Magyar Ügyvéd Blog

Magyar György: Nem kell besza(...)ni, különben el leszünk taposva

2019. március 09. - Magyar Ügyvéd

magyarbe_ke_scsaba.jpgAlapvetően az ügyészség helyzetéről kérdezték a Magyar Liberális Párt békéscsabai szervezetének rendezvényén Magyar György ügyvédet, s a mindvégig visszafogottan nyilatkozó szakembernél egyszer csak elszakadt a cérna. A független ellenőrző intézmények és a sajtó kormány alá rendelésére vonatkozó kérdésre kibukott belőle: „nem kell besza(...)ni, mert ha azt látják, hogy be vagyunk, el leszünk taposva”.

Nem szerencsés, ha az ügyészséget a politika korbácsaként minősítik, mert a vádhatóság az alkotmányos berendezkedés szerinti szerepet tölt be, amely szerint különleges jogosítványokat kapott, bár lehet azokkal élni, esetleg akár visszaélni is  – jelentette ki Magyar György a napokban Magyar Liberális Párt békéscsabai szervezetének „Szabadon szólva” című rendezvényén. Hozzátette ugyanakkor: sehol a világon nincs olyan kiváltságos helyzetben az ügyészség, mint Magyarországon.

Amit elhatároznak, azzal kapcsolatban nincs semmiféle jogorvoslat – tette hozzá. Egy hierarchikus rendszerről van ugyanis szó, és ha a helyi ügyészség jár el, s úgy dönt, hogy egy adott ügyben vádat kell emelni, benyújtják a vádiratot. A bírósági eljárásban pedig születhet bármilyen döntés, a jogorvoslat kapcsán ugyanennek az ügyészségnek a másodfokú szerve jár el, és határoz az esetleges fellebbezésről – adott esetben a felsőbb vezetői utasításnak megfelelően.

Nincs semmiféle olyan független jogi fórum, amely a vádhatóság tevékenysége felett bármilyen külső kontrollt gyakorolhatna – hangsúlyozta –, hiszen legfeljebb a bíróság juthat arra a következtetésre, hogy a vád megalapozatlan. Magyar György szerint ezzel kapcsolatban a legnagyobb probléma nem is a vádemelés, mert a hibás tényállás alapján a bíró akár felmentő ítéletet hozhat.

A nagyobbik baj – véli az ügyvéd –, hogy mi van akkor, ha az ügyészség valamilyen okból nem akar nyomozást indítani, illetve vádat emelni. Ebben az esetben nincs semmiféle jogorvoslat, semmiféle független kontroll, miközben lehetnek esetek, amelyek felvethetik akár a bűnpártolás gyanúját is.

Ezzel kapcsolatban utalt egyes európai uniós támogatások felhasználása körüli szabálytalanságokra, amelyekre az OLAF, az EU csalás elleni hivatal is felhívta a figyelmet, de Polt Péterék szerint nem történt semmilyen visszaélés például az Elios által elnyert vitatható minőségű közvilágítási beruházások kapcsán – a cég korábban Orbán Viktor vejének érdekeltségébe tartozott –, amelynek 13 milliárd forintos támogatását Brüsszel nem hajlandó kifizetni. Így azután mi álljuk a számlát – ami minden magyar állampolgárnak fejenként 1300 forintjába kerül.

Hát egyebek mellett ezért nem hajlandó az Orbán-kormány csatlakozni az Európai Ügyészséghez, amely a közösségi pénzek felhasználásának ellenőrzése kapcsán jóval nagyobb szerepet kapna, és akár befolyással lehetne arra, hogy a gyanús ügyekben vádat emeljenek a nemzeti bíróságok előtt. Az ügyvéd álláspontja: ezt nálunk a hatalom nagyon nem szeretné.

A törvényhozó és a végrehajtó hatalom a kétharmad birtokában összemosódik, de most már a bírói hatalmat is kikezdik, maguk alá akarják gyűrni – fogalmazott Magyar György. A Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal felállításával megszüntették a bírói önigazgatás korábban kialakított rendszerét, jövőre pedig feláll az önálló közigazgatási bíróság, amelynek vezetőit az igazságügyi miniszter nevezi ki, tehát a hatalom számára kényes ügyekben – ilyenek például a választási, a közbeszerzési, a kormány ellen indított más, például a közérdekű adatok nyilvánosságai iránt indított perek – a Fidesz különbírósága dönthet.

Egy felvetés kapcsán Magyar György kiemelte: a kormány a független intézményeket, így az Alkotmánybíróságot, az Állami Számvevőszéket, az MNB-t, az MTA-t is saját fennhatósága alá vonta. Szerinte a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói mellett független hatalmi tényező lehet a sajtó is, de azt is leteperték. Ez nem agymosás, ez agyhalál, hiszen a közszolgálati médiában is mindenhol azt kell hallani, amit a hatalom üzenni akar.

Ha mindezt ezt hagyjuk, bennünk a hiba -fakadt ki az ügyvéd –, „mert néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. „Nem kell besz(...)ni, mert ha azt látják, hogy be vagyunk sza(...), el leszünk taposva”.

A beszélgetést visszanézve az ügyvéd annyi kommentárt fűzött hozzá: nem szívesen használ csúnya szavakat – ezt meghagyja a politikusoknak –, s mindenkitől bocsánatot kér, hogy elragadtatta magát. De ebben a helyzetben annyira azért nem szégyelli magát.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9414679478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása