Magyar Ügyvéd Blog

Járdafestés: jó lenne már megszabadulni a csendőrmentalitástól

2017. április 15. - Magyar Ügyvéd

jardafestes.jpg

Megint feljelentették a kétfarkú kutyákat, mert rossz állapotú járdák burkolatát festették színesre. Pedig észre kellett volna venni, hogy ez is egyfajta politikai véleménynyilvánítás, és szó sincs a közterület beszennyezéséről vagy rongálásról. A humortalan és keménykedő hatóságoknak ideje lenne megtanulniuk, hogy a jogszabályok merev, formális alkalmazása éppen a jog uralmát ássa alá. Különösen akkor, ha az a rendszerellenesnek tekintett megmozdulások elfojtását, a polgárok megfélemlítését célozza.

Megint feljelentették a kétfarkú kutyákat, mert rossz állapotú járdák burkolatát festették színesre. Pedig észre kellett volna venni, hogy ez is egyfajta politikai véleménynyilvánítás, és szó sincs volt a közterület beszennyezéséről vagy rongálásról. A humortalan és keménykedő hatóságoknak ideje lenne megtanulniuk, hogy a jogszabályok merev, formális alkalmazása éppen a jogrendszert ássa alá. Különösen akkor, ha az a rendszerellenesnek tekintett megmozdulások elfojtását, a polgárok megfélemlítését célozza.

A közterület szennyezése miatt feljelentést tettek a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái ellen a szombathelyi közterület-felügyelők, mert kifestettek egy repedezett járdaszakaszt – adta hírül pénteken a nyugat.hu. A portál tudósítása szerint a helyi polgároknak tetszett a dolog, s néhányan maguk is ecsetet ragadtak.

Egyébként nem ez az első eset, hogy vegzálják a kétfarkúakat. Lakossági bejelentésre intézkedtek a rendőrök a párt városszépítő aktivistái ellen a budapesti Dob utcában tavaly nyáron, ahol ugyancsak pocsék állapotban levő burkolatot pingáltak ki. A kutyapárt szerint a rendőrök „nagyon jó fejek voltak”, azt mondták, őket nem zavarja mindez, de a bejelentés miatt muszáj volt intézkedniük.

Végül abban maradtak az aktivistákkal, hogy inkább hagyjanak fel az akcióval, de eljárás nem fog indulni. Miután az aktivisták és az egyenruhások is levonultak a helyszínről, civil ruhás rendőrök bukkantak fel a környező kocsmákban, és az embereket kérdezgették, hogy ki festett. Azután helyszínelők jöttek, és festékmintát vettek. Utóbb kiderült, mégiscsak indult eljárás. Annak eredményét nem ismerjük.

A múlt év októberében Pécsett is lépett az éber hatóság a járdafestés miatt, és ott a viccpárt elnökét és néhány aktivistát rongálás miatt előállítottak, s ülhettek vagy két órát a rendőrségen. A helyzet pikantériája, hogy állítólag az a Biocom Nonprofit Zrt. hívta a rendőröket, amely egyebek mellett városüzemeltetési feladatokat lát el. Tehát a cég dolga lenne a töredezett burkolat helyreállítása.

A Biocom küldetése „környezettudatos tevékenységünkkel elősegíteni a környezeti állapotok javulását és a fenntartható fejlődés elveinek érvényesülését”.

Az MKKP elég vicces helyzetbe keveredett, mert a hatóságok még azt sem tudják teljes bizonyossággal eldönteni, hogy a közterület szennyezése vagy rongálás miatt kell-e fellépni ellenük. Nézzük meg, mi a jogi helyzet.

A szabálysértési törvény szerint aki a „közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi”, akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A kérdés csak az, hogy szabálysértésnek vagy politikai véleménynyilvánításnak minősül, ha valaki a repedezett burkolat négyszínszabály szerinti színesre pingálásával felhívja a figyelmet az aszfalt repedezettségére, a karbantartás hiányára. Utóbbi esetben hiányzik a cselekmény társadalomra veszélyessége, ami a szabálysértés megállapíthatóságát kizárja.

A Btk. szerint rongálást az követ el, aki „idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz”. Ezért alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Ám ha a kár nem haladja meg az ötvenezer forintot, csak szabálysértési eljárás indulhat, kivéve, amennyiben a rongálást „falfirka elhelyezésével” vagy bűnszövetségben követik el.

Falfirkáról nyilván szó sem lehet, bár a bűnszövetség azért felmerülhet: erről akkor beszélhetünk, ha „két vagy több személy bűncselekményeket szervezetten követ el, vagy ebben megállapodik, és legalább egy bűncselekmény elkövetését megkísérlik, de nem jön létre bűnszervezet”. Ezekben az esetekben tehát ötvenezer alatt is jöhetne a büntetőeljárás.

A rongálás tényállásának megállapításához viszont szükség van arra, hogy az elkövető cselekménye nyomán más tulajdonában állagromlás következzék be. A kétfarkúak akciója azonban az egyébként is rossz állapotú útburkolatok esetében aligha vezethetett állagromláshoz. Azon túlmenően a cselekmény nem tényállásszerű, a rongálás tekintetében is hiányzik a materiális jogellenesség, vagyis a cselekmény nem veszélyes a társadalomra, így sem bűncselekményről, sem szabálysértésről nem lehet szó.

Most már csak az a kérdés, hogy miért érzi a hatóság szükségét annak, hogy az ártalmatlan aszfaltszínezőket eljárás alá vonja? Meglátásunk azért, mert a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a helyi hatóságok nem vállalkoznak önálló jogértelmezésre, a központból várják a szükséges iránymutatást.

Ennek hiányában nem kockáztatják meg, hogy bármilyen, formálisan jogellenesnek tűnő rendszerellenes politikai megnyilvánulás felett szemet hunyjanak, hiszen nem tudhatják, mikor érkezik fentről a számonkérés, vagy tűzi tollhegyre az ügyet a központosított heccmédia rendpárti megmondóembere, esetleg valamelyik ostoba kormányhoz közeli „civil“ szervezet habzó szájú korifeusa.

A helyi rendőr, közterület-felügyelő a jelenlegi rezsimben retteg, hogy mikor fogják a rendszerkritikus megmozdulással szembeni intézkedés elmulasztása miatt elővenni, ezért biztos ami biztos, a legbanálisabb esetekben is eljárást indítanak. A rendszer merevségét bárki kipróbálhatja, aki egy kormányellenes transzparenssel a kezében egyedül kiáll egy aluljáróban: aligha fogja megúszni az igazoltatást.

Az ilyen nyilvánvalóan szükségtelen és aránytalan fellépés könnyen bénítóan hathat a véleménynyilvánításra, s végső soron a demokratikus jogállam lebontásához járul hozzá. Jó lenne már megszabadulni ettől a csendőrmentalitástól.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5912428345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása