Magyar Ügyvéd Blog

Iszapkatasztrófa: politikai nyomásra született a szigorúbb ítélet?

2019. december 16. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2019-12-16_19_44_28.pngA politika tartsa távol magát az igazságszolgáltatástól – hangsúlyozta Magyar György ügyvéd hétfőn az ATV Start című reggeli műsorában. A 2010-es iszapkatasztrófa kapcsán ugyanis visszatérően megszólaltak kormányzati tényezők, és üzentek a bíróságoknak. Az ügyben a napokban kihirdetett, a korábbinál szigorúbb ítéletet viszont nem kívánta minősíteni, mondván, majd a verdikt írásbeli indokolásából kiderül, miért látta úgy a Győri Ítélőtábla, hogy súlyosabb büntetéseket kell kiszabni.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt Ajka melletti egyik zagytározójának gátja 2010 október 4-én átszakadt, a kiömlő, lúgos vörösiszap pedig három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Ez a rendszerváltás utáni Magyarország talán legsúlyosabb ipari balesete volt.

A miniszterelnök néhány nappal később Pintér Sándor belügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a vörösiszap-katasztrófa kialakulásában nem a természet a hibás, hanem emberi mulasztás történhetett. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az eset kapcsán a büntetőjogi és anyagi felelősséget is ki fogják vizsgálni.

vo_ro_siszap_1.jpgHogy a büntető felelősség kapcsán mire gondolt, nem tudni, de ez nem volt egy szerencsés kijelentés, mert a politika ne szóljon bele az igazságszolgáltatás dolgába, és a kormányfő ne üzenjen gumicsizmában a katasztrófa helyszínéről, hogy felelősöket akar – nyilatkozta Magyar György ügyvéd az ATV Start című műsorában hétfőn. Szerinte Orbánnak meg kellett volna várnia legalább a vizsgálat eredményét.

Az eljárás egyébként meglehetősen nehézkesen folyt, mert még arról is a bíróságnak kellett döntenie, hogy kinek lett volna egyáltalán feladata a zagytározó ellenőrzése. Illés Zoltán akkori környezetvédelemért felelős államtitkár szerint ez a devecseri jegyző dolga volt, a Fővárosi Írélőtábla viszont 2012-ben kimondta: a vörösiszap-tározók a hulladékgazdálkodásról szóló törvény hatálya alá tartoznak. Ilyen építmény pedig „csak a külön jogszabályokban meghatározott feltételekkel és a környezetvédelmi hatóság engedélyével létesíthető”, és az ellenőrzés ugyancsak a hatóság feladata.

De ez ma már mindegy is, illetve annyiban mégsem, hogy első körben – még 2016-ban – a cég valamennyi megvádolt munkatársát Veszprémben felmentették, mert a katasztrófa oka „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement. A bíró akkor azt is hangsúlyozta, nem azok ülnek a vádlottak padján, akik felelősek a katasztrófa bekövetkeztéért. A fideszes Németh Szilárd sietve kijelentette: az emberek többségét joggal háborítja fel a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés.

Az ítéletet azután a másodfok felülbírálta, és új eljárás lefolytatására adott utasítást, amelyet már Győrött folytattak le. Ott idén februárban az elsőrendű vádlottat, a Mal Zrt. egykori vezetőjét két és fél év fogházbüntetésre ítélték közveszélyokozás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt. A másodrendű vádlottat, a cég műszaki vezérigazgató-helyettesét szintén börtönbüntetésre ítélték 2 évre. A 15 vádlott nagy részét viszont nem küldte börtönbe a bíró, öt embert pedig minden vádpont alól felmentettek.

Azután jött most a jogerős verdikt: a Győri Ítélőtábla hét vádlott esetében súlyosbította az első fokon kiszabott döntést, és három vádlottra szabott ki végrehajtandó szabadságvesztést. A másodrendű vádlott védője kilátásba helyezte, hogy a Kúriához, az Alkotmánybírósághoz, végső esetben pedig az emberi jogi bírósághoz fordulnak. Magyar György álláspontja: az ítélet jogerős, azt végre lehet hajtani, hacsak valamilyen okból nem függesztik fel annak végrehajtását.

Az ATV-nek nyilatkozva azt is kiemelte, más a büntető és más a polgári jogi felelősség, s az áldozatok szempontjából nagyjából közömbös, kit mennyi időre csuknak be. Ennél fontosabbnak tartja, hogy azok az érintettek, akik pereltek, összességében közpénzből 200-300 milliós kártérítéshez jutottak.

Magyar György szerint az állam is gyakorolt gesztusokat, de más kérdés, hogy korábban – közcélú adományokból, közte Soros György egymillió dollárjával, meg egy autóipari multi félmillió eurójával – szolidaritási alap is létrejött a bajbajutottak megsegítésére. Ezt a pénzt azonban közcélra használták fel: például tanösvények készültek és templomokat tataroztak ki, de az adakozásból összegyűlt 2,2 milliárd forintból, illetve a MAL felszámolásából egyetlen fillér nem jutott el az érintettekhez.

Az ügyvéd egyébként úgy véli, az ügy ezzel az ítélettel nem zárult le, s fogunk erről még beszélgetni. Ami már csak azért is megérne egy misét, mert az illetékes hatóságok felelősségéről eddig szinte szó sem esett.

Az Országgyűlésnek az iszapkatazstrófa után készített jelentését itt olvashatják, ez is érdekes lehet.

(Fotó a helyszínről: H. Szabó Sándor/MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4415355324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása