Magyar Ügyvéd Blog

Helikopterről kell üldözni a rénszarvasokat, mert ettől a járvány is megijed

2021. augusztus 26. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-08-26_11_15_17.pngÚgy buzdítja a lakosságot oltakozásra a miniszterelnök, hogy maga leszögezte: a két adag kínai vakcina után ő nem tartja szükségesnek a harmadik oltást, ami önmagában eléggé ellentmondásos, hiszen a kormány lehetővé teszi bárkinek a harmadik vakcina felvételét. De az első adagon is csak 5,7 milliónyian vannak túl. Ennél azonban fontosabb, hogy Semjén „fővadász” Zsolt kedvéért lesz nálunk vadászati világkiállítás 70 milliárdért.

Orbán Viktor emailben buzdít oltásra, Budapesten tárgyalt az orosz külügyminiszter, a budapestiek ötleteit valósítja meg egymilliárd forintból a főváros, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a vadászati világkiállításon a teljességre törekszünk – ezek voltak az ATV A nap híre című, Simon András vezette műsor témái kedden, s az adás vendége volt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, László Imre, Újbuda DK-s polgármestere, valamint jómagam. A teljes beszélgetést a fenti linkre kattintva tekinthetik meg, így az alábbiakban elsősorban arról írunk, ami nem fért bele a 35 percbe, de fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk róla.

Úgy buzdítja a lakosságot oltakozásra a miniszterelnök, hogy maga leszögezte: a két adag kínai vakcina után ő nem tartja szükségesnek a harmadik oltás felvételét, ami önmagában eléggé ellentmondásos. Meg az is, hogy mennyire sikeres a járvány elleni védekezés – amire László Imre hívta fel a figyelmet. A 8,8 millió lakosú Izraelben nagyjából egymillió fertőzöttből hat és fél ezren haltak meg, nálunk a 800 ezerből 30 ezren. Tényleg ez a siker? Bangóné még hozzátette: számos műtét és kezelés maradt el a járványhelyzet miatt, s meglesznek ennek is a következményei.

Amúgy a kormányfő a vasárnapi rádióinterjújában jelezte: rengeteg embernek fog levelet írni, amelyben arra kér mindenkit, hogy minél többen, minél hamarabb vegyék fel az oltást. „Azokat az időseket, akik eddig nem oltatták be magukat, külön felkeresik a háziorvosok, a diákoknak pedig az iskolákban is elérhetővé tesszük az oltást. Ezzel párhuzamosan lehetővé tettük a harmadik oltás felvételét minden honfitársunk számára” – részletezi levelében a miniszterelnök.

Akkor most mi van? Lehetővé teszik a harmadik oltást, amiből Orbán nem kér? Azután sorolhatjuk még a kérdéseket, például a háziorvosok miért nem tudnak semmit erről a feladatról? Sajnálatos ugyanakkor, hogy máig nincsenek megbízható információk a kínai vakcina hatékonyságáról – Orbánt mellesleg azzal oltották –, és a járvánnyal kapcsolatos adatok valódiságában ezért is sokan kételkednek. Arról már ne is beszéljünk, hogy a nemzeti konzultáció népszerűsítésére költött sok-sok milliárdot miért nem a pandémia elleni védekezésről szóló kampányra fordították? Már csak azért is, mert öt és fél milliónál tartunk a két oltáson túllévő emberek számát illetően, ami nagyon nem akar növekedni.

De vannak további aggályaink is. Miközben a szomszédos országokban szigorító intézkedéseket vezetnek be, kormányzati források szerint 700 ezer ember jelent meg mindenféle korlátozás nélkül az augusztus 20-i tűzijátékon. A nálunk is romló járványügyi adatok tükrében – legutóbb egy nap alatt 340 új fertőzöttet regisztráltak, ami a korábbiakhoz képest igen jelentős növekedést jelent – vajon nem lesz meg ennek a böjtje? Az oktatásról már ne is beszéljünk, mert a köz- és a felsőoktatási intézményekben másfélmillió gyermek és fiatal ül majd be szeptemberben az iskolapadba, döntő többségük oltás nélkül.

Ami meg Szergej Lavrov orosz külügyminisztert illeti, ő a Magyar Nemzetnek nyilatkozta: „nyugtalanságra ad okot Ukrajnában az alapvető emberi jogok betartásában mutatkozó folyamatos hanyatlás”. Ami azért elég pikáns, mert Oroszország kapcsán vajon nem merülhet-e fel az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásával összefüggésben számos aggály? Például az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként arra szólította fel a közelmúltban Moszkvát, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött – korábban egyes hírek szerint megmérgezett – ellenzéki politikust.

És a sor még vég nélkül folytatható, mert Putyin Oroszországa minden, csak nem demokrácia, lásd a civil szervezetek és a független sajtó elleni fellépéseket, amelyek Orbán számára is példaként szolgálnak. Kész szerencse, hogy a Krim-félsziget – esetleg Erdély – annektálása nem szerepel a NER céljai között. Így tulajdonképpen érthető – amint Lavrov fogalmazott –, hogy „megbocsátják” Magyarországnak az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozását. Hiszen jól jön nekik Orbán, mint „trójai faló”, aki mást sem tesz, mint próbálja bomlasztani az uniós egységet, miközben amíg jön a dohány, addig nem feszíti a végletekig a húrt – jegyeztem meg.

Viszonylag békés téma volt a főváros által kitalált részvételi költségvetés: egymilliárd forint elköltéséről a budapestieket kérdezték. Ez egy jó ötlet, mert miért ne dönthetnének a polgárok legalább egy ilyen, a főváros büdzséjéhez képest amúgy szerény összegről? Szerintem ennek egyértelmű olvasata az, hogy végre a választások között is emberszámba veszik a polgárokat, akik ha korlátozott mértékben is, de szavazhatnak az adóforintjaik felhasználásáról. Igaz, ezzel a lehetőséggel mindössze 13 ezren éltek, ám ez egy tanulási folyamat kezdete, miként az ellenzéki előválasztás is.

Az adás utolsó kérdése a vadászati világkiállításra vonatkozott, ami azért is érdekes, mert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – úgy is, mint a nemzet „fővadásza”, aki helikopterről kergette Svédországban a rénszarvasokat – azt állította, a vadászok a legnagyobb természetvédők. Nagy István agrárminiszter is arról beszélt, hogy a vadászok a legaktívabb természetvédők közé tartoznak. A természetvédelem, a vadászat, a gasztronómia, a minőségi pálinkafogyasztás szervesen összekapcsolódnak, nemzeti összetartozásunk formálói – fogalmazott.

Ezt a fura gondolatmenetet többszöri olvasás után sem értjük, de ez legyen a mi hibánk. Azt viszont képesek vagyunk felfogni, hogy a szeptember 25-e és október 14-e közötti időre hivatalosan az „Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás” címen meghirdetett rendezvényre 70 milliárdot szán a kormány. A Velencei-tó megmentésére viszont nem jut 40 milliárd. Érdekes következtetés adódik ebből: a nemzet „fővadásza” talán mégsem a legnagyobb természetvédő? Pedig könnyen lehet, hogy többen szeretnének a természetes vizeinkben strandolni – beleértve a Balatont is, amelynek partjait a NER-lovagok igyekeznek kisajátítani –, mint amennyien rénszarvasra akarnak helikopterről vadászni.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr816671120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása