Magyar Ügyvéd Blog

Orbán és Brüsszel: ha van sapkája azért, ha nincs, azért

2018. szeptember 16. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2018-09-16_12_32_11.pngOrbán Viktornak semmi nem tetszik. Ha az unió a bevándorlási válság kapcsán kötelező elosztási kvótát akar, az a baj, ha az Európai Bizottság az illegális migráció megállítása érdekében tízezer fős közös határőrizeti egység létrehozását javasolja, az a baj. A paranoiás kormányfő ugyanis a nemzeti szuverenitás sérelmét véli felfedezni a tervezetben. Ha van sapka, azért, ha nincs, akkor meg azért kell ütni Brüsszelt?

Bejegyzésünket most szokatlanul egy Hofi Gézától származó idézettel kell kezdenünk. Talán még Orbán Viktor is emlékszik rá.

A nyuszika megy az erdőben, a farkas és a róka elhatározzák, hogy megverik. De miért verjék meg? Azt mondja a róka: ha van rajta sapka, azért, ha nincs, akkor meg azért. Így is történik, jön a nyuszika, sapka nincs a fején, ezért elverik. Másnap megint elhatározzák, hogy elverik. Most viszont miért? Kérnek tőle cigit, ha filtereset ad, azért, ha filter nélkülit, akkor meg azért. Jön a nyuszika, kérdezik ezek:

– Nyuszi, adsz cigit?

Mire a nyuszi:

– Igen, persze, filtereset vagy filter nélkülit?

Összenéznek az állatok, s azt mondja a róka:

– Te. Ezen már megint nincs sapka!

Kísértetiesen hasonló történik most Magyarországon, csak a dolog korántsem annyira vicces. A kormányfő 2015-ben még maga is támogatta az Európai Tanácsban – az állam- és kormányfőkből álló testületben – azt a javaslatot, amely szerint a határellenőrzés ugyan nemzeti hatáskör, de ha valamely tagállam nem tesz eleget ennek a kötelezettségének, egy közös uniós egységet vezényelhessenek a határára.

Egy évvel később a magyar kormány változatlanul azt hangoztatta, hogy „Európának hatékonyabban kell védenie a külső határait. Csak akkor tartható fenn a belső határnélküliség, ha urai vagyunk a helyzetnek az unió külső határain. Az európai határ- és parti őrség végre egy olyan konkrét, gyakorlati lépés, amely állampolgáraink védelmét, az unió belső biztonságát szolgálja”.

Orbán tavaly is azt javasolta, hogy ne a kötelező kvótával foglalkozzanak, hanem az Európai Unió területére irányuló illegális migráció megfékezésével. Az Európai Bizottság elnökének írott 2017. szeptemberi levelében pedig hangsúlyozta, hogy a „magyar álláspont szerint legfőbb ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében a gyakorlatban is érvényesüljön”.

Hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben – áll abban a 2017 szeptemberében írott levélben, amelyet Orbán írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, azt kérve, hogy a brüsszeli testület ötven százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez. Orbán Viktor kiemelte: az európai állampolgárok biztonságát is a magyar adófizetők finanszírozták, s az európai határok megvédése összességében 270 milliárd forintunkba került. Ennek a nagyjából ellenőrizhetetlen célokra elköltött összegnek a felét akarná megfizettetni a kormányfő, de eddig nem járt sikerrel. Mellesleg mi is kíváncsiak lennénk rá, mire ment el most már valószínűleg több mint háromszázmilliárd – főleg, hogy 2016 óta nemigen vannak nálunk menekültek.

Pár napja az Európai Bizottság éppen erre tett javaslatot. Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos ugyanis azt nyilatkozta: az Európai Határ- és Parti Őrség (FRONTEX) és az Európai Unió jövőbeni Menekültügyi Ügynöksége mindig, minden helyzetben uniós szolidaritásról tudna gondoskodni a terepen – a tagállami hatáskörök maradéktalan tiszteletben tartása mellett.

Szokásos pénteki rádióinterjújában erre Orbán – mellesleg leantiszemitázva Brüsszelt – azzal reagált, hogy a migrációs küzdelem új fejezete a határellenőrzés kérdése lesz. Szerinte egyértelmű, hogy a német kancellár, Angela Merkel javaslata az EU-s határőrizetről azt célozza, hogy az EU határain lévő országok ne maguk dönthessék el, hogy kit engednek be az országba. Tehát a nemzeti szuverenitásunk egy újabb szeletéről kellene lemondanunk.

Ez azonban nem Merkel, hanem az Európai Bizottság elképzelése, ami ráadásul nem erről szól. Az egyelőre nem végleges tervezet szerint tízezer fős egységet hoznának létre, amelyet a tagállamok kérésére vezényelnének ki, s az adott ország felügyelete és ellenőrzése mellett végeznék a tevékenységüket.

Az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az EU külső határának védelmét, és ehhez a külső határon fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét a FRONTEX EU-s határ- és partvédelmi szervezetnek – mellesleg tényleg ezt nyilatkozta Merkel. Csakhogy a bizottság javaslata másról szól.

Mit is beszél Orbán? Miért fájna neki, ha a FRONTEX egységei adott esetben besegítenének a magyar államhatár őrizetébe, s például ellenőrizhetnének személyeket, engedélyeznék vagy megtagadnák a beléptetésüket, s akár embereket is feltartózhatnának – a magyar hatóságok ellenőrzése és felügyelete mellett. Ettől tényleg sérülne a nemzeti szuverenitásunk?

„Most a csata neve, hogy ki dönti el, ki ereszt be embereket Magyarország területére. Az új csata a kapukulcsért megy” – fogalmazott a miniszterelnök. Meg ilyesmit zagyvált össze: „a terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rákényszeríteni a migránsok beengedésére, akkor el kell venni tőle a határvédelem jogát. Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják gyengíteni”.

Miközben az Európai Bizottság valami egészen mást akar, például azt, hogy azok, akiknek a menedékjog iránti kérelmét a határon folytatott eljárás során elutasították, közvetlenül egyszerűsített kiutasítási eljárás hatálya alá kerüljenek, amelyen belül nincs önkéntes távozásra vonatkozó határidő, és a fellebbezésre is rövidebb határidők állnak rendelkezésre. Ennek révén sor kerülhet a kiutasítási határozatok gyors elfogadására, illetve végrehajtására, s ebben az unió még segítene is. Mellesleg pont ezt csinálja most az Orbán-kormány.

Az elutasított menedékkérők esetében a tervezet szerint a kiutasítási határozatokra vonatkozó fellebbezés benyújtására legfeljebb öt napos közös határidő vonatkozna. Meg az is a javaslat része, hogy a szökés veszélye miatt be lehet zárni embereket, legfeljebb tiszteletben kell tartani az alapvető jogaikat. Szóval enni adni azért kell nekik…

Mindebből nemigen következik, hogy a kapukulcsért folyna a csata. Beengedni ugyanis csak azokat lehetne, akik a nemzetközi és az uniós normák alapján jogosultak a nemzetközi védelemre, a többieket pedig gyorsan visszazavarnák oda, ahonnan jöttek.

Orbánnak ezért csak egyetlen baja lehet mindezzel: Magyarországon a menedékkérők jelenleg nemigen számíthatnak tisztességes, az alapvető jogelveknek megfelelő eljárásra. Így ha a magyar határra jöhetnének mindenféle külföldi „zsoldosok”, beleláthatnának abba, mi folyik ma menekültügyi eljárás címén nálunk. Ez persze igen kínos is lehetne.

És itt érdemes visszatérni a kiindulási ponthoz: szegény nyuszika mindenképpen megverettetik. Brüsszel sem tud jót lépni, mert a magyar kormányfő olyan ügyesen fogatja a szót, mint az a bizonyos róka. Ha az unió bevándorlásügyben bizonytalankodik, azért, ha pedig végre közös határellenőrzést akar, hát akkor azért kell ütni. A lényeg ugyanis csak a Brüsszellel szembeni szabadságharc.

„Megalakult a bevándorlásellenes kabinet, amelynek vezetésével engem bíztak meg. A munka ma kezdődik” – adta hírül pénteken az egykori rezsibiztosként elévülhetetlen érdemeket szerző Németh Szilárd honvédelmi államtitkár a Facebook-oldalán. „Ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében is érvényesüljön” – idézte a politikus Orbán Viktort. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a dolga. Most az olvasható a pár órával később közzétett bejegyzésben, hogy „Magyarország nem engedi, hogy elvegyék tőle a határőrizet jogát”.

ke_pernyo_foto_2018-09-16_13_55_29.png

 (Fotók: Németh Szilárd Facebook-oldala)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1714243067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása