Magyar Ügyvéd Blog

Fura időutazás – avagy mi történt a bírósági vezetőkkel?

A Magyar Bírói Egyesület elhatárolódik

2019. december 02. - Magyar Ügyvéd

ku_ria1.jpg„A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódik” – írják bírósági vezetők „Kedves Elnök Asszony!” kezdetű levelükben. Majd így folytatják: „Köszönjük, hogy támogatásoddal az Alaptörvény szellemének legjobb értőivé (...) váltunk”.

A levél címzettje minden bizonnyal dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) alkotmánybíróvá avanzsált korábbi vezetője, s iránta az „Elnöki köszönet” című irományban 24 bírósági vezető fejezte ki örök háláját. „Soha el nem múló tudást, érzést kaptunk Tőled bírói hivatásról, bírói függetlenségről pártatlanságról, méltányosságról, elfogulatlanságról, igazságosságról, melyet ezúton is hálásan köszönünk”.

A bíróságok Handó igazgatása mellett a „digitális fejlődés motorjai” lettek, az ítélkezési teljesítmény pedig „Európa élvonalába repített bennünket” – olvasható még. De az öt tábla közül négyen, valamint a törvényszékek elnökei szerint „magasabb szintre léptünk a bírói önigazgatás gyakorlásában és annak tökéletesítésében is”.

Érdekes lenne tudni, hogy a jogkereső közönség miként vélekedik erről. Vajon a pártatlan igazságszolgáltatásba vetett hitet mennyiben erősíti ez a múlt század ötvenes éveit idéző stílus? Miként érvényesülhet az ítélkezés függetlensége ott, ahol a bírósági vezetők egyike sem tiltakozott az efféle szervilizmus ellen?

Kérdéses az is, mit szól ehhez az egészhez az Országos Bírói Tanács (OBT), amely az OBH-elnök vélelmezett sorozatos törvénysértéseire hivatkozva a parlamentnél egyenesen Handó Tünde menesztését kezdeményezte – ám kevés sikerrel. S mi a véleményük azoknak, akiknek a vezetői kinevezését az OBT szerint Handó önkényesen akadályozta meg? Az sem közömbös persze, hogyan gondolkodnak – Ady után szabadon – az elbocsátó, szép üzenetről az ítélkező bírák.

Szeretnénk azt hinni, hogy ez az egész levél csak egy sikerületlen tréfa, egy pamflet. Egyébként no comment...

Frissítés

A Magyar Bírói Egyesület a bíróságok vezetői - a törvényszékek és az ítélőtáblák elnökei - dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal leköszönő elnökének távozása alkalmából közzétett nyílt levelében írtaktól elhatárolódik és egyértelműen kifejezésre juttatja, hogy

- az abban írtak nem a bírói kar véleményét tükrözik;

- a levél stílusával és tartalmával nem tud azonosulni, mert az nem felel meg a Bírák Etikai Kódexében foglalt elvárásoknak, az alkalmas a bírói hivatás méltóságának, pártatlanságának, illetve ezek látszatának veszélyeztetésére;

- az aláíró vezetők megnyilvánulása saját méltóságukat és ezáltal az egész bírósági szervezet méltóságát is csorbítja!

„Az igazi törvényeket nem írták könyvekbe és nem őrködnek fölöttük fizetett tisztviselők” – idézik Wass Albertet a levélben. Ezek „benned és körülötted élnek, és a világ teremtésétől a világ végezetéig változatlanok”. De akkor mire is az alaptörvény és az írott jog, amelynek szolgálatára a bírák felesküdtek?

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7315334006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása