Magyar Ügyvéd Blog

Magyar György: Nem kötelező birkának lenni!

2019. május 18. - Magyar Ügyvéd

magyargyo_rgyu_jabb.jpgAz egykori szocialista tábor legvidámabb barakkja helyett a demokratikus országok közösségének legelnyomottabb barakkjává válunk, de nem kötelező birkának lenni – nyilatkozta Magyar György ügyvéd a Klubrádiónak. Szerinte széleskörű, az ellenzéki pártokra, a szakszervezetekre és a civil szerveződésekre is kiterjedő összefogással a torz választási rendszer dacára lenne esély leváltani a Fideszt.

Ha valaki pozícióba kerül, azzal a helyzettel visszaélni nem lehet, és a hatalom megszerzése nem jelentheti azt, hogy annak birtokában bárki a gyermekkori álmait valósítsa meg, tehát kisvasutat vagy stadiont építsen, de a szomszédból strómant csinálni is tilos, s ettől mindenkit óvni kellene – mondta Magyar György ügyvéd a Klubrádió Tűréshatár című műsorában. Az adás itt hallgatható meg.

– Elég öreg vagyok hozzá, hogy politizáljak – fogalmazott az ügyvéd –, majd hozzátette: nagy baj viszont, hogy most a pártérdekek felülírják a szakmai szempontokat. Szerinte ráadásul a királyi várba felköltözni, Horthy Miklóst követve onnan szemlélni a fővárost, s onnan lenézni a népre egy normális országban elképzelhetetlen lenne.

Arra a felvetésre, mit tenne, ha a köztársasági elnöki székben ülhetne, kijelentette: biztosan nem írna alá olyan törvényeket, amelyek előkészítése során elmaradt a kötelező egyeztetés, nem készült hatásvizsgálat, s az előterjesztésekről a parlamentben nem folyhatott érdemi vita. Ugyanakkor szót emelne a fékek és ellensúlyok, vagyis a független demokratikus ellenőrző intézmények felszámolása, vagy a bírói hatalmi ág függetlenségének felszámolására tett intézkedések ellen. Már itt tartunk ugyanis – magyarázta –, hozzátéve: az igazságügyi államtitkár az elvileg szintén független Nemzeti Választási Bizottság döntését is támadja.

Hogy mindez megváltozzék – tette hozzá –, szükség lenne az állampolgári aktivitásra, ma azonban a politika azt üzeni, hogy senki ne ugráljon. Azt gondolja, az egykori szocialista tábor legvidámabb barakkja helyett a demokratikus országok közösségének legelnyomottabb barakkjává válunk. Itt már áldemokrácia van – fogalmazott.

Az ügyvéd álláspontja szerint úgy tűnik, mintha lenne a parlamentben ellenzék, mintha létezne ellenzéki sajtó, de a hatalom mondja meg, meddig lehet elmenni. Pedig nem kötelező birkának lenni, fel lehet állni, miközben nem vitatja, hogy kétségtelenül szűk a mozgástér. Bár Orbán Viktor és környezete határozza meg, mit lehet tenni, a józanul gondolkodó embereknek a nyilvánosság elé kell állniuk – hangoztatta. Másfelől – tette hozzá –, aki behódol, annak van perspektívája, aki meg másként gondolkodik, annak nincs.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító tagjaként Magyar György kiemelte: széleskörű, az ellenzéki pártokra, a szakszervezetekre és a civil szerveződésekre is kiterjedő összefogással a torz választási rendszer dacára van esély változást elérni. Sajnálja, hogy ezt a 2018-as parlamenti választás előtt nem sikerült megértetni.

Most, az EP-választás előtt hasonló a helyzet, pedig együttműködés nélkül nem megy semmi. Ha le akarják váltani a Fideszt, Magyar szerint az ideológiai kérdéseket félre kell tenni, s akár befogott orral is, de szükség lenne az ellenzéki összefogásra. Az ügyvéd hangsúlyozta: legkésőbb az önkormányzati választások előtt ezt mindenütt és mindenkinek – Budapesten is – meg kell értenie, s a mozgalmuk mindent meg fog tenni ennek érdekében.

Egyszer mondta valaki – emlékeztetett Magyar György –, hogy attól, mert a Fidesz átvette a hatalmat, nem fogunk sokkal rosszabbul élni. Csak sokkal rosszabbul érezzük magunkat, és ez a romló közérzet készteti az ügyvédet a még aktívabb közéleti szerepvállalásra. „És már így maradok” – hangoztatta.

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2814834332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása