Magyar Ügyvéd Blog

Aki háborús bűncselekményt követ el, azzal szemben az ENSZ bármely tagállama felléphet

2022. március 02. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2022-03-02_22_15_49_3.pngAmennyiben az orosz csapatok háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekményt követtek el – és ezt valószínűsíti, hogy polgári lakosokat, illetve az alapvető létfeltételek biztosításához szükséges létesítményeket támadtak –, emiatt valamennyi civilizált állam felléphet. Ilyen esetekben ugyanis az univerzális joghatóság elve érvényesülhet. Egyszerűbben fogalmazva: aki háborús bűncselekményt követ el, azzal szemben az ENSZ bármely tagállama felléphet, függetlenül attól, hogy a cselekményt nem az adott ország területén, s nem az ő állampolgárai sérelmére követték el.

A közmédia szemérmetlenül hazudik az Oroszország és Ukrajna között folyó háború kapcsán, és egyértelműen a Kreml álláspontját közvetíti, amely szerint elsősorban a Nyugat és Ukrajna tehet a fegyveres összetűzések kirobbanásáról. Egyebek mellett erről is szó esett az ATV-nek a Nap híre címen sugárzott, Vogyerák Anikó vezette műsorában kedd este, amelynek vendége volt Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság korábbi tagja, Konczer Erik, a DK képviselőjelöltje, illetve jómagam.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyoztam: amit a 130 milliárdból működtetett állami média művel, az elfogadhatatlan. Elvileg felvetődhetne emiatt akár a rémhírterjesztés bűncselekményének gyanúja is, ám a hatályos magyar Btk. szerint ez nem értelmezhető, viszont a médiahatóságnak mindenképpen dolga lenne ezzel.

Hozzátettem ugyanakkor, hogy amennyiben az orosz csapatok háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekményt követtek el – és ezt valószínűsíti, hogy polgári lakosokat, illetve az alapvető létfeltételek biztosításához szükséges létesítményeket támadtak –, emiatt valamennyi civilizált állam felléphet. Ilyen esetekben ugyanis az univerzális joghatóság elve érvényesülhet. Egyszerűbben fogalmazva: aki háborús bűncselekményt követ el, azzal szemben az ENSZ bármely tagállama felléphet, függetlenül attól, hogy a cselekményt nem az adott ország területén, s nem az ő állampolgárai sérelmére követték el. Ehhez persze arra lenne szükség, hogy a tetteseket sikerül kézre keríteni.

Van is erre gyakorlati példa: a közelmúltban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Anwar Raslant, a szíriai hírszerzés volt ezredesét emberiesség elleni bűntettek miatt egy német bíróság. Az ítélet szerint a most 58 éves férfi egy hírhedt damaszkuszi börtönben mintegy 4000 rabot kínzott vagy kínoztatott meg 2011-ben, az Aszad-rezsim elleni első tüntetések után. 58 rendbeli emberöléssel, nemi erőszakkal és más szexuális bűncselekményekkel vádolták. Anwar Raslant 2019-ben fogták el a német hatóságok.

Arra nyilván kevés esély van, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában elkövetett vélelmezett háborús bűncselekményei miatt bármely tettes a magyar hatóságok kezére kerül, de ez olyan elvi kérdés, amelyen nem léphetünk túl. Elmehetünk egészen addig is, hogy az Ukrajna elleni invázió elrendeléséért felelős orosz állami és katonai vezetőket is „körözőlistára” tegyük. Az eddigiekből ugyanakkor következik, hogy meggyőződésem szerint bárki Magyarországon is a Legfőbb Ügyészségnél ismeretlen tettes ellen feljelentést tehet. Amennyiben ezt valaki megteszi, Polt Péternek valamit lépnie kell.

Egyébként a hágai Nemzetközi Bíróság, mint az ENSZ legfőbb bírói szerve megerősítette, hogy március 7-én és 8-án tárgyalni fogja az Ukrajnában történteket. Az AFP értesülései szerint Ukrajna nyújtott be keresetet Hágához még vasárnap, miután többször is hangot adtak annak, hogy az invázió során Oroszország háborús bűnök sorát követi el. Az ukránok mellett azóta már több más állam is szorgalmazni kezdte, hogy vizsgálják ki, mi is történik valójában.

(Fotó: MTI / EPA / Markijan Liszejko)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1917770426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása