Magyar Ügyvéd Blog

Répássy szándékosan mellébeszélt: szerinte a parlament felelőssége a választási rendszer alakítása, és ebbe a kormány nem kíván beleszólni

2023. december 01. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2023-12-01_8_55_57.pngA Fidesz nehezen viseli Budapest elvesztését, és mindent megtesz a főváros feletti ellenőrzés visszaszerzésére. A Mi Hazánk kezdeményezte: módosítsák az önkormányzati választási törvényt úgy, hogy a fővárosi képviselő-testület tagjait listán válasszák meg, amivel esetleg jól járhat a Fidesz és szélsőjobbos szatellitszervezete. De ha a demokratikus ellenzék összefog, akár öngólt is rúghatnak? A lényeg az, hogy történjék bármi, csak a Fidesz!

A parlament felelőssége, hogy a választási rendszer átalakítása kapcsán milyen szabályokat határoz meg, ebben a kormány az alkormányos szokásoknak megfelelően nem kíván véleményt formálni – hangoztatta nem kis csúsztatással az országgyűlés csütörtöki, rendkívüli ülésén Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A vita előzménye, hogy a Mi Hazánk kezdeményezte: módosítsák az önkormányzati választási törvényt úgy, hogy a fővárosi képviselő-testület tagjait listán válasszák meg. Ma a közgyűlésbe a 23 kerületi polgármester kerül, s mindössze kilencen juthatnak kompenzációs listás mandátumhoz.

Délelőtt az igazságügyi bizottság példátlan gyorsasággal tárgysorozatba is vette a szélsőjobbos javaslatot, amely szerint a fővárosban listát az a jelölő szervezet állíthat, amely főpolgármester-jelöltet vagy a fővárosi kerületek közül legalább háromban polgármesterjelöltet állított. Amennyiben több jelölő szervezet közös főpolgármester-jelöltet kíván indítani, akkor legalább három fővárosi kerületben közös polgármesterjelöltet is kell állítaniuk, és csak akkor lehet közös listájuk is.

Ez a történet több sebből vérzik. Az egyik Répássy gyomorfogató érve, amely szerint a kormány az alkormányos szokásoknak megfelelően a parlamentre bízza a választásokkal kapcsolatos szabályok megalkotását. Mintha nem tudná, hogy a „hős” 135 fideszes képviselő Orbán Viktor kottájából játszik. (Az újabb nemzeti konzultáció pedig mintha arról szólna, hogy nem vagyunk hajlandóak Soros és az Európai Bizottság füttyére táncolni.)

A másik gond az, hogy a választási szabályokat a Velencei Bizottság ajánlása szerint nem ildomos az aktuális választást megelőző egy éven belül átírni, amit a magyar kormány elfogadott. Az, hogy a NER a saját véleményével is szembe megy, igencsak elgondolkodtató, bár nincs ebben semmi meglepő. A hatalom megszerzése/megőrzése érdekében ugyanis a NER bármire képes. Ne feledjük a vezérelvüket: történjék bármi itthon vagy a világban, csak a Fidesz!

Ebből következik, hogy a 135 „hős” fideszes asszisztálásával gátlástanul írják felül az alaptörvényt, a sarkalatos szabályokat, illetve módosítanak bármilyen jogi normát – például most a Btk.-t –, ha Orbán úri kedve éppen úgy hozza. Óvatosabban fogalmazott viszont a budapesti választási szabályok változtatására irányuló javaslatról Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón: nem tudta/nem akarta megmondani, hogy mi a Fidesz álláspontja erről.

Arra a felvetésre, hogy akkor egyáltalán miért vették napirendre az ügyet, úgy felelt, azt tárgyalásra érdemesnek tartják. Ennél számos, fontosabb előterjesztést azonban zsigerből elutasítottak. Nem mellesleg tartani lehet attól, hogy a főváros ügyében lehet más változás is. Nekem úgy tűnik, a Fidesz szokásához hűen méri a reakciókat, és azokhoz igazítja az álláspontját. Rosszabbik esetben ebbe az is belefér, hogy a közvetlen főpolgármester-választást, vagyis a mai rendszer talán legdemokratikusabb intézményét töröljék el.

Egyértelmű, hogy a Fidesz nehezen viseli Budapest elvesztését, és mindent megtesz a főváros feletti ellenőrzés visszaszerzésére – jeleztem a Heti TV Pirkadat, illetve az ATV Egyenes beszéd című adásában. Ez ügyben a NER-t nem a racionalitás, hanem a hatalmi érdek érvényesítése vezérli. Nyilván számolnak, hogy a jövő júniusi önkormányzati választáson mi hoz többet: a jelenlegi szisztéma fenntartása vagy a tisztán listás választás visszaállítása.

Bárhogyan is döntsenek, nem kis kockázatot vállalnak. Amennyiben az ellenzék számos kerületben nyer, marad a többsége. Ha viszont sok pártlistára szavazhatunk – amivel a Mi Hazánk is jobban járhat –, akár más lehet a közgyűlés összetétele. Utóbbi esetben az esetleges közös listára a népszerű és sikeres ellenzéki polgármestereket kell feltenni. Úgy gondolom, hogy a demokratikus ellenzék felelős döntést hoz, tehát közös főpolgármester-jelöltet és közös listát állít, ami a Fidesz és szélsőjobbos szatellitszervezete csúfos kudarcához vezethet.

Mellesleg azt sem tartom kizártnak, hogy a Mi Hazánk javaslatához módosítóindítványok érkeznek, és még azt is kitalálják, hogy nem kell nekünk közvetlen főpolgármester-választás, hanem a személyéről döntsön majd az új közgyűlés. Ami eléggé sajnálatos lenne, mert az ország egyetlen, közvetlenül választott igazán fontos vezetője Budapest első embere. Gondoljunk csak arra, hogy az államfő, a házelnök vagy a kormányfő személyéről sem a választók döntenek.

Az egész történet kapcsán még hangsúlyoztam, hogy a parlamentnek mindenre van ideje, a svéd NATO-csatlakozásra viszont nincs. Ezzel a halogató magatartással végképp magunkra maradunk!

A választási törvényekkel kapcsolatos beszélgetéseket az alábbi linkeken találják meg:

https://www.youtube.com/watch?v=Q-svRsNsl7U

https://www.atv.hu/videok/20231129/a-megfelemlites-lenne-az-igazi-celja-a-szuverenitasi-torvenynek

(Fotó:  Kovács Attila / MTI – a fővárosi közgyűlés ellenszavazat nélkül utasította el a választási rendszer módosítását)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr10018271309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása