Magyar Ügyvéd Blog

A jászberényi karateedző egyetlen elítélendő mozdulata miatt egzisztenciáját vesztheti, őt szabadságvesztésre is ítélhetik

2024. július 18. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-07-18_16_16_30.pngA szolnoki kalandparkban készült videón jól látható, amint egy férfi – feltehetően a fiúkból álló csoport egyik felügyelője – karon ragadja az egyik gyereket, odaráncigálja a rekortánnal burkolt rész fölé és úgy kirúgja alóla a lábát, hogy a gyerek felrepül a levegőbe, majd fejjel a földbe csapódik. Ennek az egyetlen rossz mozdulatnak akár börtönbüntetés is lehet a következménye.

Lemondott minden posztjáról és tisztségéről a jászberényi Yakuzák SE elnöke, karateedzője, aki akkora erővel rúgta ki egy gyerek lábát a szolnoki kalandparkban, hogy a fiú lefejelte a földet. A sportvezető az egyesület honlapjára kitett közleményében – amit később töröltek – azt írta, hogy méltatlanná vált tisztségeinek betöltésére, és mindent megtesz azért, hogy az igazságszolgáltatás munkáját támogassa. Úgy folytatta: „csak remélni tudom, hogy nem okoztam lelki sérülést a kisfiúnak, akitől a helyszínen bocsánatot kértem, és minden tettemmel igyekeztem jóvá tenni a jóvátehetetlent.”

„A régió leglátogatottabb kalandparkjába sokfelől érkeznek csoportok. A kalandparkot azért hoztuk létre, hogy a gyerekek jól érezzék ott magukat. Szívesen látunk mindenkit, azt azonban nem gondoltuk, hogy az egyik vidéki csapat látogatása ilyen durva nyomot hagy bennünk” – így indul a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. bejegyzése a közösségi oldalán. A videón egy férfi (feltehetően a csoport egyik felügyelője) úgy kirúgja a gyerek alól a lábát, hogy felrepül a levegőbe, majd fejjel a földbe csapódik. Az ok állítólag az volt, hogy a fiú nem akart felmenni a mászófalra. A kft. azonnal feljelentést tett, és a szolnoki rendőrkapitányság garázdaság miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el.

A Klubrádió kérdésére elmondtam (a felvételt a 10. perctől hallgathatják meg), hogy a rendőrség álláspontja érthető. mert az eljárás megindításához szükség volt valamilyen bűncselekmény gyanújára. A garázdaságot a Btk. szerint az követi el, aki „olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A további eljárás során azonban felmerülhetnek más körülmények is. A gyermek esetleges sérüléseinek megállapítása után szóba jöhet a testi sértés, valamint a kiskorú veszélyeztetésének tényállása is. „A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy (...), aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A sor azonban még ezzel sem ért véget: „Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki (...), vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ám ha az elkövető a veszélyhelyzetet szándékosan idézte elő, azért már akár három év is kiszabható.

Az eddig ismert körülmények alapján az elkövető egyetlen magatartásával több bűncselekményt is megvalósíthatott. Amennyiben ezt a bíróság bizonyítottnak látja, akkor a bűnhalmazatban levő legsúlyosabb bűncselekményt veszik figyelembe, és annak maximális büntetési tétele a felével emelkedik. Ebben az esetben a kiskorú veszélyeztetése felel meg ennek, és így a korábban életműdíjjal elismert férfi egyetlen szerencsétlen mozdulata miatt akár rács mögé is kerülhet. Ugyanakkor mellékbüntetésként szóba jöhet a foglalkozástól – tehát az edzői tevékenység, valamint a gyermekekről való gondoskodás gyakorlásától  – történő eltiltás.

A büntetőjogi következményeken túlmenően valószínűleg az elkövető egzisztenciájának is vége, amit ő maga is bejelentett. A karateszövetség máris eljárást indított ellene, a jászberényi polgármester pedig a korábban neki ítélt sportdíj visszavonását kezdeményezte. Az esetnek fontos tanulsága, hogy akik gyermekekkel foglalkoznak, sokkal nagyobb körültekintéssel kell eljárjanak, ha pedig az agresszió jelei mutatkoznak, a megelőzésnek van kiemelt szerepe.

(Fotó:  Szolnoki Városüzemeltetési Kft. / Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6718449691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása