Magyar Ügyvéd Blog

Határkerítés: mi került ezen 270 milliárdba?

A migránsellenes gyűlöletkampánnyal hiszterizált közönségnek már fel sem tűnik a közpénzek kontroll nélküli égetése

2017. szeptember 03. - Magyar Ügyvéd

atvhatar.jpgValaki nagyon nem tud számolni, vagy átvertek minket, mert igazából semmilyen észszerű magyarázatot nem találtunk arra, hogyan sikerült 2015 óta plusz 270 milliárdot elkölteni a határvédelemre. Ha az unió ebből bármennyit hajlandó megtéríteni – ami eléggé kétséges –, biztosan fel fogja tenni ezt a kérdést.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, hogy a brüsszeli testület ötven százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, amelyek eddig nyolcszázmillió eurót, azaz mintegy 270 milliárd forintot tettek ki – jelentette be Lázár János miniszterelnökség-miniszter a legutóbbi kormányinfón. Lázár szerint az európai szolidaritás ügyében a határvédelem kérdéséről is beszélni kell, és a szolidaritásnak a gyakorlatban is meg kell nyilvánulnia, ezért a magyar oldalon felmerült költségek viseléséből az uniónak is ki kell vennie a részét. 

Az Európai Bizottság kész megvizsgálni a magyar kormány azon kérését, hogy az Európai Unió fizesse ki Magyarország számára a határvédelmi költségek felét, az EU azonban továbbra sem finanszírozza határkerítések építését – közölte pénteken Alexander Winterstein, a brüsszeli testület illetékes szóvivője az MTI tudósítása szerint. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az EU korábban már hozzájárult a magyarországi határvédelem költségeihez. Ugyanakkor hangsúlyozta: az európai szolidaritás kétirányú utca, nem pedig egy á la carte menü, amelyből az ember kiválaszthatja a számára hasznos részeket, mint a hozzájárulást a határvédelem költségeihez, miközben más elemeket elutasít, például az uniós menekültügyi kvótákat.

Az viszont, hogy honnan vette Lázár a 270 milliárdot, nemigen derül ki. Még 2015 augusztusában – abban az esztendőben, amikor több százezer menekült vonult át Magyarországon, jelentős részük minden kontroll nélkül –, a Fidesz-frakció szóvivője, Tuzson Bence még azt nyilatkozta, hogy a déli határzár építésének közvetlen költsége alig lépi majd át a hárommilliárd forintot, nem sokkal később viszont már 11, sőt húszmilliárd forintos keretről is szó esett.

Ehhez képest más források szerint a kormány július 7-én hat és fél milliárd, majd július 28-án további hárommilliárd forintot csoportosított át a kerítés felhúzására, ami háromszorosa annak, amit Tuzson tudni vélt. De olyan hír is megjelent, hogy a 175 kilométeres kerítés felhúzására a kabinet 22 milliárdot különített el. Tavaly viszont a Miniszterelnökség már azt közölte, hogy a migránsválság kezelése 2015-ben 84 milliárd forintba került.

Azt, hogy ez miből adódott, a nyilvánosan elérhető információk alapján nemigen lehet összerakni. Még kevésbé derül ki, mi került azóta összességében 270 milliárdba, miközben a menekültek elfogytak. Ráadásul a határvédelemben leginkább érintett rendőrség és honvédség költségvetési számaiból ez a összeg biztosan nem jön ki. 

Mintegy kilencven-százmilliárd forintból szerelik fel a határvadász alakulatokat, s az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága e beszerzéseket tavaly novemberben mentesítette a Belügyminisztérium kérésére a közbeszerzési törvény hatálya alól – közölte akkor Kósa Lajos, a testület kormánypárti elnöke, a Fidesz frakcióvezetője. Ebből 2019-ig háromezer embert vennének fel, így ez az összeg a 270 milliárdban vélhetően nincs is benne. Hogy az újabb százmilliárd mire megy el, itt kiderül, bár az ORFK magyarázata nem tűnik aggálymentesnek.

A migrációs válság első évében, tehát 2015-ben a rendőrségi büdzsé 254 milliárd volt, s ugyanebben az évben a honvédelmi tárca 260 milliárdot költhetett összesen. A rendőrségnek 2016-ban 250 milliárd jutott, a a HM-nek pedig háromszázmilliárdos keretet irányoztak elő. Kétségtelen viszont, hogy idén már jóval nagyobb számok szerepelnek a büdzsében: a rendőrség háromszázmilliárd környékén tart, míg a honvédelmi fejezetnél a végösszeg 364 milliárd.

Szóval körülbelül 150 milliárdnyi plusz tényleg kimutatható, de ezek az adatok önmagukban félrevezetőek. Az új életpályamodell bevezetésével jelentősen nőtt ugyanis az egyenruhások illetménye, s például a rendőrségnél a személyi juttatásokra 2015-ben szánt 210 milliárd nem kis részben emiatt emelkedhetett az idei évre 260 milliárdra.

Hasonló a helyzet a honvédségnél is, bár feleannyi katona sincs, mint rendőr. Így a HM-nél ténylegesen lehet akár hetven-nyolcvanmilliárdnyi növekmény, de ez a Lázár-féle 270 milliárddal még köszönőviszonyban sincs. De akkor milyen költségvetési soron jelenik meg ez az átkozottul sok pénz? Ezt nem tisztünk kideríteni, de ne legyen kétsége senkinek: mielőtt „Brüsszel” fizet – ha egyáltalán fizetni akar – biztosan kíváncsi lesz rá.

A HM és a rendőrség idén olyan 660 milliárdot költhet, s ha a 270 milliárdot elosztjuk akár három évre, a kilencvenmilliárd is a két szervezet idei büdzséjének 14 százaléka. Tényleg komolyan gondolja bárki, hogy az egyenruhásoknál minden hetedik forintot határvédelemre fordítanak? Ráadásul ez elég nagyvonalú számítás, mert a rendőrségnél, de még inkább a HM-nél a büdzsé jelentős része nem vagy legfeljebb áttételesen szolgálja az alapfeladatok ellátását. 

Az ATV A nap híre című műsorában pénteken napirendre került a téma, és Reiner Roland, az Integrity Lab kutatásvezetője úgy fogalmazott, ez kifejezetten az Európai Unió Bíróságának a kvótaügyben szerdára várható döntése elé időzített bejelentés volt. Azt mondta, ez a kormány szempontjából taktikailag jó lépés lehet.

Magyar Gábor ügyvéd álláspontja viszont az, hogy a szolidaritásra hivatkozni nem túl szerencsés dolog. Már csak azért sem, mert Magyarország az Olaszországban és Görögországban tartózkodó menekültek közül nem egészen 1300 esetében még arra sem hajlandó, hogy átvállalja a kérelmük elbírálását. Ebben a helyzetben végképp nem jó ötlet – véli–, hogy a határon felállított „remekművet” az unióval akarjuk finanszíroztatni.

Mellesleg 270 milliárd tényleg igen sok pénz, hiszen például a Klebelsberg Központ nem egészen hatszázmilliárdból működik, vagyis ennyit fordít az állam az általános iskolák fenntartására. A szociális és gyermekvédelmi rendszerre körülbelül évi 120 milliárdot szánnak, családi pótlékra meg 310 milliárdot. Nem kevésbé érdekes, hogy az Országos Mentőszolgálat csupán 33 milliárdot kap egy évben.

Lehet persze más számokkal is operálni. Ebből a 270 milliárdból kijöhetne akár száz kilométernyi új autópálya, ha kicsit kevesebbet lopnának. De futná belőle a 3-as metró teljes felújítására és új kocsik vásárlása is. Vagy kijönne nem egészen két vizes vb, majdnem másfél Puskás Stadion – bár annak a 190 milliárdos költsége is érdekes –, illetve 13 Groupama Aréna. Felcsúti kisvasútra már nem is merjük átszámítani ezt a pénzt, mert kiderülne, hogy ennyiből új pályán akár Szombathelyig járhatna a kevésbé népszerű vicinális. Nem szeretnénk ezzel ötletet adni…

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7812801632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása