Magyar Ügyvéd Blog

A Fidesz mellényúlt: az igazi civilek eddig sem titkolták, honnan kapnak támogatást

Az „idegenszívűek” megbélyegzésével haladunk tovább a putyini úton

2017. április 09. - Magyar Ügyvéd

kosa.jpg

Kósa, az agytröszt (Fotó: Index.hu)

A civil társadalom szerveződéseit külföldi érdekcsoportok saját céljaik érdekében igyekeznek felhasználni – ez hagymázas vízió fogalmazódott meg néhány fideszes politikus fejében. Csakhogy a patás ördögnek kikiáltott Soros mellett – akinek egyetlen bűne, hogy a liberális demokrácia és a nyílt társadalom híve – az efféle szervezeteket az EU, több uniós tagállam és az ENSZ is támogatja. A pénteken beterjesztett törvénytervezet értelmében mindegyik szégyenlistára kerül.

Dr. Gulyás Gergely (Fidesz), Kósa Lajos (Fidesz), Németh Szilárd István (Fidesz) most valami örökérvényűt alkotott. Ők hárman jegyzik ugyanis a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló jogalkotási gyöngyszemet, amelynek célja megvédeni Magyarország biztonságát és szuverenitását. Ezek a derék férfiak az ördöggel is szembeszállnak, ha hazájuk függetlensége a tét. Vagy csak hűséges pártkatonaként bármilyen bornírt hülyeséget aláírnak? Ezt felelősen gondolkodó honfitársaink közül nyilván feltételezni sem merné senki.

Hiszen miről is van szó? Az előterjesztés indokolásából kiderül: az „elmúlt évtizedekben megjelent – elsősorban a transznacionális pénzügyi folyamatok rohamos bővüléséhez, kiterjedéséhez kapcsolódó –, és nemzetközi fórumok által is reálisnak ítélt veszély, hogy a civil társadalom szerveződéseit külföldi érdekcsoportok felhasználni törekszenek”.

Nyilván a „Sorosról” van szó, aki a Nyílt Társadalom Alapítványon (Open Society Foundations) keresztül mindenféle álságos célokat támogat. Például ilyesmit: a tisztességes eljáráshoz való jog, a menedékkérők hatékony jogvédelme, a romák törvény előtti egyenlősége. Meg olyasmire is ad pénzt, hogy a magyar álcivilek mérjék fel az EU strukturális alapjainak felhasználása körüli korrupciós kockázatokat. Az meg végképp felháborító, hogy jutott pármilliónyi a Sorostól a párt- és kampányfinanszírozás anomáliáinak elemezésére is (minderről egy korábbi blogbejegyzésünkben bővebben írtunk).

Ma is átlátható a rendszer

Ennek a „Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását” veszélyeztető vircsaftnak nyilván véget kell vetni. Kár, hogy a nagyszerű triumvirátus nem engedte igazán szabadjára a fantáziáját. Sokkal radikálisabb megoldást vártunk volna tőlük: a mocskos álcivilek betiltásában reménykedtünk.

A javaslatnak ugyanis ennek híján nincs értelme. Mert mit is szeretnének dr. Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd István képviselő urak? Mindössze annyit, hogy a civil szervezetek jelentsék be, ha a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben meghatározott összeg kétszeresénél többet kaptak valamilyen külföldi szervezettől vagy magánszemélytől. Ez a határ ma 7,2 millió forint.

Ha valaki egy éven belül ennél többhöz jut, köteles ezt bejelenteni, és akkor az ilyen egyesületet vagy alapítványt a bíróság külföldről támogatott szervezetként rögzíti. Ezt a minősítést az érintett szerveződéseknek a honlapjukon és valamennyi kiadványukban jelezniük kell. Aki ezt nem veszi komolyan, azt kockáztatja, hogy az ügyészség kezdeményezi a szervezet törlését.

A nagy tudású képviselők szerint „alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy a társadalom egésze és az egyes állampolgárok számára egyértelmű legyen, e szervezetek milyen érdekeket képviselnek”. Ez biztosan így is van. De vajon milyen, a magyar nemzet biztonságát és szuverenitását veszélyeztető hátsó szándékot kell feltételezni például az ENSZ-ről, uniós tagállamokról vagy magáról az EU-ról, amikor civil szervezeteknek juttatnak kisebb-nagyobb összeget? Mert hogy ilyen forrásokból is érkeznek közvetlenül százmilliók, s ettől már rá kell sütni a külföldről támogatott szervezet stigmáját minden érintettre.

Ráadásul az egésznek nincs semmi értelme, mert a támadott szerveződések – eleget téve az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény rendelkezéseinek – ma sem titkolják, honnak származnak a bevételeik. A Fidesz három jól felkészült frontembere számára sem lehet talán újdonság, hogy az interneten ennek könnyedén utánanézhetnek.

A hatályos szabályozás szerint a civil szervezet nyilvántartásba bejegyzett adatai nyilvánosak, s emellett számos információt közzé kell tenniük. Így akit érdekel, könnyedén megtudhatja, mennyi pénz származik tagdíjakból, mennyi az szja egy százalékából, illetve különféle támogatásokból, s a befolyt pénzt mire használják fel. Ezt nem is rejtik véka alá. Ha valakit érdekel, íme, példaként az egyik Soros-bérencnek kikiáltott szervezet 2015-ös pénzügyi mérlege.

Így működik ma a rendszer, bár lehetséges, hogy dr. Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd István képviselő uraknak ez újdonságnak számít. Persze könnyen előfordulhat, hogy ők csak a CÖF ügyeiben rendelkeznek némi jártassággal.

A saját háza táján nem akar rendet tenni a Fidesz?

Ha így lenne, a képviselők semmit nem tudnak a való világról, mert a kormányhoz közeli szerveződésről a 2015-ös beszámolóból legfeljebb annyi derül ki, hogy a Civil Összefogás Alapítvány 55 milliós bevételéből 41 millió a támogatás, nem egészen 14 millió az adomány. De hogy ez a pénz kitől jött, s azt mire költötték, arról keveset árulnak el.

Azt viszont legalább megtudjuk, hogy az alapítvány hatékonyan vett részt a társadalom „civilitikai” életében, s az „általunk szervezett Civil Együttműködési Tanácskozás, a Szellemi Honvédő Mozgalom és a CÖKÁ-hoz csatlakozott közösségek sokasága és aktív közreműködése 2015-ben visszaigazolta, hogy Európa egyik legnagyobb civil közösségévé váltunk”.

Ha pedig ez nem lenne elég meggyőző, kiderül, hogy részt vettek a „bevándorlással sújtott határ-menti községek fizikális segítésében, 100-nál több önkéntesünk, támogatóink adományaiból, óvodásoknak okozott örömet ajándékokkal és karbantartó munkával. Nem riadtunk vissza a migránsok után maradt szemételtakarítástól sem”. Igazán szép magyarsággal fogalmazódott meg mindezen épületes gondolat.

A CÖF gazdálkodásáról egyébként korábban sem árultak el sokat, mert a 2014-es beszámolóból csak azt tudhatjuk meg, hogy majdnem negyedmilliárd magánszemélyek, 15 millió alapítványok adományaiból származik. Az előző évi jelentés szerint 290 millió az adomány, húszmillió a támogatás, s egyetlen szót sem vesztegettek arra, hogy mire költöttek ezt a nem kis summát. Kár, hogy a fideszes urak javaslata arra sem tér ki, hogy valamennyi, a pénzmosásról szóló törvény szerinti összeg kétszeresét meghaladó hazai befizetést is nevesítsék a kedvezményezettek.

Pedig érdekes lenne tudni, mennyit költ agymosásra a kormány. Ha már annyira érzékenyek arra, hogy a civil társadalom szerveződéseit milyen érdekcsoportok akarják saját céljaikra felhasználni. Különösen az előterjesztés e fordulatára tekintettel: „Magyarország – nemzetközi jogi kötelezettségeivel összhangban – magas szinten biztosítja a civil társadalom önszerveződésének feltételeit”.

És akkor mi van, ha Orbánék támogatnak civileket külföldön?

Az Átlátszó.hu szerint tavaly a hatvanmilliárd forintot szétosztó Bethlen Gábor Alap volt a határon túli szervezetek legfontosabb támogatási forrása. Az erre szánt összeg öt esztendő alatt a hatszorosára nőtt, ráadásul ennek egy részét meglehetősen értelmetlen célokra fordították. Nem tűnik ugyanis ésszerűnek, hogy az alanyi jogon járó évi nem egészen húszezer forint körüli támogatással – csak erre milliárdok mennek el – a Felvidéken, Erdélyben vagy a Délvidéken bárkit arra ösztönözhetnek, hogy a gyereket magyar tannyelvű iskolába vagy óvodába járassa.

A nagy pénzeket egyébként az erdélyi refomátus egyházkerület kapta, de milliárdos nagyságrendű összegek mennek a csíkszeredai fociklubra, és a székelyföldi hokiakadémiára is. Meg a Partiumi Keresztény Egyetemre és a Sapientia Erdélyi Tudományegyetemre.

Nem véletlen, hogy Victor Ponta volt román miniszterelnöknek szintén az jutott eszébe, hogy a külföldről finanszírozott másként gondolkodókkal csak a baj van. Egyelőre a lex CEU kapcsán véli úgy, hogy az követendő példa: azt át kell venni, s akkor mindjárt be lehet záratni a magyar pénzekből is működő erdélyi egyetemeket. Ettől kezdve csak egy lépés, hogy a környező országokban is megbélyegezzék az összes olyan civil szervezetet, amely Magyarországtól kap támogatást. Kinek lesz ez jó?

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7412411327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása