati lakást – akinek a vagyonnyilatkozata szerint három ingatlana is volt –, amelyre egy kormányhatározat értelmében 150 milliót költhettek. Korábban Mádl Ferencnek 126 millióért, Sólyom Lászlónak viszont 195 millióért vásároltak luxusingatlant.

Amikor pedig Sólyom távozott, kiderült, hogy neki két jogcímen, egykori alkotmánybírósági elnökként és volt államfőként is járna állami lakás. A szabályozást ezért módosították: ha „a volt köztársasági elnököt más közjogi tisztséggel összefüggésben lakás használatának joga illeti meg, e jogot – választása szerint – csak egy lakásra vonatkozóan gyakorolhatja”.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6712155905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása