Magyar Ügyvéd Blog

Tizenhárom illegális migráns miatt lehet bevándorlási válsághelyzetet hirdetni?

2018. szeptember 10. - Magyar Ügyvéd

magyaratv.jpgTényleg elég 13 illegális migráns ahhoz, hogy a kormány az egész országra tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet rendeljen el? Elég, hiszen szeptember 6-tól további hat hónapig érvényben van ez az intézkedés. Magyar György szerint nem kellene elaprózni a dolgot: hirdessenek életfogytig válsághelyzetet, ha a kabinet tényleg a nem létező menekültekre akarja alapozni a politikai kampányát.

Hozzon a kormány rendeletet arról, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet egész életre szólóan be kell vezetni, és akkor nem kell vele hathavonta foglalkozni – ezt hangoztatta Magyar György ügyvéd a napokban az ATV A nap híre című műsorában. A helyzet azért meglehetősen abszurd, mert augusztusban összesen 13 illegális határátlépőt fogott el a rendőrség, s a menedékkérők száma is minimális, miközben szeptember elején jövő márciusig a kabinet meghosszabbította a menekültügyi válsághelyzetet

A kormány az 159/2018. számú, szeptember 3-án kelt rendelete szerint döntött a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő ismételt elrendeléséről, és ez az intézkedés 2019 márciusáig marad hatályban. Ennek jogszabályban foglalt feltételei vannak, például a Magyarországra érkező elismerést kérő menekültek száma egy hónap átlagában a napi ötszáz, két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja, s a tranzitzónában tartózkodók száma egy hónap átlagában a napi ezer, két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz vagy egy hét átlagában a napi ezerhatszáz főt meghaladja. A válsághelyzet akkor is elrendelhető, ha a migráció „valamely magyarországi település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha e területen, illetve az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el”. Ilyesmire sem volt példa.

Elképesztő ez az egész, és nincs más értelme, mint hogy a kormány a nem létező migráncsokkal szemben folyamatosan indulatokat gerjesszen, s erre hivatkozással tarthassa fenn a rendkívüli helyzetet, amikor el lehet térni a közbeszerzési szabályoktól, be lehet tiltani demonstrációkat, s bárkit meg lehet figyelni – fogalmazott az ügyvéd. Szerinte ha az állami média naponta több órán keresztül sulykolja az emberekbe, hogy félni kell, félni is fognak, mert sokan csak a köztévéből tájékozódnak, és akkor is elhiszik, amit a hírekben hallanak, ha menekültet még soha nem láttak, mégis féltik a lányukat az idegenektől.

Az embereknek fogalmuk sincs róla, hogy 13 emberről beszélünk – tette hozzá Bősz Anett, a Liberálisok parlamenti képviselője. Szerinte is az a lényeg, hogy minél többeket tartsanak félelemben, és akkor hálásak lesznek a kormánynak, amely a nem létező veszélytől is megvédi őket. A kabinetet szerinte nem érdekli, hogy a kommunikáció a valósággal köszönőviszonyban sincs, csupán a választók megőrzése a cél.

Horváth Zoltán publicista úgy látja, a hatalom egyszerűen felismerte a migrációs válságban rejlő politikai lehetőséget, miközben amikor tényleg tömegesen jöttek a menekültek, sokan igyekeztek segíteni nekik. A kormány viszont mindenféle veszélyekkel igyekezett riogatni, s hivatkozott járványveszélyre, meg a nőket fenyegető erőszakra. Miközben szerinte is válsághelyzet van: de nem a bevándorlás, hanem inkább az orvosok kivándorlása jelent migrációs kockázatot.

Az adásban szóba került, hogy az Orbán család ügyvédjeként is emlegetett Bajkai István Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hivatalba lépése után tízmilliárdos szerződést bukik el. A feladat részben a közbeszerzések ellenőrzéséről, részben a hazai finanszírozású közbeszerzésekkel kapcsolatos jogi tanácsadásról szólt.

Magyar György a konkrét ügyet nem kívánta minősíteni, csupán annyit jelzett: van egy hatalmas állami vízfej, s ennek ellenére bizonyos jogi munkákat ügyvédi irodákra kellett bízni, tehát az apparátus alkalmatlannak bizonyult a szakmai alapfeladatok elvégzésére. Maga ezért tart attól, hogy a kilátásba helyezett leépítések után végképp nem lesz jobb a helyzet, s marad a feladatok kiszervezése. Ez egy vazallusi rendszer – fogalmazott –, hiszen máris van olyan volt fideszes képviselő, akivel ügyvédként többmilliós szerződéseket kötöttek.

Az Orbán család ügyvédjét megfosztották egy hatalmas állami megbízástól, ami Horváth Zoltán szerint talán nem jelent többet, minthogy az egyik csapat kigolyózta a másikat. Meggyőződése egyébként, hogy ez a miniszterelnök jóváhagyása nélkül nem ment volna, hiszen – utalt Simicska Lajosra – volt már hasonlóra példa.

Bősz Anett pedig azt hangsúlyozta, Gulyás Gergely lépése tulajdonképpen azt bizonyítja, hogy a Miniszterelnökségen belül lett volna kapacitás a kiszervezett feladatok ellátására, ezért ez annak bevallása, hogy feleslegesen herdáltak el közpénzeket. Horváth Zoltán ehhez csatlakozva kijelentette, hogy ennek akár valamilyen felelősségre vonás is lehetne a következménye, amihez Magyar György is csatlakozott: ez tényleg felveti a hivatali visszaélés gyanúját, de ma nincs olyan független intézmény, amely ilyen ügyben lépne.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4514232707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása