Magyar Ügyvéd Blog

Választás és népszavazás egyszerre: van megoldás a visszaélések megakadályozására

2021. december 06. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-12-06_21_47_25.pngMit tegyen az, aki a jövő tavaszi parlamenti választáson részt kíván venni, de nem szeretne a fideszes álreferendumon is voksolni? – tette fel a kérdést blogunk egy olvasója. A felvetés azért is lényegbe vágó, mert a népszavazás érvényességének feltétele az ötven százalékot meghaladó részvétel. Utánanéztünk: többféle megoldás is kínálkozik.

Nézzük tehát, mi lesz a helyzet, ha jövő áprilisban a parlamenti választás és a fideszes – „pedofilellenes” – álnépszavazás ugyanazon napra esik. Az egyik feltételezésünk – amit kormányzathoz közeli források sem cáfoltak –, hogy egyetlen névjegyzékkel várják majd a választókat jövő áprilisban a szavazókörökben. A végső szót persze az igazságügyi miniszter mondja ki, akinek a végrehajtási rendeleteket ki kell adnia.

Induljunk ki abból, hogy valóban egy névjegyzék lesz – ami egyébként ésszerű megoldásnak tűnik –, ám azon vélhetően mindenki neve mellett két rubrika szerepel majd. Az egyiket a szavazókörben akkor kell aláírni, ha valaki felveszi az országgyűlési választás szavazólapjait, a másikat pedig abban az esetben, amennyiben a referendumon is részt kíván venni. A két folyamat tehát valamennyire különválik. Mi történik akkor, ha valaki választani akar, de a népszavazásból nem kér?

Ez utóbbi esetben mit lehet tenni annak érdekében, ha meg akarjuk akadályozni, hogy visszaéljenek a nevünkkel? Az egyik, hogy nem vesszük át a népszavazási nyomtatványt, és nem is írjuk alá, hogy élni kívánunk ezzel a lehetőséggel. Ezzel persze a szavazatszámláló bizottság előtt vállaljuk, hogy nem kérünk a felesleges kérdéseket tartalmazó referendumból, főleg akkor, ha a második rubrikát egyszerűen áthúzzuk. Ami kistelepüléseken – ahol mindenki mindenkit ismer – akár gondot is jelenthet, hiszen nyilvánvalóvá tesszük a szándékunkat.

Aki emiatt aggódik, vegye át az összes szavazólapot, és a fülke magányában már azt tesz, amit akar. Például ne töltse ki a népszavazási nyomtatványt, hanem vigye haza és tegye el emlékbe. Ám nem ez a legjobb megoldás, mert a voksok összesítésekor még lehet manipulálni: az urnákból hiányzó szavazatok helyett betehetnek – rossz szándékkal – a fel nem használt szavazólapokból a Fidesz számára kedvezően kitöltött papírokat. Ez persze nyilvánvaló választási csalás lenne, és ne is feltételezzünk ilyesmit.

Amennyiben valaki biztosra akar menni – és nem akarja felfedni a szándékát, hogy nem kér a népszavazásból –, a legjobb, ha azt teszi, hogy átveszi a szavazólapokat, és valamennyi kockát beikszeli, s a nyomtatványt bedobja az urnába, amivel a voksát érvénytelenné teszi. Ezzel nem lehet mit kezdeni, mert senkinek nem kell színt vallania a szavazatszámláló bizottság előtt, hogy nem kér a népszavazásból, viszont így nincs lehetőség az utólagos manipulációra sem, miközben az érvénytelen szavazat nem számít bele a részvételi arányba. Ugyanis nem a névjegyzék aláírása jelenti a részvételt, hanem a ténylegesen leadott voksok száma.

Amit azonban senkinek nem ajánlunk, ha nem ért egyet a népszavazással, s a Fidesz kérdéseire – az elvárttal szemben – igennel szavaz, akkor az érvényes voks lesz, és hozzájárul ahhoz, hogy a referendumon résztvevők aránya meghaladja az érvényességhez szükséges 50 százalékot. Tehát ezt a megoldást nem javasoljuk.

De még talán ennél is fontosabb, hogy az ellenzék minden szavazókörbe delegáljon bizottsági tagot. Ez már csak azért is elengedhetetlen, mert a kisebb településeken mindenki mindenkit ismer, és aki nem akar részt venni a referendumot, azt megjegyzik maguknak. Mi több, akár még befolyásolhatják is a választókat, hogy vegyék fel a népszavazási nyomtatványt is, mert ha ezt nem teszik meg, annak hátrányos következményei lehetnek.

Azzal viszont nem tudnak mit kezdeni, amennyiben valakit sikerült ugyan meggyőzni, hogy válaszoljon a buta népszavazás kérdéseire, de érvénytelen szavazatot ad le. Ezt nem lehet visszakeresni, és ebben az esetben a voksokkal sem lehet manipulálni. És még egyszer: az ellenzék valamennyi, a több mint tízezer szavazókörbe delegáljon tagokat, amivel nagy valószínűséggel megelőzhetők az esetleges visszaélések. Ebbe a csapdába ne sétáljunk bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2616775470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása