Magyar Ügyvéd Blog

„Stop, Gyurcsány!” – mennyibe is kerül nekünk ez a cirkusz?

2021. szeptember 07. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-09-07_13_52_40.pngTényleg ma is ott tart a Fidesz, hogy „Stop, Gyurcsány!” címen kell petíciót hirdetnie? Pedig hol van még a jövő évi parlamenti választás? Ez most csak egyfajta kampányeszköz – érdemi jogkövetkezmények nélkül. A kormánypártoknak azonban futja rá, hogy a választókat jó előre hülyítsék. Egyébként csupán a Fidesz ötmilliárdos állami támogatást zsebelt be tavaly, miközben a sorban második MSZP-nek ennek valamivel több mint a tizede jutott.

Öt nap alatt már több mint százezer ember csatlakozott a Fidesz által indított "Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony!" címet viselő petícióhoz – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján. A politikus az egyik aláírásgyűjtő standnál, a budapesti Batthyány téren újságíróknak azt mondta: folytatják az aláírásgyűjtést, és ezen a héten 2138 helyszínen lehet majd a petícióhoz csatlakozni, amiben több ezer önkéntes segít. Hollik szerint az aláírók száma azt bizonyítja, nagyon sokan vannak olyanok, akik nem felejtették el Gyurcsány Ferenc „bűneit”, azt, hogy a DK elnöke 2010 előtt hogyan „tette tönkre” Magyarországot.

De vajon mi a cél? Egy petíciónak nincs semmilyen jogkövetkezménye, szemben a kormány által kezdeményezett ostoba népszavazással. A pedofilellenes – bár inkább homofób – referendum persze borítékolhatóan érvénytelen lesz. Azonban nálunk a pénz nem számít, bár a népszavazásnak – már ha Orbán Viktor nem farol ki az eleve csúfos kudarcra ítélt ötletéből – csupán a technikai költsége olyan 12 milliárd forint lehet. Ehhez képest a Fidesz és a KDNP közös, Gyurcsány- és Karácsony-ellenes gyűlöletkampányára a Facebookon és a YouTube-on eddig elköltött vagy 130-150 millió csak aprópénz.

Mellesleg van miből hülyíteni a választókat, mert a nagyobbik kormánypárt tavalyi bevétele az ÁSZ vizsgálata szerint 5,7 milliárd forint volt, amelyből 5 milliárd az állami támogatás. Ebből azonban mindössze 1,2 milliárdot költöttek el. Csupán az összehasonlítás kedvéért: a sorban második MSZP 747 millióból, a DK 464 millióból, a Jobbik 400 millióból, a Párbeszéd 213 millióból, a KDNP pedig 190 millióból gazdálkodhatott.

Bőven futja tehát a kormánypártoknak szinte mindenre, ketten együtt elvitték ugyanis a parlamenti frakcióval rendelkező hat politikai szervezetnek járó állami támogatás legalább 70-80 százalékát. A pénz pedig hatalom, és a források zömével a NER-t támogató két párt rendelkezik. Ezzel szemben az ellenzéki együttműködésben részes hat szervezet együttesen fogcsikorgatva is legfeljebb egymilliárd körüli összeget költhet az előválasztásra, amelynek jelentős részét a rendszer jogszerű működtetésének költségei teszik ki.

A tényszerűség kedvéért – mert mi másként gondolkodunk a korrekt tájékoztatásról, mint a Fidesz, – idézzük szó szerint, miről is szól a petíció: a kudarcokkal teli Gyurcsány-korszak után 12 évvel „Gyurcsány Ferenc a Gyurcsány-show szereplői mögé bújva újra hatalmat akar”. Hangsúlyozzák:

„Nem szabad engedni, hogy visszatérjen a múlt, és azok ragadják magukhoz a hatalmat, akik egyszer már tönkretették az országot.

Ezért

  • ha nem akarja, hogy újra hazudjanak ’reggel, éjjel, meg este’,
  • ha nem akarja, hogy újra szemeket lövessenek ki,
  • ha nem akarja, hogy újra fizetőssé tegyék az egészségügyet,
  • ha nem akarja, hogy újra elvegyék a 13. havi nyugdíjat vagy a családtámogatást,
  • ha nem akarja, hogy újra emeljék az adóját és a rezsijét,
  • ha nem akarja, hogy a baloldali politikusok újra nokiás dobozokban hordják szét az ország pénzét,
  • ha nem akarja, hogy migránsokat telepítsenek az országunkba,

akkor írja alá a petíciót!”

Ezek persze teljesen megalapozatlan felvetések, de az nem számít. A lényeg az, hogy a kormánypártoknak átkozottul sok pénzük van a választók befolyásolására, és a YouTobe-on szinte nincs olyan tartalom, amely ne a gyurcsányozós gyalázással indulna. Ami pedig a lényeget illeti, a Fidesz 11 éves ámokfutása összemérhetetlenül nagyobb kárt okozott a rászoruló embereknek. A minimálbéreseknek, a létminimum alatt élő nagycsaládosoknak, a nyugdíjasoknak, s akkor az egészségügyi és az oktatási rendszer tönkretételéről még nem is beszéltünk.

A szemkilövetés kapcsán meg engedtessék meg egy megjegyzés: a 2006-ban történtekért az szégyellje magát, aki a csőcseléket az utcákra szólította. Hollik Istvánnak erre is van érve; sokan még gyerekek voltak, amikor Gyurcsány Ferenc „békés tüntetőkkel szemben vezérelt lovasrohamot”, és erről a fiatalok mit sem tudnak. Szerencsére az internet nem felejt, és aki akarja, utánanézhet, hogy lovasrohamról szó sem volt, viszont az MTV székházának büféjét fosztogató „békés tüntetőknek” még tömegoszlatásra szolgáló vízágyút is sikerült felgyújtaniuk.

Most azonban nem ez a lényeg, hanem a hatalom megtartása, azért pedig a NER rendszerének semmi nem drága. Főleg ha a sorosozós, brüsszelezős, menekültellenes, gyurcsányozós, karácsonyozós kampányt a mi adóforintjainkból finanszírozhatják. Azt pedig ne higgye el senki, hogy több mint kétezer helyszínen ingyen gyűjtik majd az aláírásokat Gyurcsány és Karácsony lejáratása érdekében, szóval megy itt még el nem kevés közpénz erre. Amúgy a Fidesz megirigyelte, hogy a Civil Választási Bizottság legfontosabb célja megvalósult, és sikerült a közbeszéd tematizálása, s ezért a bugyuta kérdéseivel maga is az utcán akar kampányolni – nyilván erőteljes kormányzati hátszéllel, amelynek valós költségeit talán soha meg nem ismerhetjük.

Az ezzel kapcsolatos kiadásokkal egyszer valakinek majd mégis el kell számolnia. Reményeink szerint jövő tavasszal már érdemben is firtathatjuk ezt a dolgot. Az persze a választókon múlik, hogy elviselik-e továbbra is a NER önkényét.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3116681680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása