Magyar Ügyvéd Blog

Már az ügyvédeket is listázzák?

2020. január 31. - Magyar Ügyvéd

magyargy_1.jpg„Megszereztük (...), mennyi pénzt nyertek el a magyar államtól azok az ügyvédek, akik jogerősen elítélt bűnözők nevetséges indokaira hivatkozva milliárdokat kapnak kártérítésként” – írja az Origo. A kormányhoz közeli portál olyan ostobaságokat beszél, hogy arra válaszolni sem lenne érdemes, de képtelenek vagyunk befogni a szánkat. Bár az ősi latin mondás szerint a sas nem kapkod legyek után.

„Megszereztük a pontos adatokat arról, hogy mennyi pénzt nyertek el a magyar államtól azok az ügyvédek, akik jogerősen elítélt bűnözők nevetséges indokaira hivatkozva milliárdokat kapnak kártérítésként. Az ilyen ügyvédek közé tartozik Magyar György és ügyvédi irodája is: csak ők egyedül több mint félmilliárd forintot pereltek ki az államtól” – írja az Origo. A kormányhoz közeli hírportál megtisztel minket azzal, hogy tudósít a sikeres tevekénységünkről. Hazug, az olvasót megtévesztő viszont a listán feltüntetett összeg, ami a teljes kártalanítást jelenti, és köszönőviszonyban sincs az ügyvédeket megillető munkadíjjal.

A lakájmédia arra törekszik, hogy ellenérzéseket gerjesszen az ügyvédekkel szemben. Ennél sokkal fontosabb azonban azt hangsúlyozni, ha nem kapnának az elítéltek kártalanítást, nem lenne miből levonni a bűncselekmények áldozatainak megítélt kártérítést, illetve a gyermekeiket nevelő hozzátartozók sem jutnának hozzá a tartásdíjhoz.

Köszönjük mindazáltal az ingyen reklámot, mert ezt olvasva bizonyára sokan úgy gondolják, hogy érdemes hozzánk és kollegáinkhoz fordulni, hiszen azt sugallják, hogy mi mindig nyerünk. Ez vonatkozhat a kínzásnak, az embertelen vagy megalázó bánásmódnak kitett elítéltekre, de akár mindazokra a kormánypárti politikusokra és bárki másra is, aki ellen valamilyen okból büntetőeljárás indul. Ígérjük, nekik is az ügyvédi eskünknek megfelelően igyekszünk biztosítani a védelemhez való alkotmányos jog érvényesülését. S ha jól tesszük a dolgunkat, akkor az ő ügyüket is sikerre visszük, miközben az ügyvédi titoktartás okán a megbízás részleteiről továbbra sem adunk tájékoztatást.

Lehet, az összehasonlítás sántít, ám miért nem firtatja a lakájmédia, hogy a kormányhoz közeli vállalkozások mennyit nyernek az irányított közbeszerzési eljárásokon? Az pedig miért nem fáj a most hőzöngőknek, hogy mennyi pénzt szakít le valaki számla nélkül bármilyen szolgáltatásért? Adott esetben így akár kockázat nélkül lehet milliókat keresni, miközben az ügyvédek átlátható módon adóznak az őket megillető jövedelem után, s fizetik a munkatársaikat, a bérük járulékait és a rezsit.

Így az Origó egész története kész átverés. Kezdjük azzal, hogy a portál közölt egy listát, amely szerint mintegy hatvan ügyvédi iroda vállalt képviseletet az emberi jogok európai egyezményével ellentétes körülmények között fogva tartottak képviseletében. A listájuk alapján a kifizetett kártalanítási összeg teljességében – vettük a fáradságot, és összeadtuk az Origo bizonytalan adatai alapján – 5,4 milliárd forintról, s nem a hivatalos, ámde valótlan források szerinti körülbelül tízmilliárdról szól. Miközben az sem derül ki, hogy ez az egész mennyi időre vonatkozik. Ugyanakkor nem 12 ezer, hanem szintén a lista szerint hatezer ilyen ügy volt.

Arról nem is beszélve, hogy a kormányhoz közeli médium honnan vette ezt a névsort és a konkrét összegeket? Vannak sejtéseink. De ki és milyen alapon listáz ügyvédeket? Itt korántsem közérdekű adatokról van szó, mert azok a pénzek, amelyekre az Origo utal, az ügyvédi irodák letéti számlájára érkezett összegekre vonatkozhatnak, s azok legnagyobb része az érdekelteket illeti meg.

Az efféle információk nyilvánosságra hozatala különben jogilag is meglehetősen aggályos, mi több, törvénysértő. Mindez ugyanis nem közérdekű adat, és még az sem kerülhet nyilvánosságra, hogy az egyes ügyfeleket melyik ügyvédi iroda képviseli. Már hangsúlyoztuk, hogy az ügyvéd és az ügyfél bizalmi viszonyából fakadóan a jogi képviselettel összefüggésben ellátott tevékenység egyetlen részlete sem tartozik másokra.

Hogy egy gázszerelő kinek, milyen feltételek mellett mit és mennyiért szolgáltat, ahhoz sincs közünk. Ám a szakmánkkal kapcsolatos megalapozatlan feltételezéseket ügyvédtársaim nevében is visszautasítom. A hivatásrend hitelét rontó gyanakvás biztosan nem vezet semmi jóra.

Az viszont, hogy mennyit volt kénytelen kifizetni összeségében az IM az ügyfeleink javára a fideszes kétharmad által hozott törvénynek megfelelő bírói végzések alapján, már kétségkívül közérdekű adat. Ha ugyanis a kormány valamilyen jogszabály hibás, esetleg a nemzetközi szerződésekkel ellentétes alkalmazása miatt fizetni köteles, az adófizetők pénzét herdálja el. Ám azt listázni, hogy az efféle perekben melyik ügyvéd vett részt, egészen durván jogellenes.

Bár nem szégyelljük: ha valaki azért fordul hozzánk, mert valamilyen jogsérelem érte, annak a képviseletét el fogjuk látni. Például akkor is, ha Magyarország figyelmen kívül hagyja az Európa Tanács által elfogadott, s törvénnyel kihirdetett emberi jogok európai egyezményét, és nem javít a börtönviszonyokon. Amennyiben a kormány felfüggeszti vagy megtagadja az elítéltek kártalanítását, azt sem hagyjuk majd szó nélkül.

Végezetül: az ügyvédeknek, ügyvédi irodáknak is el kell számolniuk az adóhatósággal szemben a bevételeikről. Nyugodtan vizsgálják meg, hogy mennyi pénzt nyertek a magyar államtól az ügyvédek a károsultaknak. Ám ez nem az ügyvédeké, és ismételten hangsúlyozzuk, hogy a kártalanítást a 2017-től hatályos jogszabályok szerint a „nevetséges indokokra” hivatkozva pert nyert fogva tartottak, illetve a velük szemben megítélt követelések kedvezményezettjei – például a bűncselekmények sértettjei, a tartásdíjra jogosult szülők – kapják.

S akkor nézzük a hazai jogot: a „zárkában vagy a lakóhelyiségben elhelyezhető létszámot úgy kell meghatározni, hogy minden elítéltre hat köbméter légtér és egyéni elhelyezés esetén legalább hat, közösen elhelyezett elítéltek esetén személyenként legalább négy négyzetméter élettér jusson”. Ez elég egyértelmű, és nincs benne semmi nevetséges.

Azon sem érdemes kacagni, hogy hazai jogszabály alapján „kártalanítás jár az elítéltnek vagy az egyéb jogcímen fogvatartottnak a fogva tartása során a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiánya és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény, különösen az illemhely elkülönítésének a hiánya, a nem megfelelő szellőztetés, világítás, fűtés vagy rovarirtás (...) által előidézett sérelem miatt”.

De aki akar, kacagjon ezen is, mégsem kívánjuk, hogy akár egy gondatlanságból elkövetett bűncselekmény okán bárki kipróbálja, milyen viszonyok várják a magyar börtönökben. Ám ha a sors úgy hozza, pártállástól függetlenül mindenki számíthat ránk. Mi nem listázunk, jöhet hozzánk bárki, legyen szó segédmunkásról vagy aktív – akár fideszes – politikusról, a jogi képviselete érdekében megtesszük mindazt, amire az ügyvédi eskünk kötelez, s be fogjuk tartani az ügyvédi titokra és az ügyvédi etikára irányadó rendelkezéseket.

„Őszinte beismerő vallomást teszek. Én zárattam börtönbe a rabokat. Én fordultam a nevükben Strasbourghoz. Én hoztam strasbourgi ítéletet, hogy Magyarország változtasson a börtönkörülményeken, és fizessen kártalanítást. Ezek után én hoztam törvényt fideszes kétharmaddal, hogy a magyar bíróságok miként ítéljék meg az elítéltek kártalanítását. Természetesen én hoztam meg a magyar bírói határozatokat, hogy kinek mennyit kell fizetni, de az már nem én vagyok, aki ezeket a jogerős bírói ítéleteket nem akarja végrehajtani” – ezt mondtam az ATV-nek.

Ez az ügy az Orbán Viktorral készített szokásos péntek reggeli, a Kossuth Rádióban elhangzott interjúban is felmerült: ismét kérdezték a börtönkártérítésekről. A műsorvezető felsorolta, hogy például Magyar György ügyvédi irodája 420 esetben összesen 500 millió forintot kártérítést perelt ki rabok részére kártérítés címén. Erre a miniszterelnök úgy reagált:

„Harminc éve vagyok a politikában, és 14 éve miniszterelnök, azt gondoltam, nekem már nem tudnak újat mutatni, de ilyet én még nem láttam. Itt van ez a börtönbiznisz. Emberek – akik ügyvédnek mondják magukat – felépítenek egy bizniszt, és 12 ezer pert indítanak a saját hazájuk ellen, egy teljesen mondvacsinált ügyben. Kínzás ürügyén ítéleteket csikarnak ki, a pénzen pedig megosztoznak a bűnözőkkel, a pénz 60 százaléka pedig ezekhez az ügyvédekhez kerül. Én nem tudom ezek az emberek, hogy kapták a diplomájukat, de a leghatározottabban szeretnék fellépni a börtönbiznisz ellen.”

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy most nagy erőkkel fognak új épületeket – börtönöket – megnyitni, hogy ne legyen jogi hivatkozási alapja a raboknak. Ebből pedig az következik, hogy eddig mégis volt hivatkozási alap, különben minek kellene nagy erőkkel új börtönöket építeni?

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9915448550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása