Magyar Ügyvéd Blog

Szerencsétlenebbül nem is startolhatott volna az új gödi polgármester

2023. május 30. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2023-05-30_10_24_01.pngEgyetlen közszereplőt sem lehet akarata ellenére sajtónyilatkozatra kötelezni, de aki ezt vállalja, annak számolnia kell a lehetséges következményekkel, például kellemetlen kérdésekkel. Így átkozottul kínos helyzetbe került Göd újonnan megválasztott polgármestere, mert a számára kényelmetlen felvetésekre nem válaszolt, hanem otthagyta az ATV stábját. Hiányzott ez a politika terén amatőr, viszont profi olimpiai bajnok kajakosnak?

Először nézzük a tényállást. Amikor a napokban az akkumulátorgyárakról kérdezte az ATV stábja, Kammerer Zoltán független, amúgy nem titkoltan a Fidesz által támogatott új, korábbi olimpiai bajnok gödi polgármester úgy felelt: nem ő volt a településvezető, amikor idekerült a gyár, viszont itt élt a Samsung bezárásakor, s akkor szerinte a helyiek azért tüntettek, hogy elmegy az ipar, nem lesz adóbevétel, viszont jön a munkanélküliség. „Én nem vagyok akkumulátorgyár-párti, nem én hoztam ide az akkumulátorgyárat, az akkumulátorgyár itt van és nem jönni fog" – szögezte le.

Majd kijelentette, hogy ebben a kérdésben semleges akar lenni. Ami elég fura válasz, mert egy polgármester aligha foglalhat el semleges álláspontot a település mindennapjait érintő kérdésben – véljük –, mert akkor milyen megfontolásokból tölti be ezt a posztot, ahol néha bizonyos ügyekben döntenie kell? Arról már ne is beszéljünk – amivel az ATV riportere nem szembesítette –, mit szól ahhoz, hogy a várost megillető iparűzési adó jelentős részét a kormány egy rapid döntéssel a Pest „vármegyei” önkormányzathoz delegálta?

Kammerer szerencsétlen lépése után tekintsük át a hatályos magyar jogot. A médiatörvény szerint a „tájékoztatási tevékenységet végző lineáris médiaszolgáltatások (itt a rádiókról és a televíziókról van szó) kötelesek a közérdeklődésre számot tartó helyi (...) jelentőséggel bíró eseményekről, vitatott kérdésekről az általuk közzétett tájékoztató, illetve híreket szolgáltató műsorszámokban kiegyensúlyozottan tájékoztatni”. Az egyik fordulat a „köteles”, aminek az ATV eleget is tett, hiszen az akkumulátorgyár ügye kétségkívül helyi jelentőségű közügy. A másik a „kiegyensúlyozott”. A médium ennek a feltételnek is megfelelt, hiszen nem civil mozgolódásokat, hanem magát a polgármestert kérdezte.

Akit azonban semmilyen jogszabály nem kötelezett arra, hogy a stáb rendelkezésére álljon. Nyugodtan mondhatott volna nemet, de beleszaladt egy csapdába. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint őt ugyanis legfeljebb arra lehetett volna jogilag kényszeríteni, hogy az „állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szervnek vagy személynek (...) lehetővé kell tennie, hogy a kezelésében lévő közérdekű adatot és közérdekből nyilvános adatot” – bizonyos kivételekkel – bárki megismerhesse. Ezt a rendelkezést az olimpikon bizonyára nem ismerte. Ha a munkatársai sem, akkor még nagyobb a baj.

Szóval a frissében megválasztott polgármester belefutott egy nagy pofonba. Ő akkor is melléfogott, amikor az interjút később le akarta tiltani. Ezt meg is tehette volna, de a hatályos jog másként rendelkezik. „A médiatartalom-szolgáltató köteles a nyilvános közlés céljából készített nyilatkozatot a nyilatkozatot adó vagy a médiatartalomban szereplő személynek – annak kérésére – a közzétételt megelőzően megmutatni; az nem közölhető, ha a közzétételhez az érintett azért nem járul hozzá, mert azt a médiatartalom-szolgáltató érdemben megváltoztatta vagy eltorzította, és ez a nyilatkozatot adó vagy a médiatartalomban szereplő számára sérelmes.”

Itt azonban szó sem lehetett arról, hogy a médiatartalom-szolgáltató a tartalmat érdemben megváltoztatta volna. Mi több, az eredeti, vágás nélküli felvételt is közzétették. És ha ez nem lenne elég, még folytathatjuk a jogi érveket: a nyilatkozat általában nem vonható vissza, ha „azt hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy, vagy politikai közszereplő közmegbízatása ellátásával összefüggésben tette”.

Göd új polgármesterének tehát már a hivatalban töltött első hete sem volt zavartalan. Sajnálatos, ám számunkra a hatályos jog az irányadó.

(Fotó: az ATV riporterének kellemetlen kérdései után felállt, és az asztalra vágta a mikroportot, majd távozott Kammerer Zoltán gödi polgármester.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8818135244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása