Magyar Ügyvéd Blog

Rendkívüli jogrend: Orbán bejelentette, de teljes a bizonytalanság

2020. november 04. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2020-11-04_12_46_27.pngRendkívüli jogrend lépett hatályba a koronavírus-járvány terjedése miatt szerda nulla órától. De hogy ez mit jelent, arról legfeljebb annyi információnk van, amit a miniszterelnök a kedd esti Facebook-üzenetében elmondott. Az azonban nem jogforrás, így a megfelelő végrehajtási rendeletek nélkül egyelőre csak találgatni tudunk, mi vár most ránk.

Szózatot intézett Orbán Viktor miniszterelnök az ő népéhez kedd este valamivel hét óra előtt, amely szerint a koronavírus-járvány második hullámának egyre romló számaira reagálva a kormány újabb szigorító intézkedéseket hozott. E szerint:

- rendezvényeken csak minden harmadik széken lehet ülni, a maszk viselése kötelező;

- a hatóságok minden rendezvényt ellenőriznek, és ahol kell, azonnal bezárják a helyet;

- a szórakozóhelyeket bezárják;

- éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lesz, éjfélig mindenkinek haza kell érnie;

- a tömegközlekedésben a reggeli és délutáni csúcsban járatsűrítés lesz;

- újra ingyenes lesz a parkolás az országban mindenütt.

Mindezzel csak egyetlen nagy baj van: Orbán közlése szerint szerda nulla órától életbe lépett a rendkívüli jogrend – az alaptörvény szerinti veszélyhelyzet –, de a Magyar Közlöny tegnapi számából mindössze ennyi derül ki. Illetve még annyi, hogy a „veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek”.

De hol vannak ezek a kormányrendeletek? A miniszterelnök Facebookon tett nyilatkozata ugyanis nem jogforrás, hanem legfeljebb a kormányülés utáni tájékoztatás. Amíg nem születnek meg azok a bizonyos „külön kormányrendeletek”, addig mindenki bizonytalanságban marad, és úgy értelmezi a kormányfő bejelentéseit, ahogyan akarja.

Szóval teljes a jogbizonytalanság. Miközben a járvány megjelenése óta eltelt bő fél év, és minden érdekelt hangsúlyozta: számítani kell egy második hullámra is. A szakértők nem tévedtek, mert már szeptember elején lehetett látni, hogy nő a fertőzöttek száma, a pandémia egyre több áldozatot követel, s mára több mint kétezer a halott.

Mit tett azóta a kormány? Úgy tűnik, halogatták a szigorító intézkedéseket, és a járvány megfékezéséhez szükségesnél jóval kevesebb embert teszteltek. Most hirtelen megvilágosodtak? De ehhez tényleg szükség volt arra, hogy a halálesetek száma megközelítse a napi százat?

Volt tehát idő bőven arra, hogy intézkedési tervet dolgozzanak ki, amelynek része lehetett volna, hogy a szükséges jogszabálytervezeteket is előkészítsék. Ehhez képest mi történt: Orbán hirtelenjében videóüzenetet intézett a népéhez. Kár, hogy ezzel csak további bizonytalanságot idézett elő. Miközben megtagadták, hogy a járvány terjedésével kapcsolatban települési/kerületi, nemek és életkor, illetve foglalkozás szerinti részletes bontásban adatokkal szolgáljanak.

Vajon mit akartak ezzel elérni? Miért gondolták, hogy célravezető eltitkolni az információkat a polgárok elől? Ez kinek állt az érdekében? Lehetséges, ha pontosan tudhatjuk, melyik városban, fővárosi kerületben, községben mekkora a fertőzés kockázata, talán kedvezőbb lenne a járványügyi helyzet.

Visszatérve az eredeti kiindulási ponthoz: bejegyzésünk írásakor változatlanul mindössze annyi ismerettel rendelkezünk, hogy szerda nulla órától rendkívüli jogrend lépett érvénybe. Csak remélni tudjuk, hogy mire ez az írásunk megjelenik, a kormány tudni fogja, mit akar, és nyilvánosságra hozza azokat a rendeleteket, amelyek alapján egyértelművé válnak, milyen magatartási szabályok vonatkoznak ránk.

A biztos rossz is jobb, mint a bizonytalanság!

(Fotó: Facebook / Orbán Viktor)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8616273614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása