Magyar Ügyvéd Blog

Bill Gates szerint fizessenek többet a gazdagok – avagy Mészáros Lőrinc okosabb, mint Zuckerberg

2020. január 04. - Magyar Ügyvéd

gates.jpgA világ egyik leggazdagabb embere szerint neki, és a hozzá hasonló milliárdosoknak magasabb adókat kellene fizetniük. „Aránytalanul jól kerestem, holott mások is ugyanolyan keményen dolgoztak az előre jutásért. (...) A gazdagoknak több adót kell fizetniük ahhoz képest, amennyit most fizetnek” – írta a blogján Bill Gates, a Microsoft társalapítója. A nemzet milliárdos gázszerelője vajon mit szól ehhez?

Mennyire más a világ Amerikában, mint nálunk: a gazdagok fizessenek többet – hívta fel a figyelmet az Index cikke szerint Bill Gates, a Microsoft társalapítója, akinek nagyjából 50 milliárd dolláros vagyona volt a most zárult évtized elején, míg 10 év alatt dollármilliárdokat adományozott jótékony célokra. Mostanra mégis megduplázódott a vagyona.

Ez a vagyon azonban nemcsak a jó üzleti érzékének és a szárnyaló tőzsdéknek köszönhetően nőtt ekkorára, legalább ennyire számított az is, hogy az adórendszer a jómódúaknak kedvez – mondja Gates. A világ egyik leggazdagabb embere év végén arról írt a blogján, hogy neki, és a hozzá hasonló milliárdosoknak magasabb adókat kellene fizetniük. „Aránytalanul jól kerestem, holott mások is ugyanolyan keményen dolgoztak az előre jutásért. (...) A gazdagoknak több adót kell fizetniük ahhoz képest, amennyit most fizetnek” – véli.

Gates hangsúlyozta, hogy ő az ingatlanadó és a többkulcsos, „szuperprogresszív" adórendszer híve, szerinte ezek nem feltétlenül gátolják a vállalkozásokat. Ezt alá is támasztotta azzal, hogy felidézte: amikor ők az 1970-es években megalapították a Microsoftot, kétszer olyan magas adók voltak, mint manapság, mégis fel tudták építeni a hatalmas céget.

Nálunk ezzel szemben az igazán gazdagok társadalmi felelőssége fel sem merül. Ők nem akarnak a profiton másokkal – például a munkavállalókkal – osztozni, és fel sem merül, hogy a tehetősebbek a bevételeik egy részének átengedésével, mondjuk a többkulcsos szja bevezetésével nyújtsanak segítséget a kevesebbet kereső embereknek. A kormányzati kommunikáció inkább azt hangsúlyozza, hogy a minimáljövedelem adómentessége helyett vessünk ki sarcot mindenkire az általában 27 százalékos áfával – viszont a rezsicsökkentéssel támogassuk a kőgazdagokat is.

Ez nálunk tényleg egy más világ. Amikor itthon valaki a többkulcsos személyi jövedelemadó bevezetését kezdeményezi, azt a kormányzati oldal elfogadhatatlannak minősíti, a vagyonadót meg egyenesen ördögtől valónak tekinti. Nem is beszélve arról, hogy a tőkenyereség után is többet kellene fizetni Bill Gates szerint, aki valamiért másként gondolkodik. Lehet, hogy ő is Soros ügynöke lenne? Bár tegyük hozzá, gazdagabb, mint Soros.

Viszont józanul gondolkodik: elismeri, hogy neki, és a hozzá hasonló milliárdosoknak magasabb adókat kellene fizetniük, amivel hozzájárulhatnának a közjóhoz. Mészáros Lőrinc, a nemzet gázszerelője ezzel szemben úgy véli, ő okosabb, mint a Facebook alapítója, és ezért gazdagodott példátlan mértékben, így nyilván nincs is Bill Gates-hez hasonló társadalmi felelőssége.

Igaz, Mészáros egyelőre csak a világ leggazdagabb ezer embere küzdötte fel magát, Gates pedig a sorban az első-második helyen tanyázik. Ennyivel több esze is van a Microsoft-alapítónak, aki kétségkívül letett valamit az asztalra. Mészáros vajon mivel írja be a nevét a történelembe? Azzal, hogy ő világ legjobb gázszerelője? Ami akár igaz is lehet, hiszen jó helyre – Felcsútra – született, s ott jó barátai vannak, de ettől még nem lesz jobb nekünk. Vagy ő a legmenőbb stróman? Igazából ennek sem örülünk.

Viszont Bill Gates megcsinálta a Microsoftot, Mark Zuckerberg meg kitalálta a Facebookot. És akkor csak a számítástechnika szűk területén maradtunk. Ám ehhez képest mit ötlött ki a nemzet gázszerelője? Azt, hogy jó helyre kell születni? Nem rossz ötlet, csak ez a lehetőség keveseknek adatik meg.

Neki viszont – legyen bármilyen zseniális figura, amit erősen kétségesnek tartunk – az már nem jutott eszébe, hogy aki átkozottul sokat keres, annak nagyobb a társadalmi felelőssége is. Akinek nincs semmilye – idézhetnénk Lázár Jánost, a magyar klasszikust –, az annyit is ér.

Mellesleg úgy fest, hogy a hazai kormányoldali politikai elit szerint Bill Gates hülyeségeket beszél, mert mi is az az ingatlanadó és a többkulcsos adó? Ezek nálunk szitokszónak minősülnek. De kéretik figyelembe venni: ezt nem Soros üzente, hanem a Microsoft alapítója. Amúgy Gates vagyona összemérhető a 2018-as 160 milliárd dollárnyi magyar GDP összegével, mert van neki vagy 110 milliárdja. Kész szerencse, hogy nyilván nem Magyarországot akarja felvásárolni.

(Fotó: Jack Taylor/Getty Images Hungary)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6015392554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása