Magyar Ügyvéd Blog

Kubatov-lista: jogerős bírósági ítélet szerint is lehet ilyen

2019. október 06. - Magyar Ügyvéd

kubatov.jpgÉvek óta folyik a vita a Kubatov-listáról, de a Fidesz támogatóit – sőt akár ellenzőit – tartalmazó adatbázis létezéséről, illetve a nagyobbik kormánypártnak a választók adatainak jogosulatlan kezeléséről máig nincsenek az adatvédelmi hatóság vagy a bíróság eljárása során keletkezett hiteles bizonyítékok. Van viszont a birtokunkban olyan jogerős ítélet, amely szerint valakit a vélelmezett Kubatov-lista kiszivárogtatása miatt vertek meg.

Bocsássa meg a kedves olvasó, hogy ezúttal kissé homályosan fogalmazunk, de adatvédelmi megfontolásokból az ügyben szereplő személyek – a sértett és a jogerős ítéletben elítélt három ember nevét – nem hozhatjuk nyilvánosságra. Az viszont nem érint személyiségi jogokat, hogy a történetet közzé tegyük. Ennek aktualitása, hogy a feltételezett Kubatov-lista az önkormányzati választások előtt is gyakran szóba kerül, s miközben emiatt soha nem indult eljárás, az ellenzéki jelölteknek az őket ajánlók adatainak jogtalannak vélt kezelése okán most még nyomozást is kezdeményeztek.

De nézzük a saját sztorinkat: B. G-re egykori fideszes aktivista Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalában kapott munkát az egyik, szintén kormánypárti kerületi polgármester ajánlása alapján. Ezzel eddig nincs semmi gond – vagy mégis? –, hiszen minden kurzusban előfordult, hogy a „csókosok” zsíros állásokhoz juthatnak.

Az vesse rá elsőként B. G.-re a követ, aki nem fogadott volna el egy ilyen biztosnak tűnő állást. Ő sem tétovázott, de aligha gondolt arra, hogy 2015 áprilisában megjelenik nála három ember, majd keresztülrontanak rajta, s gyorsan a főnökéhez rendelik, miközben a vezető irodájában nem volt senki. Ennek ellenére oda idézték, majd rázárták az ajtót, átvizsgálták a ruházatát, és közölték vele, hogy a Kubatov-lista kiszivárogtatásával gyanúsítják.

B. G. cáfolta a vádat, s megpróbálta elhagyni az irodát. Ám hibába, mert az elsőrendű vádlott visszanyomta a székbe, és hogy nagyobb nyomatékot adjon a szándékának, jól fejbe is verte. A sértett az arcán zúzódásos sérülést szenvedett, az orvos szakértő pedig később a jobb dobhártya repedése miatt öt százalékos, maradandó munkaképességet okozó testi fogyatékosságot állapított meg.

De a tortúrának még ezzel nem volt vége. A másod- és harmadrendű vádlott ugyanis korábban elhagyta az irodát, míg harmadik társuk egy tollal a kezében fenyegette a sértettet, hogy leszúrja, ha nem vallja be a lista kiszivárogtatását. Ezután visszatért a másik két elkövető is, és B. G. elé tettek egy nyilatkozatot, amelyben vállalja, hogy önként kilép a Fideszből és a Fidelitasból. Talán senkit nem lep meg, hogy ezt ő mindezek után „önként” aláírta.

A vádlottak persze mindent tagadtak. Egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy csak azért keresték fel B. G-t-t, mert hallották, hogy a munkájával és munkatársaival kapcsolatban problémái vannak, s általában is életvezetési gondokkal küzd, ezért segítséget kívántak nyújtani neki. Állították, a beszélgetés során nem is került szóba sem Kubatov Gábor neve, sem a Kubatov-lista. Ezt később az elsőrendű vádlott a harmadrendű vádlott vallomása alapján pontosította: a fideszes politikus nevét zavarodott állapotában legfeljebb a sértett hozhatta szóba.

Leginkább azt hangsúlyozták a vádlottak, hogy emberi kötelességüknek érezték a segítségnyújtást. B. G. viszont nem kért ebből, és állítólag indulatosan lépett fel velük szemben. Erőszakra viszont nem került sor a három elítélt szerint, és a sértett önként írta alá a kilépő nyilatkozatot, s miután kijelentette, hogy az önkormányzattal a munkaviszonyát is megszünteti, szabadon távozhatott.

A sértett egészen másként emlékezett a történtekre: azt mondta, hogy a támadói állítása szerint mindent tudnak róla, amit édesapja volt cégének dokumentumaival is próbáltak alátámasztani. Ugyanakkor felrótták neki, hogy a hibás mobilja helyett kapott cseretelefonján felvételeket készített a névlistáról, és azokat átadta egy internetes portálnak.

S ha ez még nem lenne elég,  B. G. beszámolt arról is, hogy közölték vele: a beszélgetésről hangfelvétel készül, és nyolcmillió forint kártérítésre fogják perelni. Ez persze nem történt meg. Miként a munkaviszonyát sem saját elhatározásából szüntette meg, hanem azt a próbaidő lejárta előtt két nappal mondták fel. Ami önmagában nem törvénysértő, legfeljebb érdekes egybeesés a Fideszhez közeli alkalmazott bántalmazásával.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az eset kapcsán az elsőrendű vádlottat súlyos testi sértés, személyi szabadság megsértése, valamint az egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése bűntettében, két társát pedig ez utóbbi két tényállás miatt marasztalta el. Valamennyien két évtől tíz hónapig terjedő szabadságvesztés büntetést kaptak, de annak végrehajtását felfüggesztették.

A Fővárosi Törvényszék a fellebbezések nyomán a verdiktet idén márciusban helybenhagyta. A végzés indokolása szerint „az elsőfokú bíróság széleskörű, példaértékű bizonyítási eljárást folytatott le, amelynek keretében az ügy ténybeli és jogi megítélésének alapjául szolgáló releváns bizonyítékokat a megalapozott elbíráláshoz szüksége körben és mértékben feltárta”.

Mindezek után az olvasóra bízzuk, hogy eldöntse: van-e Kubatov-lista. Mellesleg a másodrendű vádlott – ami az ítélet indokolásából is kitűnik – saját nyilatkozata szerint a Fidesz központi hivatalában dolgozik. A két másik elítélt kapcsán nem áll módunkban további információval szolgálni.

 Érdekes, hogy Pikó András VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt kampánystábjának az ajánlóívek feldolgozásáról készült fotó alapján jogosulatlan adatkezelést végzett a kerületi jegyző – a helyi választási iroda vezetője – által tett feljelentés alapján. A hatóság már másnap kiszállt a stáb irodájába, ahol kihallgatásokat folytattak, s laptopokat foglaltak le. Korábban a blogunkon is megírtuk: néhány fénykép alapján nem lehet büntetőeljárást indítani, s az íveket meg kell számolni, mert ha a választási iroda által kiadott nyomtatványok közül hiányzik valamennyi, laponként ezer forint büntetést kell fizetni. Másfelől teljesen érthető, ha megnézik, hogy azokat a formai követelményeknek megfelelően töltötték-e ki, mert amennyiben a szükséges adatok közül bármelyik hiányzik, az ajánlás érvénytelen. Az egész nem volt másra jó, mint az ellenzék megfélemlítésére, de kész szerencse, hogy a rendőrség ezúttal helyesen tette a dolgát, és nem avatkozott bele a választási küzdelembe.

 (Fotó: Kubatov Gábor, 24.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9015200988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása