Magyar Ügyvéd Blog

Apró, feledhető tévedés Borkai szexbotránya?

2023. június 13. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2023-06-13_7_10_16.pngAz adriai szexbotrányába belebukott Borkai Zsolt egykori győri fideszes polgármester az ATV múlt vasárnap este adott exkluzív interjújában elismerte: előre tudta, hogy prostituáltak is lesznek azon a hajón, amelyen közösen szórakoztak, és az „eseményt” az egyik barátja intézte. A barát személyére nem igazán derült fény, ám ilyen meghívásra egy felelős politikus nemet mond. A bukott polgármester jövőre mégis függetlenként indul a posztért.

„Aki haszonszerzés céljából valakit szexuális cselekmény végzésére másnak megszerez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – olvasható a Btk.-ban. A jogszabályból az is kiderül, hogy aki „épületet vagy egyéb helyet prostitúció céljára másnak a rendelkezésére bocsát”, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Ez már egyetlen esetben is megvalósulhat.

Hogy ez most miért lett érdekes? Az adriai szexbotrányába belebukott Borkai Zsolt egykori győri fideszes polgármester az ATV vasárnap este adott exkluzív interjújában elismerte: előre tudta, hogy prostituáltak is lesznek azon a luxushajón, amely az „eseményt” az egyik barátja intézte. Egy ilyen meghívásra egy felelős politikusnak persze nemet kell mondania.

A polgármester még 2012-ben állítólag az egyik bizalmas barátját tájékoztatta arról, hogy az Audi mely területen – az ipari parkkal határos ingatlanon – tervezi megépíteni az új logisztikai központját. A sajtóbeszámolók szerint az illető az információ birtokában 1,5 milliárd forintért felvásárolta az érintett ingatlanokat, hogy azokat az átminősítésük után, rövid időn belül már 7 milliárd forintért adja tovább. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, mert a rendőrség szerint senki nem követett el bűncselekményt. Ez nem feltétlenül igaz, de a közvéleményt a vaskos korrupció gyanúja kevésbé izgatja, mint a szexsztori.

Mindehhez képest érdekes, hogy az a bizonyos jól értesült barát szervezhette meg azt a sajátos „kalandtúrát”, amely 2019-ben, kevéssel az önkormányzati választások előtt robbant ki. A szexbotrányba keveredett Borkai az ATV-nek elmondta, hogy szerinte az egyik lány konkrét zsarolási szándékkal érkezett az Adriára.

Amiben akár igaza is lehet, mert a jachton tényleg készültek felvételek, amelyek szerint a polgármester ugyancsak intim kapcsolatba keveredett valamelyik „hölggyel”. Ez természetesen magánügy, hiszen prostituálttal közelebbi kapcsolatot létesíteni nem bűncselekmény. A Btk. csak azt szankcionálja – amint fentebb idéztük –, ha valaki megszervez egy ilyen légyottot, s ahhoz még helyet is biztosít.

Ehhez képest most az egyik nő, illetve a felvételeket nyilvánosságra hozó Ördög ügyvédje honlap üzemeltetője ellen folyik eljárás, mondván, az egyik prostituált szervezte be a lányokat, és aki a „mozit” közzétette, az a személyes adatokkal visszaélés bűncselekményét valósította meg. Egyelőre azt sem tudjuk, ki követelt 10 milliós zsarolási pénzt, hogy felejtsék el az egészet. Az ezekkel kapcsolatos perek még folyamatban vannak.

Borkai Zsolt egyébként 2019 októberében a szexbotrány ellenére nyerte meg az önkormányzati választásokat, bár utóbb kényszerűen lemondott. A korábbi polgármester amúgy tudta, hogy előbb-utóbb megjelennek a jachtozós szexvideók, mert Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója felhívta, és közölte vele, hogy – amint az ATV-nek elmondta – „kurvás, korrupciós és drogügyekkel” fogják támadni a kampány során. Borkai ez utóbbi két vádat az interjúben cáfolta.

A volt polgármester mindezek ellenére az ATV Heti Napló című műsorában vasárnap jelentette be: nem hagyja cserben a városát, és függetlenként indul Győr polgármesteri posztjáért a 2024-es önkormányzati választásokon. Az adriai szexbotránya miatt lemondásra és a kormánypártból távozásra kényszerülő olimpiai bajnok az interjúban arról is beszélt, hogy úgy véli, a Demokratikus Koalíció (DK) szivárogtatta ki a jachtozás felvételeit.

De ez az ő szempontjából nem mindegy? Hiába nevezte meg a felvételek nyilvánosságra hozatala miatt lehetséges „elkövetőként” a DK-s Czeglédy Csabát, ez azonban – ami lehet egy politikai fricska – nem teljesen közömbös? Maga sem vitatja, hogy az adriai „kaland” kétségkívül megtörtént.

Ezen az sem segít, ha valakit különleges személyes adattal visszaélés – és a szexuális cselekmények nyilvánosságra hozatala kétségkívül ilyen bűncselekmény – miatt elmarasztalnak. Ugyanez a helyzet a kerítés és a prostitúció elősegítése esetén is, mert vélhetően ez a tényállás ugyancsak felmerülhet.

Mindezek után Győrött független polgármester-jelöltként indulnia még egy volt olimpiai bajnoknak sem kellene. A sajátos „kalandja” után igen magas labdát ad fel ugyanis az ellenzéknek, de még a Fidesznek is, amellyel saját bevallása szerint nincs kapcsolata. Tartok tőle, mindezek ellenére nem látjuk jövőre a szavazólapon a nevét, mert valószínűsíthetően a visszalépésének megkéri és meg is kapja az árát...

A teljes adást a linkre kattintva tekinthetik meg:

https://www.atv.hu/belfold/20230612/borkai-a-szajer-ugyrol-az-ellenzeknek-nem-allt-erdekeben-sokaig-emlegetni-azt-az-ugyet

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7518145446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása