Magyar Ügyvéd Blog

Borkai akkor mond le, amikor akar – a többi csak mellébeszélés

2019. október 19. - Magyar Ügyvéd

borkai.jpgHat hónapig nem mondhat le a szexbotrányba és egyes feltételezések szerint korrupciós ügyekbe keveredett régi/új győri polgármester – több helyütt is olvasható volt a hír. De ez nem igaz: Borkai Zsolt akkor távozik, amikor akar. Kétségtelen, hogy hatalmi szóval, amennyiben a győri közgyűlés a képviselőtestület önfeloszlatását kezdeményezi, eltávolíthatja a városvezetőt, s erre tényleg érvényes a választást követő hat hónapos határidő. Akkor Borkai megbízatása is megszűnik, s kötelező új választást kiírni a polgármesteri és a képviselői posztokra egyaránt.

Nyilvánvaló, hogy a győri ügy egy nagyobb politikai játszma része. A fideszes Borkai Zsolt a kompromittáló felvételek nyilvánosságra hozatala után még a választás előtt – akár az utolsó pillanatban – saját elhatározására is visszaléphetett volna, ami kizárólag a saját döntésén múlott. Nincs az a felsőbb hatalom, amely az efféle lépésben erőszakkal befolyásolhatta volna.

Egyes sajtóhírek szerint Kövér László házelnök ezt is kezdeményezte, de Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: „lemondatni nem tudtunk volna senkit sem egy választás előtt, mert abban az esetben, ha Borkai Zsolt nem indul el a győri polgármesteri választáson, akkor a győriek előtt nem lett volna választási lehetőség. Ezért meg kellett várnunk, hogy a győriek eldöntsék, mit akarnak. Ezek után pártelnökként megtettem, amit ilyenkor cselekedni kell”. Kár, hogy maradt volna még három jelölt, de erről a miniszterelnök urat talán elfelejtették tájékoztatni.

Szóval ez egy politikai játszma volt: Borkait nem is akarták visszaléptetni, mert Győrt nem szerették volna elveszíteni, viszont a polgármestert a pártból eltávolították. Csakhogy ezzel a városvezetőt nem moshatták tisztára, miként a Fideszt sem, amely keresztény értékeket valló pártként eltűri a polgári erkölccsel is összeegyeztethetetlen kicsapongásokat és a korrupciógyanús ügyleteket.

Mindez egyébként addig magánügy is lehetne, ha valaki a saját pénzén dőzsöl hölgyek társaságában az Adrián. Amint azonban felvetődik, hogy a Borkai vezette hivatal gyanúsnak tűnő szerződéseket köt, amelyek kedvezményezettjei látják vendégül a polgármestert egy magánjachton, a dolog kezd kínossá válni. Ami már túlmutat a magánszféra védelmét megillető alkotmányos jogon.

Na, ebből másszon ki arcvesztés nélkül a Fidesz. Valószínűleg akkor sem fog sikerülni, ha Borkai napokon belül távozik – a jogszabályok erre minden ellenkező híreszteléssel szemben lehetőséget biztosítanak –, s még rosszabb megoldás lenne, ha az egyébként kormánypárti többségű képviselőtestület maga kezdeményezné hat hónap múlva az önfeloszlást, hogy megfossza tisztségétől a polgármestert. Ezt Orbánék eltaktikázták, miközben lehetséges, hogy többet veszítettek Borkai indulása miatt, mintha visszaléptetik.

Más kérdés, hogy a jelöltet erre nem kényszeríthették volna, miként a lemondásra sem. Itt sok múlik Borkain, aki úgy véli, a város a viselt ügyei ellenére is bizalmat szavazott neki, s őket nem hagyhatja cserben. De miről is beszél, amikor a Fideszből történő kilépéséről szóló pár perces sajtótájékoztatót is csak testőrök kíséretében meri megtartani, kérdésekre meg nem válaszol? Nem irigyeljük, mert maga is úgy érzi, hogy bujkálnia kell, de ez rövid távon sem tartható helyzet.

Ne törjünk azonban pálcát senki felett, hanem várjuk meg, az igazságszolgáltatás mire jut, mert feljelentések már vannak. Az esetleges büntetőügyek jogerős befejezése előtt Borkait is megilleti az ártatlanság vélelme. Más kérdés, hogy a kormányoldal a súlyos, az érintett által sem vitatott morális aggályok ellenére miért ragaszkodik a polgármesterhez.

De most ezen lépjünk túl, mert az ellenzéknek is megvan a maga baja. Összefonódásokról, kenőpénzekről, fenyegetésekről, háttérmutyikról beszélgetnek azokon a hangfelvételeken XIX. kerületi szocialista kerületi politikus, akiről a Magyar Nemzet háromrészes cikksorozatban számolt be. A felvételeken zömében Lackner Csaba kispesti, azóta szintén megválasztott képviselőjelölt beszél más politikusokról és azok dolgairól. Lacknerről a Hírtévé egy videófelvételt is közölt, ezen a férfi másokkal együtt egy drogpartinak tűnő találkozón mesél a kerületi ügyekről. Lackner súlyos állításokat fogalmazott meg a XIX. kerület vagyonkezelő vezetőjéről, a szintén szocialista kerületi képviselő Kránitz Krisztiánról.

De legalább Gajda Péter MSZP-s polgármester világossá tette: amennyiben bizonyíthatóan ő van a felvételeken és még kokaint is fogyasztott, akkor felszólítja, hogy adja vissza a mandátumát és távozzon a közéletből. Lakcner egyelőre csak MSZP-beli tagságát függesztette fel.

Azután ott van Mohács ügye. Tragikus körülmények között 63 évesen meghalt a város polgármestere. aki húsz évig volt hivatalban. Szekó József most is indult volna a választáson, egyetlen ellenfele pedig az MSZP-s Csorbai Ferenc volt, aki így maga maradt versenyben. Ám ennek ellenére sem lépett vissza, s bár 1800 körüli támogató szavazatot kapott, az urnákban volt négyezer érvénytelen voks is. A város lakói tehát egyértelműen kifejezték nemtetszésüket a kialakult helyzet miatt, de Csorba ennek ellenére hivatalba lép.

A település valamennyi egyéni választókerületében viszont a Fidesz nyert, így az új polgármesternek erős ellenszélben kell majd kormányoznia. De valószínűleg túl sok ideje nem lesz erre, mert a testületi többség csaknem bizonyosan büntetni fogja: hat hónap múlva a képviselőtestület feloszlathatja magát, s akkor menesztik a polgármestert is, és jöhet az új választás.

Kétségkívül súlyos morális kérdés, hogy Szekó elhunyta nyomán vissza kellett volna-e lépnie a vetélytársának, de volt másutt is példa ilyesmire. Például a 2014-es önkormányzati választás előtt egy nappal halálra gázolták Váradi Andrást, Alcsútdoboz Együtt-PM támogatta, Mészáros Lőrinc terjeszkedése ellen küzdő polgármesterjelöltjét, az "igazmondó juhászt", és akkor senkinek eszébe sem jutott, hogy a két másik vetélytársának – a Fidesz–KDNP-s Tóth Erikának, illetve a független Oláh Istvánnak – vissza kellett volna lépnie. Mindezek után sem szúrt szemet senkinek, hogy Tóth Erika győzött. A helyi lakosokat nem zavarta, hogy tragikus körülmények között kiesett egy jelölt, mert mindössze 13 érvénytelen szavazólap került az urnákba.

Mi ez, ha nem kettős mérce?

(Fotó: index.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1915233106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása